На пьрво време ще свьрши работа, после ако нямаш медени, може да качиш пита сьс запечатано пило.
Преглед за печат
На пьрво време ще свьрши работа, после ако нямаш медени, може да качиш пита сьс запечатано пило.
Аз качвам пита с прясно пило да се качи майката да градят по бързо и няма смисъл от преградни дъски. Само че на 1вия корпус така слагам 2 изградени, иначе ще съсипят основите. Добре си го замислил при положение че нямаш изградени, аз ще ти предложа след като изградят двете основи на 1вия корпус да качиш една с прясно пило на 2ри и да свалиш едната медова.
А защо отдолу не ги постесните малко? Я си представете че сте с 8 рамкови корпуси... До края на градежния сезон няма много време. А и както казва другия Ники, "истината е някъде там"...
Преди да отговоря ще цитирам Брат Адам (по памет): "Питай пчелите и те ще ти кажат".Цитат:
2 броя отводки ЛР 10 рамки вече почти изпълниха един корпус. Нямам изградени рамки за втория корпус, който ще слагам. Планувам да вдигна крайните 2 медови рамки(или 1 със запечатано пило и 1 с мед) в горния нов корпус и питането ми е да го допълня с восъчни основи целия или примерно да му сложа в единия край 2-3 или 4 рамки с восъчни основи, преградна дъска и останалата част от корпуса празна?
п.п.В долния корпус ще добавя 2 рамки с восъчни основи.
Аз в такъв случай вдигам 2 рамки горе (гледам да са медена и такава със запечатано пило). Не вдигам отворено пило, за да не качвам майката горе. Ако пак се целя да я вдигна горе трябва да е открито. Две медени (с нектар) е пак добре. Долу слагам две основи и горе една основа до двете рамки. След 2-3 дена гледам какво е станало. Има два типа семейства. Сигурно зависи от майката.
А) Едните градят долу и не се качват баш горе. На такива като поизградят рамките вдигам горе две други рамки и слагам пак основи долу. Неприятното е, че трябва да се отмести горния корпус. Аз си имам една малка маса и го слагам на нея.
Б) Другите градят горе и не пипват основите долу. На такива като изградят някоя горе, я свалям долу, а неизградените от долу ги вдигам горе. Пак хамаллогия с вдигането на горния корпус.
Аз си записвам в тефтера кой кошер как се държи и за напред знам какво да очаквам. В този смисъл "питай ги и те ще ти кажат какво искат!" Те са добри животинки и ще ти помагнат с радост
По същия начин гледам има такива дето трупат меда над пилото, а други го мъкнат най-далеч от входа. Пак питам и те ми казват кое им харесва :)
И така да опиша какво направих в неделя(във връзка с питането ми в коментар #530) и какво беше положението вчера при прегледа.
В неделя качих в горния корпус рамка с мед и рамка със запечатано пило, а долу стесних на 8 рамки и преградна дъска след последната.
Горе подредих първа рамката с мед, след това восъчна основа, след това запечатаното пило, пак рамка с основа и преградна дъска.
Вчера ги отворих за преглед и 2-те основи бяха почти изградени, като вече и мед складират в тях. Подготвих още 2 рамки с основи и качих от долу още една рамка с пило, а долу върнах рамката със запечатан мед като последна. Долу пак са 8 рамките а горе вече са 6, като има 2 със запечатано пило, които са една до друга а от двете им страни има основи и след това пак от двете страни изградените последните дни рамки, на които складират мед.
Абе при туй положение и отгоре май е можело да ги нагласиш направо на 8 - ВО и изградени. Недей връща повече мед надолу и вместо да връщаш, трябваше една ВО да им сложиш между пилото. Нека там да стоят на 8 /така и до напролет могат да карат/, а пък горе колкото-толкова и по-нататък ще го мислим.
На следващото отваряне(след 4 дни) ще добавя още восъчни основи. Тогава може да кача още една рамка с пило горе, а на нейно място долу да сложа основа за изграждане. Горе също ще добавя още една основа и така... по-нататък в зависимост как вървят ще се преценява.
И ти си прав, но като са ми в двора и имам възможнот си експериментирам. Иначе като недостатък на слагане на много неизградени основи наведнъж доколкото знам е, че по-бавно се качват едното и другото, че може да започнат да прегризват основите.
В случая наистина не е добре, че ги ровичкам често, но гледам да съм много внимателен и да не ги притеснявам излишно. Семействата са много кротки.
п.п. Отводките са от г-н Матеев взети на 10.06.2015 г.