-
И всичко това на цена 6-7 лева, докарано до тука в България.
Ха сега ми кажете как да давам 8-10 или 12 лева за нашия мил роден български восък, пълен с молци, боклуци и 50% черни като катран пити ?????
Според мене за непречистен Български восък не трябва да се дава повече от 7 лева, а за черни пити - 6 лева, а за восък с боклуци цената още трябва да се намалява. Хубаво е Българския пчелар да иска висока цена на восъка, но нека преди това го докара до нивото, което е на снимките по-горе. Тогава може и да получи 8 или 9 лева, но може и да не ги получи, след като алтернативата с вноса е по-евтина.
Европейците може и да изкупуват по 10 лева, но трябва да е първо качество (жълт) и да изглежда като на снимките по-горе, и да е добре пакетиран, и да е в големи партиди, и да е сертифициран и т.н и т.н. А това да продадеш само 10-20 килограма непречистен, смесен и мръсен восък и да дойдат да ти го вземат на крака - ами това наистина си е за не повече от 6 лева, и то ако питите са жълти.
Ясно осъзнавам, че на някои хора няма да им хареса тази информация, но какво да се прави - живеем в пазарна икономика, в която всеки търси по-евтината алтернатива.
-
Кое ти дава гаранция, че това е чист восък без примеси? В темата за цената на меда казваш, че ниската цена е съмнителна, това не е ли същото?
-
Ами мисля си, че тази китайска фирма няма да посмее да ме излъже. В мене тя вижда потенциален бъдещ голям купувач, и като такъв тя сега се старае да ми угоди. На нея е пределно ясно, че тази първа партида или ще отвори вратите за много бъдещи доставки, или ще ги хлопне завинаги. Освен това от нея сега получих и образци на пластмасови основи, като количествата за бъдеща доставка, които се спрягат, са 50 или 100 хиляди. Ще е цяло чудо, ако тези китайци си отрежат пътя към един нов клиент, като се опитат да го измамят с 500 или 1000 долара. Някакси не се връзва всичко това.
Имаме си и определена среща на Apimondia-та в Украйна. Те ще имат щанд. Малко е нереално точно такива хора да мамят. Пък ако все пак ме измамят - ами все някакси ще го преглътна. Такъв е живота - има добро, има и лошо. Ако ще е лошо - няма да ми е за първи път. Все някакси ще го преживея. Ако обаче е за добро - ами вече си имам създаден канал за евтин и качествен восък - това е нещо, което не можах да го постигна в България - значи си е успех.
-
Панаира Apimondia в Украйна е ключов от гледна точка на маркетинга. Не знам колко от вас ще го посетят, но трябва да знаете, че международни контакти се правят именно по такива местни панаири, а този освен всичко друго е международен. Всъщност това е най-големият панаир в света за пчелни продукти и всяка една самоуважаваща се международна компания ще е там. И ако въобще искате да направите нещо добро за себе си и за вашите лични продажби на мед, прашец и т.н. - ами трябва да отидете в Украйна. Същото важи и за покупките на евтин восък, основи и всико останало - пак трябва да се отиде в Украйна. Световния пчеларски бизнес за цялата следваща година започва и свършва с Apimondia в Украйна.
Ако искате да не го пропускате - трябва да започнете организацията на пътуването още от утре. Звучи малко като реклама, но това е самата истина. Който иска да направи нещо значимо в бизнеса си с меда, восъка или прашеца, не трябва да пропуска Apimondia 2013 в Украйна.
-
България има ли национален павилион на този панаир или всеки участва като частен изложител? Има ли спонсориране за участието от някоя програма?
-
А бе една страна произвеждаща основно боклуци на ниска цена не може да ми вдъхне доверие. Виждал съм по снимки как произвеждар разни неща в някакви мизерни цехчета без каквато и да е хигиена и спазване на норми. Отврат. Не казвам, че нямат и сериозни фирми, но процента им е много малък спрямо мършите. Все пак ти казваш, че ще си правиш основите за себе си и си преценяш какъв восък да сложиш, но ако тръгнеш да продаваш е редно да се напише от къде е восъка.
А и на комунист доверие не мога да имам. Никой няма да те излъже на първа сделка. Логично е да изчака поръчката да стане голяма и съответно печалбата да е по-голяма...
-
Бас ловя, че 90% от техниката у вас е Made in China. Компютъра ти вероятно е Made in China. Всички техномаркети в България, всички компютърни и електронни магазини в България, всички магазини за часовници, за дрехи, за обувки и за какво ли не още имат 90% от стоките си с надпис Made in China. Отвори си часовника, отвори си телевизора, отвори си прахосмукачката, погледни отдолу на сувенирите, погледни спортните стоки и съоръжения (ако ги имаш) - навсякъде се мъдри Made in China.
Учудвам се, че има хора, които все още си мислят, че България е по-добра от Китай. че Българските стоки са по-добри от Китайските. Та това е една голяма самоизмама. Огледайте се - Китай е превзел света, а вие продължавате да храните някакви илюзии. При това съм убеден, че у вас всичко е покитайчено, така че тези илюзии са само на думи. Самоуспокояваме се с думи, а после отиваме в магазина у купуваме китайски стоки. А пред другите се хвалим "Кой, аз ли - нямам нищо китайско", което си е една откровенна лъжа.
-
Факт е, че са завзели света, но това не променя факта, че в голямата си част са боклуци и берем ядове с тях. И се купуват китайски боклуци не защото така ни се иска, а защото това се предлага. Ако имах избор бих ги избягвал.
Ако конкретизираме за меда, би ли предпочел китайски мед пред български ако и нашия да е по-скъп?
В крайна сметка ако те устройва този восък лошо няма, все пак цената е от значение.
-
Специално за восъка все още не знам дали ме устройва. Като дойде, ще го изследвам и тогава ще му мислим. Засега обаче се опитвам да се оттърва от предразсъдъците си. Опита ми ме е научил, че във всяка една държава има както свестни производители, така и тарикати и мошенници. Това важи за България, важи за Китай, важи и за всяка една друга държава по света. Света стана много малък и предразсъдъците от миналото вече не важат в настоящето.
-
Матеев защо не опиташ да организираш една ексурзия до Украйна мисля че ще има желаещи.