Дали ? Все едно да сложа пита с прясно пило и да го изхвърлят.Мисля си, че ако при прехвърлянето всичко е наред, би трябвало да ги изхранят.
пп. идващата пролет ще проверя.Имам доста рапица наоколо.
Преглед за печат
Ти може да си мислиш много неща, но не се знае пчелите какво си мислят .... :)
И понеже никой не знае какво си мислят пчелите, правим експерименти с промяната на един или друг фактор и наблюдаваме какво е тяхното поведение. И повярвай ми - тази година съм направил стотици експерименти с всички възможни фактори, за които съм се сетил. И резултатите не са чак толкова еднозначни. Тоест за някои неща вече съм 100% сигурен, че са верни, но за други продължавам да хвърлям боб и да се чудя къде е причината.
Мисля си, че освен всичко друго, за приемането на ларвите голямо значение има и самото семейство - някои семейства не искат да ги приемат и точка по въпроса, а други с удоволствие приемат всичко, каквото им се даде. Например имах едно семейство за пчелно млечице, приемаше безпроблемно по 60-70 маточни чашки, при това пластмасови, и за 3 дена ги пълнеше с млечице, а друго семейство до него се мръщеше, и от 20 дадени чашки приемаше само по 2-3. Визуално и двете семейства бяха еднакви - пращяха по шевовете от пчели. Пашата еднаква, храненето еднакво, кошерите еднакви, чашките еднакви - въобще всичко еднакво, но резултата винаги беше нещо от рода 70:2 или 70:3. Имало е дори 70:0.
Не ползвам стартер, при мен метода е по елементарен, все пак ми трябват 100 маточника, не 1000 -2000.
Кошера е силен и се подбира, още 15 дена преди да пренеса в него кошер съм сложил поне 2-3 рамки с люпещо се пило. Подсилвам го, храня го.... Преди пренасянето, майката я свалям в долен корпус, като я оставям с 2 восъчно основи, ХР и нагоре другия корпус в който слагам летвата и отгоре магазините....
В разгара на рапицата:
https://s15.postimg.org/q0fohl7jr/20160417_132842.jpg
Мисля, че Матеев е прав не всяко семейство е готово да отглежда майки, независимо колко добре сме го подготвили.Подсилването с пило, стесняването и докарването до предроево състояние не винаги помагат.
Е ,ко,прайм ся, ще си говорим за еденични случки .Ще налучкваме правилното,или с една изминала година практика ще правим заключения или изводи с ,които ще си чешем езиците,а да не говорим за поредното изкривяване ОТ темата,а именно надграждане и ЗАДУШАВАНЕ на маточниците?
Летвите в рамката на какво разстояние са една от друга и от горната рамка? Питам за ДБ - 435х300мм