Колега от къде си по точно (ако не е тайна де) че ми стана интересно с тая суша, при мен всеки ден вали но от това няма никаква файда, даже по лошо та пак се налага да храня едва ли не по три пъти на ден.....
Преглед за печат
Дано всичко да се оправи колега,само да не вземеш да се откажеш!
Още малко устискайте, би трябвало слънчогледа да почне 15-20.06. Или бъркам?
Колеги най добре си сменете района!!!
Какво означава да дадеш 1 тон захар Май и Юни?!?! Аз недоумявам! Аз съм на 600 м. надморска височина със съвсем малко селско стопанство и имам района ми за слаб-храня само подбудително и зима! Гледам колега ,че си от Монтана.За мен това е един от най медоносните краища на България.Жена ми е от там,тъста ми ме учи на пчеларство.Пчелина му е на около 15 км северно от Монтана.Там не има нектар, а тече сравнение с при мен. Като те слушам все едно пчеларстваш некъде по Анадола !
Светозаре, имаш основание за недоумение, но има и друга гледна точка, която ще обобщя накратко. В полупланинските и полувисоки части, грубо да кажем от 600 до 1000м, пашата е по-оскъдна, но доста по-стабилна. Там знаеш, че края на юни, началото на август, си прибрал по един магазин или каквото са събрали от ливадите. В различните години може да вземеш повече или по-малко, но големи девиации е рядкост да се случат. В равнината е друго, там жегите може да са смазващи. Първо, може да си зависим от наличието на технически култури, с всички произхождащи от това плюсове и негативи. Северозапад е обширна територия, в която наистина се намират най-медоносните райони в България - крайдунавските райони, части от Златията, всички влажни зони около блата, разливи и т.н., където пашата не секва, като се започне от акация, рапица, аморфа, липа, ливада, слънчоглед и се завърши с вадене на манов мед в края на Септември/Октомври (да, има такова място!), но в същото време, само на 20 км южно, често се разчита само на една или две технически култури (дори да си до река, като Огоста) и ако е само слънчоглед, а годината е сушава и липсва поддържаща паша до цъфтежа му, просто си чао. Така че не може да се генерализира пашата в Северозапад. Гледам няколко кошера и до Дунав и в Лакатник на 800м, ами няма база за сравнение. От планината взимаш най-ароматния букет на света, без капка химия. Едно магазинче да извадиш ти стига. Този мед няма цена, така че за любителски цели и лична консумация, няма по-добро от товаdrinks;
Е, тя истината не е права линия, да кажеш - ето, от там започва :icon_lol:
Преди седмица говорих с колега, който в момента е на 90 кг средно от кошер и се мръщеше, че изпуснал много от акацията, а пък днес, колеги от района на с. Крива бара/Хайредин се оплакаха, че в плодниците е сухо, а за магазини забрави.