Здравейте,
Искам да ви попитам, знаете ли какво е точното разстояние което пчелите оставят между изградените пити ? Знам, че по принцип се казва че то е 7мм., но съм чел някъде че е по - малко... Вие как мислите ?
Преглед за печат
Здравейте,
Искам да ви попитам, знаете ли какво е точното разстояние което пчелите оставят между изградените пити ? Знам, че по принцип се казва че то е 7мм., но съм чел някъде че е по - малко... Вие как мислите ?
Здравейте!
Имам въпрос-От 10 дена се опитвам да подхраня моите 4 кошера със сироп вода захар 1;1,но ми прави впечетление много вялото сваляне на сиропа (за 7 дни не повече 300 грама,като само един е усвоил около 700 грама).По моя преценка като на начинаещ пчелар семействата не са слаби,имат все още медови запаси,и остатак от зимното подхранване в пликчета.Работят и внасят усилено прашец.
Има ли причини за тревога от моя страна?и ако да,какво да предприема?
И моите не свалят, за 4 дни са взели 100мл. и се чудя дали няма да се вкисне.
Прегледай ги внимателно и виж колко са им запасите, какви са, има ли място за снасяне на майката. Аз все още разпечатвам стар мед, а и джанките тръгват, така че ще минат за сега без сироп. А като чета, май доста големи количества сироп подаваш, това се прави за запълване на запасите, а не за стимулиране на яйцеснасянето. За второто трябва по 200-250 грама през 2-3 дни и то ако в природата няма приток на нектар или времето се развали за повече от 2-3 дни. Както внасят яко прашец и ти яко ги храниш, може да задръстиш гнездото и да предизвикаш роево настроение.
ако има паша нема да обърнат внимание на сиропа, начи нема смисъл и от подхранване...
...предвид прериода, и цъфтежа и пашата, май е време вече, сиропа да бъде 1:1.5
В момента зацъфтяват джанките, овошките, жълтурчето е в изобилие, има вече приток на нектар. Не хранете допълнително или ако го правите, то само на тези семейства които нямат запаси и на тези семейства, които са слаби.
Благодаря!Според по-горните мнения на по-опитни колеги,смятам в неделя да изчистя застоялиа сироп в хранилките,и ще им направя частичен преглед да преценя дали да направя още някоя рамка разширение на кошерите.Споделете,нормалн о ли е да се прави Частични прегледи през 10- на дена?А вие колко често преглеждате рамките за Пило ,разширение и др.в тоя период на време?
Аз всяка седмица, докато изпълнят корпуса, поне при пролетното развитие. Гледам рамките до пилото само и разширявам ако трябва.
Аз съм ги отварял през 10-15 дни и според хора от форума и прилагам голям тормоз, според други може и по често.
Всеки си има стил на работа.
Истината е да не се отварят без причина, но за един новобранец, причини колкото искаш.
Точно така, докато пчеларя влезе в крак, отваряйте спокойно, нищо им няма на пчелите. Трябва да знаете какво става вътре и така да се учите. С времето ще започнете по рядко да ги преглеждате. Все пак използвайте хубавите слънчеви дни, работете бавно и внимателно, без резки движения и без хамалски методи.