Първоначално публикувано от
rosty_sz
Току що министър З. Златанова каза, че и по сегашния и по новия подготвян закон не се позволява да спреш с пистолет нападател влязал в твоя дом с нож. Е това ако не е простотия .... Имаше преди дни някаква статия качена тук, че това ще се промени с новия закон. Подобни статии четох и на други места. Въпроса се засегна и по телевизията. Сега излиза, че няма такова нещо. Бях си помислил, че все пак тези наглетци ще свършат едно полезно нещо, явно съм се заблуждавал.
Моето мнение по въпроса поставен с анкетата е, че трябва промяна в режима за продажба. Сегашната система има два значими недостатъка.
1. В момента след придобиване на квалификация и изваждане на цялата купчина документи и минаване през всички подробности всеки желаещ да си закупи оръжие трябва да получи одобрение на молба пусната до регионалния шеф на полицията. Въпросния шеф казва последното заветно ДА ама НЕ. Няма никакъв регламент по който да се оценява въпросната молба. Няма регламент който да задължава съответния държавен служител да даде АРГУМЕНТИРАН ОТКАЗ , а не просто отказ. Отговора ако не е подплатен добре или ако не си представен специално че си "наш човек" обикновено е НЕ. Абсолютна предпоставка за корупция.
2. Трябва да се обърне огромно внимание на психичната годност на желаещите. В момента шофьор категория С подлежи на много по строг контрол за психологична годност от хората с разрешение за притежаване на оръжие. Обикновено злоупотребата с оръжие се извършва точно по психологични причини и ако там контрола се повиши злоупотребите значително ще намалеят.
Определено съм на мнение, че ако повече хора имат оръжие и им се разреши да защитават семейството си, имуществото си и себе си наглата циганска и не само циганска престъпност ще намалее драстично.
ЗА промяна в режима за продажба и ПРОТИВ свободната (безконтролна) продажба.