Поздравления за пчелина.
Как се справиха рошфусовите? Това експеримент ли беше или редовно ползваш? В присъствие на майка и само един рошфусов корпус или не? Въобще разкажи малко повече ако е възможно? Благодаря
Преглед за печат
Поздравления за пчелина.
Как се справиха рошфусовите? Това експеримент ли беше или редовно ползваш? В присъствие на майка и само един рошфусов корпус или не? Въобще разкажи малко повече ако е възможно? Благодаря
Ами то темата за рошфусовите корпуси е дълга. Не е експеримент. Общо взето системата е добра. Ползвам ги за трета година. Освен корпуси и табли си направих и дъна които също са разделени на 4 отделения и с 4 отделни прелки. На кратко и по същество работя така: извеждам от по-силен кошер майката на 2 рамки в нуклеус. Махам обикновените корпуси и редя дъното и отгоре РФ корпус което е с три ПЛЪТНИ прегради, образуващи 4 отделения . Отгоре таблата и нов РФ корпус също с три плътни прегради. В зависимост от силата на семейството може да стигнеш до 3 РФ корпуса един върху друг. Ако семейството не е толкова силно го оставям на 2 РФ корпуса. Същественото в случая е, че пчелите задължително трябва да покриват изцяло всички новообразувани отделения, а за да се случи това във всяко едно отделение се реди по една рамка с пило и една медова /ако в този кошер няма достатъчно се взема от друг, но без пчелата/ , както и в самия кошер да има достатъчно пчели. На питите с пило закрепяш предварително отгледани 14 дневни маточници, като същото може да го направиш веднага след извеждане на майката и преподредбата. В повечето случай при 8 отделения /2 РФ корпуса/ получаваш 5-6 оплодени майки, рядко повече. След това правиш цялата гимнастика на обратно като оставяш едната майка, а другите ги ползваш по предназначение. Особеност е също, ако ще завъртиш още един цикъл през същия кошер остави майките поне 7-8 дни след като са оплодили и пронесли, за да запечати ново пило. Това се сещам към момента, ако те интересува друго питай.
Искам да помоля модератор да прехвърли тези мнения във темата за рошфусовите корпуси, защото ми е неудобно да цапаме темата.
Благодаря за споделеното. Докато го четох и се сетих, защо миоте опити с рошфусите за сега са пълен провал:laughing:. Аз не ползвам друго дъно, а поставям направо една рошфусова табла върху старото, но по този начин не преча основния поток от влизащи в кошера пчели да е пак от предната страна на кошера в долния му край. Точно така и става, от другите прелки тук там излита по някоя пчела и само ги охраняват. Всички се прибират отпред. Този голям поток от пчели предполагам увлича майките които се прибират от оплождане и те не попадат във своите отделения. Точно това е проблема при мен - много малко оплодени майки в края на цикъла.
Още един въпрос. Казваш че си направил специално дъно със 4 входа, тоест пак имаш вход отпред долу. Не става ли точно този вход мнооооого предпочитан от пчелите от всички отделения? Дали не е по-добре на първия корпус да няма отделение с преден вход?
Проблема с основния поток от влизащи в кошера пчели го има най-вече, ако си обикновено дъно. При това което ползвам пчелите се разпределят между отделенията, като предпочитанията им на първо място са към питите с пило и маточници. Ако в някое отделение нямаш пило или пък то е много малко и/или с маточника има проблем, то нерядко пчелите го напускат и минават в съседни отделения. Това се получава и ако някоя майка не се завърне от оплождане.
Правил съм си опити с обикновено дъно с майка отдолу и на 2 или 3 корпус РФ дъска и корпус, но резултатите са меко казано незадоволителни. Както ти е известно при РФ корпусите и дъските същите са и оцветени в различни цветове. Освен това вертикално погледнато /гледано само от едната страна на конфигурацията / входовете на отделенията вкл. и това на дъното както и РФ дъски трябва да са ти разположени възможно най-далеч. /от една страна не трябва да имаш два или повече входа един над друг/.
Освен това, ако дъното отпред пр. е жълто, то РФ корпуса от тази страна ти е е с този цвят. След РФ корпуса слагаш табла оцветена пр. със син цвят, а върху нея и РФ корпус е с този цвят и т.н. направило ми е впечатление или може би аз така си мисля, но на РФ дъските, ако има палки прелетни парченца /дъсчици/, резултата е по-добър.
При разваляне на цялата РФ конфигурация и замяната й с обикновена, с часове се наблюдават как пчелите които са извън кошера си търсят входовете към малките им отделения.
Снежна приказка!
Прикачен файл 5756
Прикачен файл 5767 ............
Прикачен файл 5768Прикачен файл 5769
Това е новия ми пчелин в гр. Лом
След прочистването на двора ми останаха 45 акации, 7 ябълки, 2 круши, 5 бадема, 5 кайсии, 5 сливи, 6 вишни и 1дюла. На пролет ще зсадя 4 пауловнии и нколко лешника.
Може да не му е тук мястото ама да ме извиняват. Преди години /3-4/ пуснаха немско изследване на 30 и няколко процента от германците в кръвта, има открити количества Глифозат. И така през бурена, през почвата, през посева, през житото, през хляба....та у кръвта.
На тази снимка много добре се вижда броя на ориентирите за оплождане на майките. При мен процента е над 90.
Коментара е за пост 545
Прикачен файл 5984
Първо беше на 2 корпуса и магазин, а в слънчогледа свалих горния корпус и остана само на магазини.