Не виждам никакви недомлъвки. Просто вникнете в мисълта. Не е толкова сложно. Мислете бе хора.;)
Преглед за печат
Може да е по дебела телта. Ако вземеш от дебелите основи телта влиза изцяло и на 100% няма го има това. Но това не е чак такъв проблем, няколко килийки на рамка по малко. Аз лепя наведнъж основата, слагам основата върху телта допирам двата пирона с адаптера за 3-4 секунди докато потене основата и готово!
Силве, хайде да не се игнорираме, а да се разбираме. Чети по обстойно форума и ще разбереш, че от много дни ние дъвчем едни и същи въпроси по едни и същи проблеми по пчелите. Пълзене, пило, измиране, безкрилие, прошарено пило и т.н. Затова казах - като при нас - защото не знам колко пъти го писах? И след като видях снимката добавих и, че е в по - малки мащаби, които е възможно и да се проявят. Та така. Нещо неясно?
Който си е извадил меда как има време да пише :)
Мисля , че пчеларя ръководи пчелите .
Ник, искал да кажеш, че аз съм длъжен да губя по 4-5 часа в денонощието, за да ти обяснявам какво мисля, какво съм открил, какво съм направил? Да не мислиш, че си само ти с писането, наложи се да си купя хенсфрий( струваше ми 100 лв, а си бръкнах в джоба за удоволствието на някой си) , защото деня ми минава да обяснявам на кой ли не, дето имал проблем с пчелите или се чудил какво да ги прави или тарикати разпитващи ме как работя, какво да правят с тези пусти пчели, а аз ако не изкарам 100 лв надник, значи съм станал напразно от леглото и вие вместо да си напънете зрението, защото тази тема е дъфкана отдавна искате да ви дам веднага отговор какво съм имал в предвид? Аз не съм любител пчелар и всички вие сте ми конкуренция на пазара за продукция, трябва да кажете едно благодаря, че ва носочвам къде може да има бъдещи проблеми, а не да ме карате да се чуствам виновен защо съм споделил с вас това което знам.
Тук искам да ви пусна един клип. Какво виждате на него освен красивата пчеларка и ръкомахащата журналистка, което е едно и също? Малко помощ - 3,22 минута.
https://www.youtube.com/watch?v=ql3m9CCrBHw
Това в подкрепа на моите думи по - горе.
Не знам някой да го карат пише на сила или да е длъжен нещо. Аз мисля че всеки пише за удоволствие и споделя толкова колкото сърце му дава. За другото напълно те разбирам и на мен по цял ден ми звънят да ме питат какво да ги правят тези пчели при положение че аз не разбирам много от пчеларство, но си решавам проблема като оставя телефона в къщата иначе няма да свърша инаква работа.
Сега се сетих един бисер. Преди години си водя помощник да вадим мед и таман пристигнахме на пчелина и той ви казва "Ехе кошерите се пръскат от мед" Аз се зачудих как установи това като още не сме ги отворили а той вика "Ела да видиш как меда тече през дървото на някой кошери" Като отидох да видя, ами то смола е потекла от жегите. Така съм се смял като го гледах колко е въодушевен :)
Бряях, този форум станал само за непризнати светила в пчеларството.:(crying;
пп. Шапка ти свалям :yo: щом от снимка на пилото, познаваш какво ще се случи след година -две.:laughing:
В случая заболяването е "Незнание" - непознаване физиката на процеса на лепене. Няколко пъти вече съм писал за него и от колко много фактора зависи доброто залепване. Има много добра тема по въпроса във форума, която горещо ти препоръчвам да прочетеш цялата - бавно, пост по пост и с опит да вникнеш в написаното.
Това, което решава всички проблеми на пчеларя при лепенето е това: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2006&page=3 Останалото е добре опънати телове и правилно конструиран стенд за лепене с подложка отдолу и притискач от стъкло отгоре така, че телта да се позиционира по време на процеса на лепене точно в средата на основата.
