След 20 дни ще цъфне акацията. Трябва да ги подготвиш добре.
Преглед за печат
След 20 дни ще цъфне акацията. Трябва да ги подготвиш добре.
Демек, продължавяй с отварянето и с прегледите, защото от мерак, ще ги качиш по дърветата. Така става с младите ентусиазирани пчелари. И аз бях така. На 5 ти май преди 4 години ми излезе рояк.
На вас не мой ви се огоди ::)))))
Като ги отварям - що ги отваряш , като не ги отравям - що не ги отваряш.
Тази тема май отиде при свободните теми.
не бе...не бързай с квалификации!
ако нема кой да питаш, питай тука у форума, като прескочиш бъзиците, винаги че има и качествен съвет wink;
...най-добре е за твоя район да намериш съсед пчелар и с него да се консултираш и/или синхронизираш!
Аз, лично, не познавам истински пчелар, който ще ти откаже помощ във вид на съвет или просто консултация!
Като отвориш един кошер и видиш какво е положението в него, е важно да знаеш, какво да направиш, че да не го отваряш 10-15 дни. А не да го отваряш през 2 дена и все да оставаш изненадан и учуден от случващото се.
Увери се че наистина няма майка, да не секнеш пилото и на другото семейство. Неналичието на пило означава единствено че няма снасяща майка.Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Наличието на спасителни маточници + липсата на пило = няма майка (независимо поради каква причина)
Липса на пило + липса на маточници = голяма вероятност да има майка ( и в двата случая обединяването е строго непрепоръчително! или майката е престанала да снася ! Nota Bene - проблем! или пчелите са неспособни да си отгледат нова !Nota bene! Остатъци от някои пестициди/акарициди, както и някои болести могат да причинят такъв проблем)
Агресивното поведение (ако е необичайно) при всички положения е "алармиращ сигнал" от пчелите. Ако повечето ти семейства по принцип са агресивни по това време (рапицата може да причини такъв ефект) е едно, а ако само то е "необяснимо" по-агресивно от останалите, е съвсем друго.
Има майка, просто е била престанала да снася.
Сега има младо пило и не съм правил нищо.
Според пчеларския дневник последно майката е сменяна 2008 и на 2те семейства след това не знам дали е имало смяна.
Ако успеят да се стабилизират семействата мисля да сменя майките, какво ще ме посъветваш да си купя ли майка или да ги накарам да ги сменят.
Едното семейство е много зло и искам да сменя гена, но другото мога да го преглеждам и без було.
Ако ще купуваш майка, избягвай българските лицензирани производители, пък щом си тръгнал да даваш пари - не се задоволявай с "местни" пчели ( особенно онези рекламирани като "Природна селекция") Не ме разбирай погрешно, преди да се появят доцентските, съм виждал много местни мелези с някои изключителни качества, но за да станат подходящи за масовия пчелар такива пчели първо се нуждаят от "финна настройка" ( не бих казал че в бг има кой) .
При самосмяната, няма дадаваш пари ( поне не пряко), не рискуваш да внесеш някоя болест, но пък не очаквай майките да бъдат тези от мечтите ти.
Това "ако успеят да се стабилизират семействата" означава ли че имат проблем?
Ако имат, смяната на рамките и стръскването на пчелите на "гол рой" върху основи и чист/дезинфекциран кошер ще даде по-голям ефект от смяната на майката.
Това прекъсва цикъла на патогените в кошера, както и те оттървава от 90% от остатъчните химикали и резултата е по-жизнени пчели.
Слабички са, по на 2 пити с пчели и по половин пита пило и много много стари пити.
Това за налитането на гол рой, бях решил да го направя по време на акацията да има градеж, но няма да мога да подготвя новите кошери а и с тези слаби семейства.
Трябваше да излезна отпуска след 10 дни а вместо това двама колеги се разболяха и трябва да ходя на работа всеки ден:(, но ще гледам да намеря време.
Ще пусна тема в друг раздел.
От къде се купуват чуждестранни майки и на какви цени се продават.