Ако смятам правилно:6.33,6=201,60 лв,2000 кг.5,20=10400 лв,2% от10400=208 лв,избиваш си разходите а може да кондидатстваш по каквото желаеш.
Преглед за печат
Ако смятам правилно:6.33,6=201,60 лв,2000 кг.5,20=10400 лв,2% от10400=208 лв,избиваш си разходите а може да кондидатстваш по каквото желаеш.
Ако не си пенсионер не можеш ли да прекратяваш дейност да кажем м. октомври ?
203.92 ако трябва да сме точни е 2% от 10 400 лв.
10196.08*1.02=10 400
Нещо или вие не ме разбрахте или аз вас не разбрах.
Ако се осигуряваш кат ЗП при новия праг цялата осигуровка ще е някъде 1200 лв годишно. Ще можеш да ползваш програмите(друг е въпроса дали си струва), ще получиш деминимис ако има, Данъка ти ще е с по-голям процент признати разходи(60%)или плащаш4% данък върхуреализираната продукция.
Ако си осигурен на друга работа тези и тези 1200лв ти се струват пари хвърлени на вятъра, то тогава имаш два варианта.Първия- Пчелина да ти се води на пенсионер, в този случай имаш предимството да плащаш само здравна осигуровка (420лв годишно), но ще можеш да разчиташ и на евентуална държавна помощ, но за програмите ще трябва да изчакаш поне две години.
Втория вариант е просто да нямаш регистрация като ЗП. Тогава признатите разходи са 40%, което значи 6%данък върху реализираната продукция. Няма програми, няма деминимис.
Има и още един вариант, но за целта е необходимо да имаш инвалид в семейството(60 и повече % инвалидност). Стопанството се прехвърля на него и се регистрира като ЗП. Плащат се само здравни осигуровки както при пенсионерите и важи същото както при тях, но в този случай има 4750лв (сега може да стане и повече) необлагаем доход.
Всеки може сам да си прецени дали си струва регистрацията и как да го направи.
Ако вземем за база 2т продукция и цена 5лв за по лесно смятане се получава както следва:
ЗП - 1200осигуровки и 4% данък върху остатъка - всичко плащания към бюджета 1552лв
ЗП пенсионер -420лв осигуровки 4% данък -всичко плащания към бюджета 803лв
нерегистриран -6% данък - всичко плащания към бюджета 600лв
При инвалид - всичко плащания към бюджета 420лв
Разликата е само. че в случай на регистриран ЗП част от парите могат да се върнат, ако има деминимис
По-просто казано като минеш 26 000лв приход се регистрираш като ЗП. Под 26 000 по-добре да не го правиш.
26 000лв са 5200кг мед х 5лв
Имах предвид да си пенсионер но плащаш осигоровки за шест месеца,а другите шест замразяваш дейноста.
ЗП пенсионер -420лв осигуровки 4% данък -всичко плащания към бюджета 803лв
нерегистриран -6% данък - всичко плащания към бюджета 600лв
Това с прекъсването на дейността, ако си взел парички от програмата няма да мине. Иначе рискуваш на своя воля и се молиш да не се налага да доазваш кой крив кой прав, защото ще ти хакнат акта и ти ще трябва да заведеш дело за да докажеш, че може така за да ти отпадне акта. А съдията дали мисли в твоя полза?
Много ме изненада факта, че като не си регистриран ти се признават 40% разход. Нерегистрираните въобще имат ли право да продават продукция и респективно изкупвачите как ще си оправдаят количествата купени от тях. Ако това е наистина законно си е сериозна мотивация, че няма смисъл да се регистрираш.
Ако все пак има някакъв протест тези дни вдигането на осигурителната тежест единствения въпрос в момента по който можем да протестираме. Много е идиотска и ситуацията с хора работещи някъде. Ходят да се блъскат цял месец за да вземат 400-500 лв. чисто и ще трябва да отделят още една огромна част от тях за данък на ЗП. И защо трябва да се осигуряват два пъти? Да си платят данък печалба на продукцията защо и осигуровки още веднъж.
Твърдо съм против увеличението на осигурителния стаж и двойното осигурително облагане.
Предлагам да се създаде по най-бързия начин електронна подписка от човек който може да свърши това. С удоволствие щях да го направя лично, но нямам тези умения. Пускам след малко и ЛС на Матеев с предложение това да бъде първата инициатива на новосформирана организация ако това се случило. Тази подписка да се разпространи мълниеносно в мрежата и да бъде написана така, че към нея да могат да се присъединят всички земеделски производители от различните браншове в нашето земеделие. Да се установи и връзка с браншовите организации на другите земеделски браншове и се потърси диалог за излизане с обща декларация и сътветни протестни действия ако декларацията бъде отхвърлена.
и аз съм за подписката