Това мнение споделям напълно.Другото е страшна МЪКА по сред зима а не метод на пчеларстване.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Преглед за печат
Това мнение споделям напълно.Другото е страшна МЪКА по сред зима а не метод на пчеларстване.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Дано все пак това е било просто шега,на която доста от нас повярваха.Но какво пък,за празниците имаме нужда от нея. :D
1Април е далеч но...Аз само ще попитам-в кой случай според вас семейството ще се развие по-бързо.Ако им осигуриш място за осеменяване или да чакаш сами да си освободят.Според мен първия варянт печели поне една седмица. drinks;
Алексей за какво освобождаване на място говориш в края на зимата, твоите пчели не ядът ли?! Медови запаси трябват, не място. Място БОУ.Кога смяташ, че майката ще снесе във всички полупразни пити? Направи елементарни изчисления.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Нямате спиране!!Дискусията стана заради мен,но аз си изтрих постовете.Така,че не нападайте колегата.Изтрих ги защото не смятам повече да осветлявам колеги от бранша с мои мисли.Темата е за МК система в частност ЛР.Не смятам да повтарям писаното от мен отново.Но знайте,че не сте осведомени изобщо за действията.Държа за извинение от ваша страна на Алексей.И колкото и големи букви да се пишат,значението няма да се уголеми.Така,че моля пишете с нормални букви.Зимата се намира единствено в главите ви.И не тя е страшна.Стращното е ,че и вие замръзвате с нея.Не мисля ,че сте готови да понесете разликата.Тя е навсякъде около вас.Аз и моите мисли не са заплаха за темата или пък за вашия авторитет.Не смятам за нужно да се доближавам до вашето ядро от мъдрост.Останете с огромните си познания и решения.Но докато не разберете,че зимата е преходен период, пролетта никога няма да дойде за вас.Няма капацитет в тоя Форум,който да ме убеди,че това което пиша е лъжа.(На никого няма да пригласям.И недейте да наричате мислите ми и мненията ми ШЕГИ.Такава категоризация може да направи някой от тези, които са запознати с пчеларството.От това, което срещам мога да заключа,че отношевието ви е доста заядливо.Ако не можеш да обориш една идея с факти ,не се бъркай в разговора.Нищо ,че си прочел две книги.Извинете ме за НЕ- то.Държа да се извините на Алексей!
Грешиш. Във втория вариант семейството ще се развие не само по-бързо, но и ще стигне по-далеч. Тук не става въпрос ти да ги чакаш сами да освободят място. Ако имат такива намерения - няма тебе дачакат я.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Най-мразя да виждам плодник задръстен със захаросан мед. Виждал съм всякакви случаи - преграден, разполовен, или по какъвто и да е друг начин некомпактен плодник. Такива семейства и без това нямат живец във себе си. Те са като инвалиди на количка.
Ако едно семейство не може да се грижи само за себе си и да следва собствения си ритъм - горелката и без него.
Колеги правя си кошери със дълбоко дъно и имам едно питане към вас? Понеже ги правя със вътрешен фалц ако ме разбирате не съм специалист.Фактически корпусът влиза 8мм в дъното.Та въпросът ми е при рамка 240мм колко да правя корпуса? Какво разтояние трябва да ива примерно между рамките на долния и горния корпус?
Благодаря в аванс
Рамката на ЛР кошери би трябвало да е 230мм провери пак, а корпусите са високи 240мм. Когато сложиш рамките една над друга т.е растоянието между двете летви да е между 5-8мм.Вътрешните размери на корпуса са 450/375/240.Цитат:
Първоначално публикувано от evil_dea
"Опщоприето" е рамките да равнят с долния край на корпуса , а горният им край 7-8 мм. навътре ! Намен неми харесват "фалцове" където идае по кошера ! wink;
Благодаря за бързите отговори. Ще погледна пак за рамките колко са. Ако един корпус е 240мм мойте тогава трябва да ги правя 248 защото влизат един в друг 8мм така ли да разбирам. Значи между рамките в два корпуса трябва да има 5-8мм за да неги клеясват или да пускат далаци при по голямо разтояние.