4) Добавете и миризмата на смазочни материали останали от производството и навиването на телта. Дали всичко продавано на пазара е обезмаслено?
Преглед за печат
4) Добавете и миризмата на смазочни материали останали от производството и навиването на телта. Дали всичко продавано на пазара е обезмаслено?
Да, това съм го пропуснал да поясня. Някои пчели трупат меда над пилото, други отстрани на пилото. Съответно и там е градежа. При италианките е много трудно да градят основи в долния корпус (когато кошера е с поне два корпуса), дори и при най-силна паша, тъй като повечето пчели и почти всички млади, се намират в горния корпус.
Виждал съм и случаи, в които семейство се пръска по шевовете, плодника е блокиран до нема и къде, а в магазина три пчели не се качват и основите няма кой да ги барне. В конкретния случай, дори и подхранването не даде резултат ( пчелите минават през празния магазин, стигат до хранилката и от там - обратно в плодника)
Колеги, а какво смятате за идеята да се градят пити без восъчни основи само рамки с телове? След един момент на например 2 3 плодникови рамки с търтеев градеж ще спрът ли ?
в 90% от случаите ще градят търтееви килийки. Случвало ми се е на строителната рамка да градят малки килийки и да залагат пчелно пило, в много редки случаи.
Работя със строителна рамка от разширяването на гнездото през пролетта, та чак до свиването през септември. През август и септември въпреки, че почти не отглеждат търтеево пило, килийките на строителната рамка са запълнени с мед, но все са големи.
А в кенийския кошер само търтееви килийки ли градят?