Благодаря за съвета!Интересуваме за мнение от пчеларите ползващи системата РД да споделят мнението си за тях и удачно ли е за района в който живея?
Преглед за печат
Благодаря за съвета!Интересуваме за мнение от пчеларите ползващи системата РД да споделят мнението си за тях и удачно ли е за района в който живея?
За сега съм установил два недостатъка на РД
1.Правят се рамки и корпуси два пъти повече.
2.При 6 корпуса след вадене на мед трябва да се съхраняват излишните в противен случай (страх от вятър).
http://warre.biobees.com/delon.pdf
do dachkov Много Ви благодаря за споделената информация!Имам много въпроси относно РД системата,незнам дали няма да е по - удобно ако ми напишете тел. си номер за да осъществим контакт.
Колко плодникови корпуса трябва да има семейството?
Колко медови корпуси?
Два копруса достатъчни ли са за плодникови?
Петкорпусното РД ще ми бъде ли достатъчно или трябва да имам и 6 корпус при климатичните условия посочени по - горе за пчеларстване?Благодаря предварително за отговора!
Не мога да ви дам точни отговори ,защото се занимавам от три години и все още се уча ,но ще кажа какво мисля по зададените въпроси.
Два копруса достатъчни ли са за плодникови?
Колко плодникови корпуса трябва да има семейството?
Три корпуса са равни на 12 рамков дадан блатов плодник
Първия корпус го запълват с прашец .За момента мисля че 3 корпуса за плодник е по добре от 2.
Петкорпусното РД ще ми бъде ли достатъчно или трябва да имам и 6 корпус при климатичните условия посочени по - горе за пчеларстване?
Колко медови корпуси?
Разпитайте пчелари в района до колко увеличават обема на кошера през годината и преценете знаейки следното 6 корпуса = 12 рамков дадан блат с два магазина.
http://www.pchelovod.info/index.php?showtopic=718
до dachkov Благодаря Ви!На колко корпуса ти зимуват пчелните семейства, ползваш ли ХН решетка и между кои корпуси, в планински район ли пчеларстваш?При нас в ДБ семействата са 12 рамкови, значи трябва да имам 6 корпуса.Как би оценил 2 те системи ДБ спрямо РД и удачно ли е дълбоко дъно за РД?Прекалявам с въпросите, но съм много абсолютено начинаещ.
На колко корпуса ти зимуват пчелните семейства,
Две зими на 3 но съм се замислил за 2.
ползваш ли ХН решетка и между кои корпуси,
Пролетта на 2011 (началото на април)преместих майката в първи корпус над нея ХР с цел след рапицата да махна дадан блатовите рамки на които бях взел отводки. До слънчогледа при тези които са над 3 корпуса я държах над трети по време на слънчогледа я махнах.
в планински район ли пчеларстваш?
Не 30 км от р. Дунав.
Как би оценил 2 те системи ДБ спрямо РД и удачно ли е дълбоко дъно за РД?
Имам 1 бр ДБ 12 рамки Миналата година е изградил 24 магазинни рамки + две плодникови
РД Средно по 3 корпуса .
Според мен и едната и другата система са равни при изобилна и продължителна паша .Разлика в полза на РД виждам при зазимяването ДБ имаше на 7 рамки пило и докато се чудех как да го стеснявам реших да му оставя единия магазин без да стеснявам.На 3 корпуса ги оставях да зимуват с цел единия да отдалечава кълбото от входа ако това е дълбоко дъно.
Според мен в нйкой форум няма да намерите вярната технология и система кошери. До там ще стигнете след добра теоретична подготовка.Ако четете руски може да започнете от тук.
Содержание журналов пчеловодство 1961-2011.
http://www.pchelovod.info/index.php?download=1536
Здравей ,Дачков
имам питане относно технологията на работа с РД.
Ако си зазимил семейството примерно на три корпуса първото неща на пролет, което правиш е корпуса със пчелите да го свалиш най отдолу а отгоре празен корпус или греша.След като се развие и втория корпус слагаш трети корпус,между двата ли го слагаш?Развива се и третия корпус.
И след това слагаш хн решетка и медовите корпуси може ли да ги сложиш едновременно или трябва да ги добавяш постепенно? След слагане на медовите корпуси продължаваш ли с ротацийте на плодниковите корпуси и какви са ако има такива?Имаш ли случай в който,семейството да напълни и плодниковите пити с мед и да ограничи снасянето на майката.Как се справяш ако семейството ако е в роево състояние,може ли да го овладееш само с ротаций на корпусите или трябва да правиш отводка.Много ще ти бъда благодарен ако сподели опита си по тези въпроси.
Ако си зазимил семейството примерно на три корпуса първото неща на пролет, което правиш е корпуса със пчелите да го свалиш най отдолу а отгоре празен корпус или греша.
Това което съм направил от началото на месеца е :
Първото нещо което съм направил е да прибера умрелите второ да обгоря дъната като подмора от дъната го събирам и отива в огъня .Третото нещо тези които са отслабнали (от опаразитяване с кърлеж може би )махам отдоло първия корпус ако са много слаби (оценката е субективна) и втория.
След като се развие и втория корпус слагаш трети корпус,между двата ли го слагаш?Развива се и третия корпус.
Не съм имал възможност да слагам трети корпус като втори през пролетта поради липса на изградени пити + това миналата пролет имах ДБ пити във втори и трети корпус .
И след това слагаш хн решетка и медовите корпуси може ли да ги сложиш едновременно или трябва да ги добавяш постепенно?
Медови корпуси не съм имал до тази година .Това което съм се стремял да правя за разширяване на гнездата миналата година е запечатено пило и восъчни основи при наличие на паша (цъфтеж на рапица) над ханемановата решетка открито пило восъчни основи и майката под нея.
След слагане на медовите корпуси продължаваш ли с ротацийте на плодниковите корпуси и какви са ако има такива?
…
Имаш ли случай в който,семейството да напълни и плодниковите пити с мед и да ограничи снасянето на майката.
Края на цъфтежа на слънчогледа не видях нито открито нито закрито пило в 6 корпуса.
Как се справяш ако семейството ако е в роево състояние,може ли да го овладееш само с ротаций на корпусите или трябва да правиш отводка.
Метода на Таранов ако е заложило маточници преди това през една седмица режа строителна рамка и гледам за чашки на маточници на нея .
Ротации на корпуси не съм правил .
Държа да отбележа , че не използвам някаква определена технология и не ви представям такава.
Благодаря за споделената информация!Имам въпрос относно зазимяването на РД,как точно правиш този процес,РД дали ти е по - стандартните размери 360х360 или има някакви изменения?
Края на цъфтежа на слънчогледа не видях нито открито нито закрито пило в 6 корпуса,какво имаше в тях:мед, прашец или не е имало место къде да снася майката или просто е прекратила дейността за тази година?
Имам въпрос относно зазимяването на РД,как точно правиш този процес,
Най-горния корпус пълен със запечатен мед (около 10 кг) и по възможност питите да са изградени от горна до долна летва
РД дали ти е по - стандартните размери 360х360 или има някакви изменения?
Не е: http://warre.biobees.com/delon.htm
Края на цъфтежа на слънчогледа не видях нито открито нито закрито пило в 6 корпуса,какво имаше в тях:мед, прашец или не е имало место къде да снася майката или просто е прекратила дейността за тази година?
Нектар ,мед и прашец концентриран в първи корпус.Смятам ,че каквото е имало като запечатено пило през двадесетината дни на цъфтеж се е излюпило както и снесените яйца в първия ден на пашата Майките не са прекратили дейността.