Здравей Дончев!Давай нещо по въпроса!Някакъв жокер поне.;)
Преглед за печат
Уж неме разбра ,а сега било глупости.:bigsmile:Аз какво съм виновен,че пчелитеми правят такива работи.:bigsmile:
Не виждам какъв е проблема с отнемането на майката по което и да е време и направата на маточници. В зависимост от силата на семейството е вероятно да направят или не други маточници. А каква е ролята на пчеларя тук? Ами да проверява и направлява действието на пчелите към това което очаква. Затуй, че въпроса ти - какво ще направят след махане на майката - ами каквото си искат е отговора. Затуй, че действай.
mici-92-Аз така действах със три кошера за самосмяна,правеха си по един-два маточника за самосмяна,хубави големи.Запечатват маточника и аз местя майката в нов кошер със още една рамка.След 3-4 дена на преместената майка слагам две рамки със запечатано пило пред люпене и слагам основа за градеж.Понеже майката стара 2015г.те пак си правеха маточник за самосмяна и аз повтарях всичко отначало пак:))) Така си направих 14 отводки от три кошера със маточници за самосмяна.Всичките майки се оплодиха и снасят супер в момента.
И ние години наред така правехме,но тази година нещо не се получава,но всяко зло за добро.Свищаците които направиха бяха по хубави от самосменните.
Здравейте момчета,да питам дали вече е късно да си направя 2-3 сборни отводки от наличните ми 6 добри семейства .Не държа да вадя мед от тях. Благодаря Ви предварително.