Един стар пчелар ми разказа, как при загуба на майка в негов кошер и липса на открито пило, пчелите след около седмица са си откраднали от друг кошер яйце и са си "захранили" маточник. Дали е вярно, не знам, но е възможно.
Преглед за печат
Един стар пчелар ми разказа, как при загуба на майка в негов кошер и липса на открито пило, пчелите след около седмица са си откраднали от друг кошер яйце и са си "захранили" маточник. Дали е вярно, не знам, но е възможно.
При късна самосмяна /това е мое мнение, а дали е истина кой да ти каже/ в един от кошерите пчелите запазиха 2 майки. Семейството беше много силно. При зазимяването /през септември/ не разбрах че има 2 майки в кошера. През март на следващата година едната майка беше направила 4 пити с пило, и там се бяха струпали пчелите. Втората майка беше изолирана на последната пита и беше плътно покрита с пчели, кълбото беше с големината на кутия за цигари. Там нямаше пило.
Според мен това е късна самосмяна. Но може и да е налитане на млада оплодена майка през есента.
ХахахаЦитат:
Първоначално публикувано от Драгошинов
Толкова смешно звучи.
След 1 седмица вече е възможно да стане търтофка и нищо друго. И ако не се предприемат други мерки да загубиш семеиство.
краденето на яйца не е прецедент при насекомите. При пчелите също е възможно въпреки че се наблюдава рядко. Част от пчелите търтовки също могат да снасят (неоплодени) яйца от които да се развият женски индивиди, но в общия случай на това са способни 0,01% от популацията.
Кое му е смешното , Младенчо? За една седмица няма как да стане търтоВка. Вземи да прочетеш малко и после се изказвай компетентно. Аз ако едно нещо не го знам , не се изказвам!!!
Прав си Младене.Ако не е след седмица то след две но е неизбежно.Цитат:
Първоначално публикувано от mladen99
Обинковенно на пчелите отнема 20-ина дни за да станат търтовки ( изключение е когато питите са прекомерно контаминирани с пестициди/акарициди или болести/паразити - тогава може да отнеме и по-дълго време или никога да не станат търтовки).
Според пчелите (расовия състав) този срок може да е и по-кратък - 10 дни, че и по-малко. Често ми се е случвало когато отида да проверя дали майките са пронесли да открия че нещо се е случило, а пчелите - търтовки.
Може да съм чел повече от тебе приятелю.Цитат:
Първоначално публикувано от Daniel
Така че това с кражбата на яица са си пълни глупости, ходи ги разправяи на децата в махалата.
Наи вероятно колегата го е чул от някои всезнаико като тебе.
Може да съм чел повече от тебе приятелю.
Така че това с кражбата на яица са си пълни глупости, ходи ги разправяи на децата в махалата.
хайде, след като имаш претенцията че си чел някъде че пчелите не са способни да откраднат яйца, моля те светни ни.
Негатив се доказва доста по-трудно, ама ти си знаеш.
И да са способни едно е ясно.Пчеларят не трябва да разчита на това.Така че няма нужда от спорове. drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator