Макар и трудно те вече го усвоиха и няма повече да подхранвам.А това ,че е гьст... просто го направих по кнгата и за това бях задал пьрвия вьпрос ,но то вече кьсно.И все пак благодаря колега.
Преглед за печат
До тук добре! А сега, да очакваме висококачествен инвертиран сироп с ниско ХМФ и нормални цени с марка "МАТЕЕВ". Надявам се през февруари на Плевенското изложение ;)
Здравейте искам да ви попитам.По скоро за идея как един нормален пчелар, може да си направи сироп в малки количества.Примерно по 10-15л на варка.
Аз си мислех за тенекия със подгряване от подово отопление и изолирана дали ще има проблем ако не се разбърква постоянно.А примерно на час два да се пуска?
Прочети темата от начало, също и тази: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=191 и ще си отговориш на въпросите.
Сигурно по 20 човека на ден ме питат в скайп, фейсбук, във форума, по телефона...едно и също нещо.
Моля прочетете темите и ако нещо не е ясно... с радост ще го обясня, но разберете, че не мога по цял ден да стоя на телефона и да пиша във форума или в скайп.
Гледам да отговарям публично на въпростите и не е нещо лично, просто нямам свободно време.
В момента актуалния въпрос е инвертиране на сироп с киселина.
Към момента инвертирането с витамин C се очертава като най-бързия и лесен начин. След инвертирането се добавя сода за хляб и образуването на ХМФ спира.
Най-лесният и компромисен вариант:
1. Добавя се 2гр Витамин C / кг сироп
2. Бъркане, бъркане, бъркане
3. Добавя се сода за хляб докато pH стигне 3,5-4,0-4.5 макс
На дълго и на широко обяснено:
Вижте на мин 39:30.
https://www.youtube.com/watch?v=Y5ibIAg0LWA
Това което на никой не му прави впечатление в лекцията е, че 1% от 100кг сироп е 1кг киселина. Тоест ХМФ е изледвано при 1кг киселина на 100кг сироп, а при каква темп и след колко време...никой не знае.
При рецептата която съм дал количеството киселина е 5 пъти по-малко(200гр/100кг). А ХМФ се стопира със содата след инвертирането на сиропа.
ХМФ зависи от t(времето), pH(киселинността) и Т(температурата) + бъркане
Скоростта на инвертиране на сиропа зависи от същите неща + инвертаза(ако използвате) + бъркане
Един бърз въпрос - как се разбира кога захарния сироп е инвертиран? Как го тествате? Направих разтвор в съответните пропорции вода/захар/инвертаза, но как да тествам дали процеса е завършил? Купих инвертазата от Аналитика, но дори и там като зададох въпроса ми отвърнаха "Няма как. Сиропа става бистър" само че това не е мерило. Заобясняваха ми , че при 55 градуса при зададеното съотношение 100 гр за тон, 12 часа. Аз обаче нямам техниката да поддържам температура на сиропа. Температурата след 4-5 часа става стайна - 25-6 градуса. Таблиците които са дали в упътването не са особено детайлни, в безисходица съм. Кажете вие тествате ли и как?
Колега аз сега давам 2 към 1 с съвсем малко лимонтозу на върха на чаената лъжичка, отглеждам пилото за зимовка очаквам да се излюпи в края на септември, но аз съм на юг много на юг и тук е топло и има прашец. в повечето случаи трябва да се престане с подхранването до 15 септември. Самия процес инвертаза е разграждане на захарозата, пчелата го прави с ензими а тия дето варят сладка и аз с киселина да некристаизира сиропа. Нектара от цвета има киселинен характер а захарния сироп леко основен, добавянето на киселина приближава химичния състав на захарния сироп до този на цветния нектар. Сега я отглеждам зимната пчела щото имаше късна паша доста и няма как.
За успешна зимовка са необходими 36 кв. дециметра пити или около 12 кг. мед.
Чел съм за инвертазата и,че пчелите я отделят при преработването на нектара и захарният сироп.За това в сиропа сложих мед както го пише в книгата тъй като меда съдържа този ензим.Проблема при мен беше,че бавно взимаха сиропа,но може би причината е,че семейството е по слабо.Иначе те имат около 10 кг.мед.Аз развитите семейства не ги подхранвам и не стеснявам гнездата,а магазините стоят отгоре и зимата.Знам,че много пчелари ще скочат срещу това.Но съм изчел доста литература и се ръководя по книги и статии,които на мен ми допадат.Знам,че ще кажат трябва да се правят пчели за зимата и т.н.,но те пак си ги правят.Март разпечатвам крайни пити за подбуждане. Какъв е резултата при мен на пролет:нисък подмор,развити семейства за акацията,даже миналата година вадих мед от овошките.Мога да кажа,че имам доста прилични добиви.Всеки има право да вярва или да не вярва.