Иди при най близкия джамджия с една рамка и го накарай да ти отреже от най дебелото стъкло така че да влиза свободно в рамката. По средата му залепи със силикон едно дървено трупче за дръжка, слагаш рамката на масата ВО върху телта,стъклото най отгоре и почваш да лепиш. Може да пробваш два начина за лепене да видиш кой ще ти допадне - допираш кабелите в началото и края на телта на рамката и държиш докато телта леко започне да се показва през ВО (става по бавно) или допираш кабалите в края на всеки ред тел пак по същия начин (става по бързо).
Лепя по същия начин. Става бързо и удобно. Ползвам компютърно захранване някъде между 3.5 и 5 А ще трябва да го погледна. Стъклото е 3 мм.Цялата основа става за около 4 сек.
Днес успях и завърших с ваденето на меда и зазимявянето на семействата. Като цяло сезона бе доста шарен от към медосбор, а семействата минаха няколко криви на развитие. Като цяло съм доволен от медодобива, който е малко по-добър от предходния сезон. Не че предния бе лош. Повечето от колегите в региона са също са доволни. Доволен съм най-вече от видяното и наученото, което ще е в голям + за следващите сезони. Успех на всички при новия пчеларски сезон и догодина по-добри резултати!
При повечето сем.венците са тънки или липсват.От утре ги почвам с по 5 кг.захар на сироп 2/1.Не ми се вярва да се запасят сами...
Започнах подреждането на семействата за зимата с голямо закъснение, но така се получиха нещата. Лошото е че чак септември ще третирам а гледам че има акари. Имам само 6 резервни млади майки за подмяна, но пък пчелите са ми помогнали със самосмени. От първите 15 оправени 14 майки 2018 и 1 от 2016 но е на 6 рамки пило и реших да я оставя.. Онзи кошер със синята майка, наистина са били 2 майки вчера видях и новата та вече има синя и червена майка и кошера е готов за футбол.
Аз пак ще им хвърля по един поглед- отгоре само да видя дали няма някоя тартовка. И ще стеснявам входовете че тия оси голяма напаст. Взел сам им малко с йод да ги нарася -дано му се зарадват
Малко мед тази година, но за сметка на това много хубав. Семействата са много силни, в момента майките осеменяват още много добре 5,6,7 рамки пило. Масово нямат никакви венци а изцяло пило все едно е пролетта. Имам тук там пропуск на майката но се надявам да няма някакъв проблем. Всичко е ротирано и третирано и започнах подхранване, въпреки че се каних да извадя всичкия мед се отказах и оставих по 15кг. ма всеки. Хванах минимума и реших да не рискувам с нови неща :) 50 тина акара за 3 дена скоро ще направя контрола да видя как е.
От тея ламаринки на рамките имаш ли някаква полза?
И аз имам такъв тъмен.
Е чи трябват ли ти хофманови че да ти е удобно!?
Нищо лично, но за нищо на света не бих забил 10 пирона на рамка на която може да сложа малко лепило. Не че преди години не съм го правил. Ползвам стенд, рамки с уширение и кова с пневматичен такер. Лепилото даже ми помага като леко придържа детайлите.
При транспорт, хофмановия уширител върши чудесна работа, а и не само, дали ще е дървен уширител или пластинка допълнително монтирани няма значение. С речен такер и пирони 10мм става лесно и Чудесно, но за себе си предпочитам страничните лети да са с уширител
Е те тоя въпрос покрай рамките сме го коментирали десетократно тука че и много повече. Ако ще има транспорт, ротации, премятания, челни стойки и т.н. - хофманчето е почти задължително. Ако ще е хофман - нека да е дървен, а може и пластмаските на Матеев. Това със скосяването не и идея на Матеев, иначе е вярно че той натърти сериозно на този детайл. Ако ще е целенасочено за заздравяване на рамката, за мен по-добре е с плоски ламаринки /един колега някога тук предложи ламаринки от дезодорант и аз съм доволен от това. Лепилото също е сериозен фактор, макар че напоследък не ползвам. Начинът на обтелване също трябва да го разглеждаме като част от системата. Ламаринките-хофманов уширител преди ги слагах поголовно, сега са ми останали не повече от десетина в кошерите. Имам още в експлоатация рамки, които са ми от самото начало, /двайсе години/ някои купешки, някои сам със си правил и постоянно правя сравнения кое как. Тея с ламаринките хофман имат гадна мизерия под тях, не е кой знае какво, ама що пък да го има. И в края на краищата, с прави рамки в кошера се работи по-лесно.
