Ти досега не си ли разбрал, че никой не търси съвет, а всеки прави това което си знае.
Преглед за печат
А туй то. Няма човек който знае и може всичко. На мен също ми се налага от време на време да търся съвет, за теб незнам. Не е задължително обаче получения съвет да се приложи едно към едно, все пак не сме машини, а хора, на които Господ е дал разум. Следователно получения съвет, всеки го пречупва през неговата си призма - познания, условия на работа и т.н. Ти искаш всичко, което кажеш да се приложи точно едно кам едно, но дали твоето/моето мнение е меродавно? За това би било правилно да се каже: "Аз правя еди как си" от там на сетне всеки да си изчепка позитивите и негативите по своя преценка. По повод темата, аз не мога да коментирам нищо, защото просто не работя по този начин и ако дам съвет, то той би бил подвеждащ. Общо взето избягвам да давам съвети, за това което не съм приложил на практика, а само чул, чел и т.н.
Този мед 15 кг плануваш ти да го създадеш или да ползваш техен събран, после той запечатан ли или не, ако сложиш магазин със запечатан мед отдолу трудно и при определени условия ще стане местенето, ако не е запечатан има опасност от нападения(както каза Янчо). Напълно е вероятно ако имат пълен магазин с мед да има достатъчно мед и в плодника тогава се обезмисля ротацията на магазина по-вероятно е да потегли за центрофужна А относно пролетта зависи от развитието на семейството дали да му бъде поставен магазин отгоре и разбира се от усета на пчеларя
Питките са твоя вариянт. Венер работи с ЛР, с много подхранване, машини и работна ръка. Макар и само десет ДБ, тези плодници как се вдигат, как се ротират, че есен, че пролет - аз що съм останал без кръст. После - тази година 30кг се брои за висок добив, аз и 25кг. не можах да стигна, ако за пчелите отделя 15кг., къде ще му видя края, работим за чест и слава, даже си и плащаме. Сетне - освен рисковете есента, за които споменаха колегите, ти сам се досещаш за пролетта. На пролет пилото може и да се простуди, може и да се размине, ротацията се прави ранна пролет, така че пилото тогава не е кой знае колко, за да се кахъриш, обаче - семейството ще се пренесе в магазина, майката ще го наснесе, но понеже магазина е малък обем ще го запълни бързо и ще се премести и в плодника, същевременно през това време пчелите ще са събирали прашец и какъвто нектар намерят из природата т.е. ще нашарят и магазин, и плодник ще дойде рапицата, а магазина пълен с какво ли не, ще почнат да складират мед в плодника. Плюс и усложненията, които се създават, когато ще правиш пролетните прегледи - всеки път ще трябва да сваляш и вдигаш магазина.
Тъй че както казаха вече и други колеги с питки е най- добре, като искаш направи си и надставки.
Алексиев, що не ги смениш тия сандъци с нещо по модерно, та нито кръст, нито други проблеми да имаш.
За хора с проблеми с кръста.
https://honeyholyland.files.wordpres...tion.jpg?w=523:bigsmile:
:bigsmile: Той колегата дърводелец, ама няма лошо, може и на Никот да мине.hi;
Малко трябва да си поизясниш понятията есен и пролет...Венер ротира медовата шапка в началото на септември,демек 20 дена преди да свърши лятото.А целта е автоматично подхранване.Защо Венер сваля медовата шапка в началото на септември-защото пашата му е до края на август.Демек,подхранването започва веднага след последна паша,а пашата по места,може да свърши и юли...
По Венер,качването на мед шапка е,когато започнат овошките и започне подбудителното подхранване с течна храна и има две цели. Първата е допълване на мед.шапка,а втората-запълване на плодника със пило в навечерието на акацията.Пълен плодник със пило+медова шапка=всичката акация в магазина.....
Трябва да се има в предвид,че Венер практикува подвижно пчеларство,затова медовиците му са двусемейни........
Става и с магазин за мед.шапка,но си мисля,че твоята система трябва да е Пелетовата,а не Венеровата...