Според мен са останали от края на лятото ,защото е стара майката, а не са излюпени сега.Виждал съм търтеи зимно време точно в такива семейства, но първото пило е било винаги работническо, освен ако не е нещо повредена майката.
Преглед за печат
Майката е млада 2016г. снася супер,търтеите са останали от лятото,сигурен съм.Просто за първи път ми се случва.За жалост имам едно кошерче загинало,първата ми загуба като пчелар:( беше слабичък,другите са ок.
За мен млада майка е на един сезон! 2016 г ще почне 3 сезон , от което следва ,че трябва да я смениш тази година.Честно казано и аз имам от 2016 не малко майки, но ще ги сменя тази пролет, нищо, че съм ги оставил защото съм доволен.
Колкото до отводката, която е загинала, не се ядосвай.Ще си направиш нова, която може да ти се отплати с един магазин мед!
Успех!
Това всеки го знае, че търтеите може да са и от лятото, защото и аз имах кошер със стара майка и търтеите летяха до вчера. Но все пак това не противоречи на моята логика. При организацията на пчелното семейство предполагам, че имат някаква настройка, както и при хората - да си правят план. За деня, за месеца....
Днес от сутринта се захванах да лепя основи,тамън свикнах със зарядното и дойде един пчелар,много по напред в отглеждането:-Недей,рано е,ще изветреят и няма да ги градят!От уважение прекратих.Като се замисля-да,основите ухаят прекрасно,но чистия восък...?На връх сезона само до лепене ще ми е.Моля за още поне едно мнение.
Абе не дай си боже в основите да има парафин, ще градят на кукуво лято, че даже и се отлепят основите от телта. Много си патих преди три години от ловешките основи и вече твърдо казах, нищо от Ловеч.
Сефте чувам восъка да изветрява, ако се сложи върху рамките. Да влажността му може да падне и восъка да стане трошлив, но пък и аз съм слагал основи, поставени на рамката през предходната година и е нямало проблеми никога.