По питите , където са умрели пчелите , нямаше ли поне малко мед , абсолютно празни ли бяха ?
Преглед за печат
По питите , където са умрели пчелите , нямаше ли поне малко мед , абсолютно празни ли бяха ?
Жоро, ако ходиш на пчелина и не си изхвърлил загиналите семейства, опитай да ги "съживиш". Напръскай пчелите с по-гъст, топъл сироп както са по питите и тези, който са долу на дъната. Ако са без храна отскоро /до 4-5-6 дни/ има вероятност да се съвземат. Ако имаш късмет и се размърдат, подреди наново гнездата.
И мене ме интересува резултата от предложението на iris.
Здравейте!Благодаря за бързите отговори!Питите,върху които бе кълбото,бяха абсолютно празни от към мед.Имаше само малко прашец.
Здравейте,и аз днес направих първото си подхранване за тази година,или по-скоро първоро ми подхранване въобще и се оказа,че не съм заземил никак добре....и подхранването при мен ще е голяма мъка...Интересното е че кълбота беше почти над рамките... за сега мисля,ги спасих,но да видим как ще се развият нещата през следващата седмица...
Здравейте ,пчелари hi; От две години се занимавам с пчели . Кошерите са ми фарар . Досега съм зазимявал все слаби семейства blush; Всичките иззимуваха успешно без единственото ми силно семейство което обедених от две преди зимата. Имаха поне 20-ина кг мед и много пчели. Имаше мед в този кошер и малко умрели пчели по дъното . Предполам ,че такова количество мед вреди на пчелите през зимата като ги изстудява?!
Точно обратното e.Цитат:
Първоначално публикувано от plamen3
Причините повече да мрат силните и далите най-много мед лятото семейства са други. И ако изключим болести и акар се дължат на по-голямата амортизация на пчелите и на по-голямата амортизация на майката.
Най-удачния начин да се помага на такива семейства е чрез помощни семейства - например с отводки правени пролетта. Има го писано много - потърси. Отводките не са събирали мед и поне тази амортизация им е спестена. Т.е. те са с покачествени пчели, които значително подобряват положението на зазименото семейство.
И как точно ги изстудява?Цитат:
Първоначално публикувано от plamen3
Като се явява студена преграда в целоста на кълбото ! Затова пчелите не оформят кълбо върху пълномедни пити , а предпочитат празни тъмни такива ! Това е и един от основните недостатъци на плитката рамка !Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
wink; :D
По книгите друго пише. А именно че меда има много по голяма термоконстанта, ще рече че по-бавно изтива (и се стопля също, но това няма значение в кълбото). Резултата е че спомага за плавната промяна на температурата, нещо което е много важно.Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко