Така е. До момента не се беше случвало толкова често да ги отварям, така е заради ситуацията. На следващото отваряне ще им сложа повече основи и няма да ги безпокоя толкова начесто.
Преглед за печат
Доколкото помня около 2 часа са необходими на семейството да възстанови нормалния си режим на работа след отваряне и ровене в кошера.Това е само в случай, че няма размествания, добавяния и други промени в подредбата на гнездото.Така, че любопитството на пчеларя се плаща с часове неразбория и много изгорени калории (мед) от семейството.Колкото по-малко се рови , толкова по-добре за всички.Дори пчеларят се отървава от някое и друго жило.
Че няма да спреш да ровиш е сигурно. Като ти се прииска се сещай , че не бива и натам каквото надделее.Руснаците имат хубава максима:" Ако много ти се иска , а не трябва , значи може! "
Ето малко инфо за състоянието на ЛР отводките ми към момента:
Долен корпус: имам 8 рамки, като на 5 от тях има пило, като някой от тях са с много малък меден венец. На крайните рамки има мед и прашец.
Горен корпус: има общо 10 рамки, но едната е почти неизградена, а следващата е неизцяло изградена. Тях реално не ги проя, ще ги оставя в кошера само за да ги съхраня. На останалите на 3-4 от тях има люпещо се пило, но не видях майката да е снасяла скоро в горния корпус, въпреки, че не съм проверил много старателно и подробно, гледах набързо да ги прегледам. Останалото са медени запази, като дори на рамките с люпещо се пило венеца е много голям, почти на цялата пита на някой от рамките(80-90%). Крайните рамки за изцяло с мед и прашец.
От тук нататък вариантите според мен са:
1. Да ги оставя така и да се надявам гнездото да се заформи в горния корпус, където ще е по-топло, а и запасите са много и тогава ще съм спокоен. Мястото за снасяне на майката горе е по-малко, но все пък нали се очаква яйцеснасянето скоро да намалее.
2. Да ги пренареждам, като примерно вдигна от долния корпус в горния 2 рамки с пило, като от горния 2-те рамки, които не са изцяло изградени да ги сваля долу. Така горе ще имам пълен корпус с рамки с много мед и достатъчно място на майката да снася през следващия месец и след това гнездото да се заформи отгоре.
За момента съм настроен на вариант 1, какви са вашите препоръки?
Остави ги така.Извади от горе двете празни рамки и центрирай гнездото-демек от двете страни да има празно място.Аз бих направил така.
В крайна сметка ги оставих в двата корпуса на по 9 рамки, като съм ги центрирал да има по малко разстояние от двете страни.
Онзи ден в събота при третирането с ОК, след като доста време не ги бях отварял се вижда, че пчелите са в долната половина на рамките на горния корпус, може би захващат и малко от долния корпус, но не размествах корпусите, за да не ги тормозя излишно, а и не беше много топло.
Мисля, че мога да съм спокоен, че ще имат достатъчно храна, тъй като горните корпуси са почти пълни с мед.
Зимувай и ти спокойно. Всичко е наред.
И моите са така, всичките са в горния корпус на 8 или на 9 рамки с огромни венци над кълбото и много запаси от двете страни на кълбото. Долните корпуси са с празни рамки и ще чакат първата ротация напролет. Имам едно слабичко на което сложих найлон между двата корпуса, с процеп в предната част.
Преди дни се запознах с пчелар и ми каза за неговата технология на работа. Каза, че в природата питите винаги са нечетно число, не виждам логика но ми стана интересно.
Човека работи с ЛР10 но в 2та корпуса за плодник слага по 1 преградна дъска а в медовите оставя разстояние да надграждат за да не се качва майката и дефакто работи само с 9 рамкови. И по негови думи тези който са на 9 рамки се развиват по бързо, по бързо изпълват плодника и започват да пълнят медовите корпуси и дават по добри добиви. Тази година ще пробвам да видя как ще е, и при положение че на 60% от майките ми им е трудно да работят на 2 корпуса (20 рамки) и оставят единия а аз вече спрях с ротациите постоянно, намаляването на 2 рамки ще и се отрази добре.
Не е прост човека, твърдението е абсолютно вярно. Логиката е, че винаги има средна рамка в гнездото.
П.С. Феновете на "японките" може да го потвърдят.
Моите не съм ги забелязал да целят средата.Като гледам и снимки тук-там, май все кривват нанякъде.
Хайде стига митове! На снимката май 8 ми се видят.Прикачен файл 5787