За сега и двете майки са добре а пчелите спокойни.Предполагам и пролетта ще са така само трябва да измисля как да работя с тях.[/quote] Според мен просто ги настани в2 кошера !
Преглед за печат
За сега и двете майки са добре а пчелите спокойни.Предполагам и пролетта ще са така само трябва да измисля как да работя с тях.[/quote] Според мен просто ги настани в2 кошера !
Когато са с мрежа и миризмата е уеднаквена и остане само едната майка(което е често явление), да придадеш,или произведеш втора си е приключение- така че или обединяваш, или сменяш и двете едновременно...
Не мисля да ги настанявам в два кошера-няма да ми е интересно.По скоро бих се впуснал в приключение.Имам два варианта или медовик или поддържащо семейство а може и двете.За поддържащо-работата ми е ясна,но за медовик-не съвсем.
В този кошер за 2 семейства няма място ! По принцип трябва общата точка да е магазина , но плодника е тесен за 2 семейства в полето и предбалкански райони ! Става примерно с още един плодник и между тях 2-3 магазина , но това е......най-тежкото и неудобно пчеларстване (лично мнение)!
Имах възможноста да усетя тежеста това лято.Предполагам,че напролет ще се развият по рано от другите и смятам да им отнема поне по две рамки с пило след което ще ги оставя да изпълнят плодника.След като изпълнят плодника ще изкарам едната майка с 2-3 рамки.Но да изчакаме пролетта да видим как ще излезем от зимата тогава ще правим сметки.
Здравейте колеги. Сряда 8 декември температурата по обяд в района на пчелина беше 19 градуса, семействата масово се облитаха.Харесваше ми да ги наблюдавам, облитането показваше, че семействата са в добро състояние. Една от отводките която купих юни месец и зазимих в края на октомври на 6 ДБ пити плътно покрити с пчели и около 12кг мед, не се облиташе.От кошера излизаха по няколко пчели. Взех слушалките и я преслушах.Звука, който след почукване чух не ми хареса и реших да я отворя.В кошера имаше пчели покриващи около 1.5-2 рамки и майката, която под лупата изглеждаше нормално.Подмор по дъното нямаше.Преместих пчелите в едно 6р кошерче и ги оставих на 3р в средата и две преградни дъски от страни.Според мен шансовете тези пчели да иззимуват е нищожен.Знам, че всички ще ми препоръчат да подсиля някое семейство с тези пчели, но аз реших да видя какво ще се получи. Проблема при тази отводка според мен е че август и септемри, количеството на пилото беше по- малко в сравнение другите отводки, макар, че я подхранвах през тези месеци заедно с другите.Мисля, че проблема идва от майката макар и да е от тази година. В сравнение другите отводки, които купих от едно и също място, на тази пчелите бяха изключително агресивни и градяха питите по-бавно.Юни и юли се развиваше еднакво с останалите, но август и септември пилото в нея се различаваше като количество от другите. Още тогава си имах едно на ум. По информация на познат тези отводки които купих са с роеви майки, така предполага. Той миналата година е купил от същото място и почти всичките са се роили.Това от мен приятели. Желая ви успех.
Здравей,Станко!
Прочетох поста ти и реших да ти кажа аз какво мисля.Точно това явление е характерно вече 4-5год.Няма значение дали е отводка,ефекта е налице и при основни семейства.Но проблема не е толкова в майките,макар ,че и аз мисля като теб.Проблема е в нашата работа през този период.Значи трябва да увеличиш пчелите на 200%.Само така компенсираш тези загуби.Начините ,обаче са различни.Това може да помислиш-КАК?Навярна знаеш аз как го правя .Особено при такива кошери.Не трябва да разчиташ на това, което виждаш есента.Аз отдавна не го правя.Напоследък се говори и за методите на преодоляване на проблема.Лекции се изнасят Тук в София.Не знам дали имаш възможност ,но трябва да отидеш на някоя такава.Има полза.Ще ти подскажа-Ако обема е доста голям на един кошер и ти го свиеш при зазимяване,то това семейства направо изпълва плодника и има излишък.Това трябва да целиш ти и останалите с такъв проблем.Това е принципа.Начините ги избираме ние.Този излишък,колкото и да е голям ,компенсира напълно пчелите напуснали кошера до този ден когато си го видял.Защото от онзи ден натам започва истинската зима.И това ,което е останало е твоето пролетно семейство.Затова не вярвай на това ,което виждаш през есента,а работи за доставяне на млади пчели.
Благодаря приятелю Коста.Съгласен съм с всичко написано от теб. Тези 4 отводки, които купих подхранвах еднакво още при закупуването им в средата на юни.Бяха на 4пити.Още при прехвърлянето в кошерите, им добавих по една изградена маломедна пита.П одхранвах ги с по 200-300г меден сироп.Те си изградиха още по 3 пити.При зазимяването бяха на 8 пити.За разлика от другите 3 които при облитането си онзи ден гъмжаха от пчели тази потвърди опасенията ми. Целта наистина ми беше, август и септември, с подхранването да стимулирам семействата и отводките да отгледат колкото се може повече млади пчели за зимата. При другите семейства се получи, имаше доста заложено пило през септември, освем при тази отводка.По облитането онзи ден го видях. Отводките от 8 рамки ги зазимих на 6 р в средата, с по около 12 кг.мед , а 3 те семеиства на 9 рамки с около 12-14 кг. мед.Отводките третирах с по 3л , семействата с по 4л Варостоп. Всичките ми майки са от тази година и една от миналата, която есента работеше перфектно по- добре и от тазгодишните, личеше по пилото и я оставих, за да видя през пролетта как ще се справя.Целта ми е от нея да си произведа майки.Тя работеше в един 12р ДБ кошер, които тази година ми даде 3 магазина мед от 2 основни паши, акациевата и липовата.От това семейство между акациевата и липовата паша отнех и две рамки с пчели и пило за една сборна отводка.От него пчелите летяха и при по-лошо време и по- късно вечер се прибираха.Пролетта иззимуваха в кошер правен преди да се родя и който след подмяната почни се разпадна.Намам голям практически опит в пчеларството , но мисля, че това са добри признаци от това семейство да си произведа майки.Успех и благодаря пак.
Евгени Филимонов: И аз се простих се едно семейство. В събота прегледах дъната на кошерите и на едно от семействата имаше доста подмор по дъното. В неделя пък забелязах, че само в това семейство влизат оси, опитваха се и в други, но явно пчелите си пазеха входовете. Отворих това семейство, което беше силничко според мен и се изненадах, когато видях 2-3 шепи пчели, проверих и за майка, но не видях такава. Напръсках с разредена ракия остатъка от пчелите, както и един рояк в съседство и ги стръсках вътре. Прибрах кошера в склада. А меда си стоеше, така че не е нападнат от други пчели. Майката беше купешка, от лятото на 2009 г.
Станко 1972: Здравейте колеги. Сряда 8 декември температурата по обяд в района на пчелина беше 19 градуса, семействата масово се облитаха.Харесваше ми да ги наблюдавам, облитането показваше, че семействата са в добро състояние. Една от отводките която купих юни месец и зазимих в края на октомври на 6 ДБ пити плътно покрити с пчели и около 12кг мед, не се облиташе.От кошера излизаха по няколко пчели. Взех слушалките и я преслушах.Звука, който след почукване чух не ми хареса и реших да я отворя.В кошера имаше пчели покриващи около 1.5-2 рамки и майката,пчелите са на кълбо.
Не Ви ли се струват някакси сравними нещата?
Колега Христо , искам да попитам подхранвал ли си есенно и ако да , по кое време ?