Първоначално публикувано от
Mateev
Имам си разработен калкулатор-симулатор на пчелната популация, в който са заложени всички познания за биологията на пчелите и дните на развитие на една пчела от яйце до нейното излюпване, след това през нейните периоди на млада и стара пчела, та чак до нейното умиране. Този симулатор ден по ден смята броя на снесените яйца, броя на излюпените личинки (ларви), броя на запечатаните килийки, броя на излюпените пчели, броя на младите, броя на старите и броя на умрелите. В модела са отчетени и други параметри, като например че яйцата не може да са повече от 2 пъти броя на младите пчели (1 млада пчела може да отгледа 2 личинки).
Това всичкото като се развива във времето и се получават графиките на нарастване на пчелното семейство. Този калкулатор съм го използвал за да симулирам развитието на една отводка, и се е доказал в практиката. Тоест получава се точно това, което е сметнал калкулатора. С този калкулатор смятам какви са ефектите във времето от вземането на една или повече пити с пило или обратното - даването на една или повече пити с пило. С този калкулатор смятам след колко време умира една търтовка, или пък какво ще се случи с търтовката, ако се добави майка и/или маточник. Въобще - много ми е полезен и то него си вадя доста полезна прогнозираща информация, на базата на която правя планирането на една или друга операция.
Мисля че някъде във форума бях пускал тема за този симулатор и дори съм го публикувал във вариант на Excel, но пчеларите не го оцениха подобаващо, така че темата прашясва някъде из архивите на форума. Аз обаче си го ползвам и точно в момента той също се оказа много полезен да изчисля времето за нарастване на едно микросемейство.
Говорих с проф. Желязкова и набързо и разказах за този симулатор, и тя каза, че ако го доразвия както трябва, това си е труд и материал, достатъчен за защита на Докторат по пчеларство. Същото ми потвърди и проф. Ненчев, след като му показах графиките на развитието на семейството при различни външни въздействащи фактори.