Искаш да кажеш, че не могат да се изходят.Понеже при мен имаше извън кошера щъкашти
не могат да летят .Но като вземах една върху ръката се изака доста .може и да съм я понатиснал.
Преглед за печат
Искаш да кажеш, че не могат да се изходят.Понеже при мен имаше извън кошера щъкашти
не могат да летят .Но като вземах една върху ръката се изака доста .може и да съм я понатиснал.
да и аз мислех че е отравяне но не е давай по рядък сироп постоянно
Вчера почистих подмора след отравянето при мен, защото започна да мирише на мърша пчелина и не ми е приятно. Една голяма кофа до горе от 40 кошера.
Започнах ротирането, смятам че са идеални за акация, избързваха но отвяването ги върна малко на зад и след 10тина дена ще са готови. Обаче тази година е голям глад, по принцип при мен е така всяка година, но тази ми изглежда че няма и капка да вкарват, и прашец няма много по 1 рамка в кошер. Дадох и по 5 литра сироп 1:1 по 1 питка бонус твърда храна и по 1 медова пита от склада и сега гледам по около 5 до 10 кг. мед в кошерите. И вече нямам никакъв запас в склада, всичко раздадох и все едно наливам в бидон без дъно, ще трябва пак да се купува захар ако не тръгне някакъв принос. В момента са по 8 рамки идеално наредено пило и никакви симптоми за роене.
При мен кошерите са екстра. Пчели има яко и поне биоразнообразието и екологията съм ги покрил, остава да има отчет и на меда. В момента хващат края на върбите, глухарчето и великденчето, глога отваря, бръмчат по боровете ама явно и нещо друго пасат, че се работи активно и в магазините. Бях позабравил какво е роене и тази година ще си го припомня hi; Изпускам един от експеримент с втори плодник с пити с мед и една късна отводка, която оставих на самотек и си мислех, че 11 пити ще са достатъчни, а днес буквално прекипя като сапун при отварянето. Сигурно ще има и други, че в последно време все остава някой непрегледан. Така ги и оставям и се целя да подготвя ударна група шампиони и да видим дали ще оползотворят това хубаво време.
А, как точно протече експеримента? Интересно ми е, тъй като и аз направих такъв.
Преди две седмици сложих втори дб плодник с изградени медови пити, защото първият плодник беше с 8 рамки пило. Мистерия е, защо майката не пожелада се качи горе, а меда го изядоха за норматив, не и без моя помощ, защото щедро им разпечатвах. Вчера махнах втория плодник празен само с малко напръскан нектар и им забих два магазина.
Вчера и днес голям принос на ярко жълт прашец, голямо чудо. 9 от 10 пчели са с прашец. От Дунав го носят, но не знам от какво е. За щастие нямам рапица. Акацията не се очертава да е преди Гергьовден.
На една миналогодишна отводка, която не ми ловеше много окото реших отгоре в 2 магазина да й сложа пити от избягали кошери. Това е идея прочетена тук във форума и айде да опитам. Качих ги януари някъде, кошера беше средна работа, сложих парче от дънки над плодника, с малко разстояние отпред, а отгоре плътно покриващ магазина найлон. Пити не съм драскал, само на 2 пъти съм дал сироп по 500 гр. Сиропа направих от 3 части вода, 2 вода и 1 захар. Прегледите му бяха всеки път като ида вдигам капака да видя през найлона какво става, слагам по една ръка на прелката и гледам летежа. В последните 2 седмици се видяха повечко пчели по питите, а преди това беше средна работа. По облитане и летеж, както и по топлина от входа, кошера не беше от челниците за това се изненадах като видях, че се подготвя да си ходи. По празните пити в магазините е събрал 5-6+ кг мед/нектар и може би ако му бях подпъхнал едно магазинче щеше да е добре. Оставен е така да видя какво ще стане.