????????????? Дай малко повече информация какво се обърква.
Преглед за печат
Младите пчели който се грижат за пилото и майката си остават при пилото(Инстинкт) а долу старите не градят и пак си се качват горе при гнездото.Майката и се нарушава храненето отслабва и си преминава през ХР което е и (Опасния момент) за самата майка .Дори и да размениш местата на корпуса с В.О ефекта е същия.Все пак знам ,че ще пробваш но ,ще Ви помоля после да споделите резултата ;).Успех със експеримента
Има още един много по логичен начин за който съм убеден на 99% ,че ще е успешен освен това е и по лесен + още една екстра силна отводка но не съм го експериментирал.За целта си оставих 1бр ДБ за да проверя логиката си по казуса .
Това с 3-я метод не става. Както се казва "играл съм го този мач", майката оставена в долният корпус и то на основи, ще се лута сама с дни а семейството ще си работи горе. Ако му отвориш и вход ще заложи и маточници и ще си произведе нова майка. Какво бих направил: максимално стеснявам долният корпус с дадан блатовите рамки, например 4-6(само с пилото) и от двете страни преградна дъска а от горе корпуса с рутови рамки с основи. Ако има паша до седмица ще изгради поне 4-5 над дадан блатовите и майката ще се качи там(по-топло и как ги харесват сега новоизградените...). Следва ротиране и ханеманова решетка, а ДБ рамки може да се съберат от 2 кошера в един и да излезе пилото там.
Да, така е - наистина не става. Консултирах се с хора извън форума, на които вярвам. Също така направих и експеримент. Наистина не става - майката умря (или пчелите я убиха).
Сега предстои втори експеримент, при който заедно с майката се слагат поне 2 пити с пило от друг кошер от същия вид и се стръскват млади пчели от съществуващия кошер. Така вече ще има пило и млади пчели в новия корпус.
В общия случай според консултациите проблемни са 2 момента:
1. Достатъчно млади пчели, които обаче за да ги привлечем, трябва да им дадем отворено пило за обслужване.
2. Възможното простудяване на майката и пилото, ако са далеко от основното количество пчели и пило на кошера.
Като се отчетат тези 2 фактора, метода добива много на брой различни вариации в зависимост от сезона (дали нощите са студени или топли) и в зависимост от общото количество млади пчели и пило на кошера. При топло време и много пчели и пило може да се действува по-смело. Също така зависи от коя система кошери към коя ще се преминава. При някои от преходите нещата са по-лесни, а при други - по-трудни. Като цяло - няма единно общо правило, което да действува във всички случаи.
Сега работя по един друг метод, който е малко странен, но пак се получава в рамките на едно-две ходения в пчелина. Става въпрос за преход от ДБ към ЛР или обратното. Слага се втори корпус от другия вид отдолу или отгоре в зависимост от силата на семейството. Това вече го направих преди 2-3 седмици, и сега в съответните пчелини има комбинации ЛР-ДБ или ДБ-ЛР. Пити с пило има там, където и е било на кеф на майката да снася. Прехода между двете системи се прави като се подбират верните рамки с пило от различни кошери и се местят в други кошери. Местят се само рамки с пило (без пчелите) и се правят верните сглобки.
Също така се разместват и пити с мед и прашец - въобще прави се пълно реаранжиране на част от семействата. Не знам как е при вас, но при мене тази година пчелите са донесли много нектар и мед още преди да започне акациевата паша. Над 50% от плодниците вече са задръстени с пити с неузрял мед (частично запечатани). Видяхме се в чудо какви подредби на кошерите да правим. От една страна не може да изземваме меда, защото все още не е узрял. От друга страна няма къде да ги сложим тези пити. Иска ми се да добавям ВО за градеж и за разширяване на майката, а няма къде. В същото време семейството изглежда сравнително слабо и все още не му е време за 3-ти корпус, за да не го преохладим. Доста странна ситуация.
При мен положението е подобно с разлика че не е задръстено с нектар (ДБ към ЛР) - пролетта свих ДБ плодника до 5 а останалите пити непокрити от пчели изрязах до ЛР размер (имаше доста мед и прашец в тях). После разширих с ЛР корпус отгоре с тези пити и с преграда и после разширявах само ЛР корпуса с медови пити и надрасквах меда до пилото. Като цъфна рапицата допълних и долния корпус пак с такива пити ЛР размер т.е. получи се ДБ корпус с наполовина ЛР рамки изградени и пълен ЛР корпус. Днес при преглед имаше пило на 4 ДБ и 5 ЛР от летва до летва и в хоризонтална и вертикална посока без меден венец. Майката не е блокирана на тези пити има място за снасяне и в страни от тях. Разпечатах по 1 пита на която има и прашец и пъхнах м/у пилото и на 2-та корпуса. ДБ корпуса оставих на 9 рамки леко разширени. Сложих 3-ти (ЛР) с 3 рамки полумедови и допълних с основи.
Целта ми е преход на първо място, после отводка(и). Правилно ли съм направил и ако някой опитен колега даде съвет, дали и къде съм сбъркал, ще съм благодарен!
поздрави
Х.Кирилов.
Здравейте! Тази вечер ми беше бойното кръщене - за сефте отворих и работих самостоятелно по двата си ДБ кошера. Сложих им магазините и спуснах през тях по две плодникови пити, а магазините допълних с по десет магазинни рамки с пластмасови основи, напръскани с разредена клеева тинктура. Надявам се да започнат да ги градят, а после майката да ги осемени, за да ги прехвърля във Фарар. Мисля да ги оставя така около седмица и после да видя резултата. Ако някой има забележки, ще се радвам да ме посъветва.