Много си прав Nik_m!Като се има предвид че,съм горд собственик на 4 кошера само от 15 дни,иска ми се нон стоп да проверявам какво става вътре!Незная как е било при вас но много се шашкам да не объркам нещата фатално!
Преглед за печат
Много си прав Nik_m!Като се има предвид че,съм горд собственик на 4 кошера само от 15 дни,иска ми се нон стоп да проверявам какво става вътре!Незная как е било при вас но много се шашкам да не объркам нещата фатално!
На мен ли говориш, и аз съм така, но поне не се притеснявам толкова защото 2те ми семейства ги взех ноември и ги бях отписал.
Но като взема 10те нови ще ми е по притеснено.
Няма нищо фатално, всички грешки през този сезон, ще ги оправите през следващия. :D
Гената е прав.То е като първото гаже , бутайте навсякъде, иследвайте, учете се.Хвърляйте книгите и практиката му е майката!. Питайте от време на време
" батковците" и ви гарантирам дълъг " брак " с пчелите :D :D :D drinks;
А при мен всичко от горното прецъфтя,черешата и тя приключва ,рапицата започна изградиха по 2 основи ,дръпнах по някоя рамка от най-силните за сборни отводки и поставих магазините drinks;,хубавото на рапицата при мен е ,че е саморасла насред житото и кориандъра и няма да я пръскат и не могат да я разорат а е адски много :DЦитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Честотата на "бърникане" зависи от системата, периода от годината, както и от времето на пчеларя.
Аз работя с ДБ и мога да отделя един ден седмично,при извънредни ситуации- допълнителен ден отпуск :D .
Конкретно пролетта, след стесняването на семействата, се налагат ежеседмични прегледи.След преминаване на критичния период-началото на април, когато семействата започнат своето интензивно развитие и се налага разширяване на гнездото, прегледите са частични и бързи.Отварям, измествам таблата-има ли пчели по нея, значи разширението е наложително.Крайната рамка(обикновено мед и прашец)също отмествам.Ако втората рамка е с пило и междурамията са с достатъчно пчели, разширявам с една рамка, до последната с пило и приключвам.При положение, че втората няма пило, продължавам навътре.Търся причината-слабо семейство, малко пчели, задръстена майка и действам според ситуацията.Когато времето се позатопли трайно, разширението се прави с рамка между пилото или с основа.Така до акацията.Идеята е до началото на цъфтежа на акацията, семействата да са усвоили поне 10 рамки.
Остава времето да е добро, акацията да отделя нектар!
Ако някое от последните две неща не случат- настъпва друг филм :D !
Миналата година го играх.Цитат:
Ако някое от последните две неща не случат- настъпва друг филм
Ами разкажете, че и ние да не го играем wink; drinks;
По времето на акацията семействата бяха вече силни, времето дъждовно а аз на работа. Колкото пъти изгрееше слънце толкова пъти имаше готов за излитане рояк. Но естествено основната вина си беше моя.
Филма е справяне с роевия нагон.Всички средства са позволени :D .По трудно е с ДБ-та.Ако се очертае такава вероятност, ще правя отводки, още преди да са си помислили за роене.Следя дългосрочните прогнози и доколкото може да им се вярва,времето в периода на очаквания цъфтеж на акацията ще е добро, ама колко пъти ще го променят дотогава...