Първоначално публикувано от
Mateev
Метода за контрол вече го описах - при това няколко пъти. Вземат се проби с около 100 живи пчели от кошерите, след това пчелите се приспиват с диетилов етер, броят се акарите (те също заспиват) и това е. Акарите се убиват, а пчелите се оставят на капака на кошера да се събудят и да си ходят по живо - по здраво. Съгласно този метод съм откривал по 2, 3 или дори 15 акара в пчелини, третирани с ОК, и НУЛА АКАРА в пчелини, третирани с Чекмайт. Това е скромния ми опит до момента. Напролет ще го направя много по-широкомащабно, като дори ще правя проби по 2 пъти - преди и след третиране. Тогава, и само тогава ще имам статистически вярна информация какво е било положението преди третирането и колко акара е успяло да унищожи самото третиране.
Бели листове под мрежестото дъно не използвам, въпреки че ги има в комплектацията на кошера. Това е така, защото те на практика не ми носят никаква полезна информация. Виждам само колко акара са паднали, но я ми кажи как тази информация да я използвам за вземане на решения? Дай ми логиката, че аз нещо не виждам такава. Дай ми конкретни препоръки от типа "ако паднат толкова акара, трябва да се направи еди какво си".
Ако паднат 0 акара, какво означава това?
Ако паднат 200 акара, какво означава това?
Ако паднат 2000 акара, какво означава това?
Ако паднат 20 000 акара, какво означава това?
Моят отговор е "Нищо не означава. Не може да се извади никаква информация колко акара са останали в семейството". Може да са останали 5000, което е много, може и да са останали 0, което е супер. Имаш ли някакво друго мнение как може да се използва безполезната информация за падналите акари?