Това, че липсва всякаква стандартизация на рамките прави много труден процеса на автоматизация - от сглобяването до залепването на основите.
Зависи кой как си е организирал нещата. Аз и ти като хора, занимаващи се и с други неща си ценим времето. Хората, препитаващи се с пчеларство имат много свободно време есента и зимата и си го запълват със спомагателните дейности покрай пчеларството. Тях имам в предвид. На хоби пчеларите с 20-30 кошера автоматизация не им трябва. Те мислят по друг начин. Ръчната и нестандартна изработка на всяко нещо за тях е удоволствие.
Тези ленти със зъби няма да помогнат много, защото рамката все пак виси само на този зъб, а отдолу между рамките има толкова голямо пронстранство, че при транспорт ще се люшкат яко. За транспорт са най - удачни дървените 2/3 20мм. и 1/3 36мм.. Тези рамки така прилепват, че може и да търкаляш кошерите.
Тази сутрин случайно хванах едно сем.с маточник.Има си достатъчно пчела/6 м/урамия/ и храна,з.пило колкото длан на три рамки.Чудя се-да разваля ли маточника или да го оставя на съдбата му?
Всичко е възможно в природата се случват какви ли не неща :) Аз съм на мнение че пчелите са по наясно от мен какво става в кошера и за това не им се бъркам, особено пък на този етап. Ако пък не знаят какво да правят, по добре да умре зимата аз искам пчели които сами могат да се оправят.
Като се заговорихме за маточници. Искам да чуя какво мислите по въпроса. Едно семейство с белязана жълта майка 2017г. нормално семейство (средна работа) но още от пролетта започна да залага за самосмяна, но нищо не направи цяло лято. Извадих си мед нормално и август гледам пак жълтата майка и пак маточници, преди няколко дена го отворих да видя дали най на края има нова майка и гледам небелязана майка, но изглежда много зле, цялата объсана и крилата изръфани, все едно е на 5 години а не на няколко дена и отново 2-3 маточника. Аз можех отдавана да го обединя защото имам 4 резервни отводки и 4 резервни майки, но ми е интересно какво ще стане.
Каква е вероятността това да е старата майка, само да е паднал маркера. Ако е така, просто не могат да си произведат по качествена майка от старата, а вероятно залагат самосмяна защото старата има някакъв недъг. Тука бих убил майката още лятото след като заложат поредните маточници, ама сега си я остави да видиш какво ще стане. Много обичам такива по-странни семейства и ситуации, защото дават безценни уроци, нищо че обикновенно цената е висока, но за всичко се плаща в крайна сметка!
Опит. 2017-та година късна самосмяна.Септември.Младат а майка, красавица, тича по питите, пчелите по нея.Пило няма.Ама и другите майки спират снасянето.Та дали майката е оплодена или не ? Загадка.Оставих я.На пролетта, още февруари идеално търтеево пило.И количество и качество супер.Ама търтей мед не носи. Кошерите с един по-малко.
Сега подобен номер. В неделята в едно семейство никакво пило само 5 маточника.Майка няма. Втори опит няма да правя.Поръчах си майка.
В тия случаи проблемни са не майките, а татковците.По това време никакви ги няма.А пчелното семейство не е джендерско и си е осъдено на неминуема гибел.
Явно не прочете поста ми както трябва. Ако/пак/ ако всичко си е както трябва ти ще имаш търтеи в тези рамки. И пак, ако при направата на тия отводки времето е лошо, както беше таз година какво правим - търтовки. Това за по ранен етап - майката да се оплоди още февруари. А това за което питаш. Края на март търтеи колко щеш.
Това, че ти не си видял не значи, че няма. А и така да е. Вадиш рамките края на март - колко време ще ти трябва докато майката излезе на брачен полет? 25-6 дни. Ако са заложени яйца на търтеи заедно с нея тъкмо ще са излезли и ще си потриват …….антенките за млади майки.
Подобен но странен случай имах преди няколко седмици.Силно семейство останало без майка,заложило свищеви,реших че е късно и придадох оплодена,приеха яя,но още не беше пронесла, в един момент спряха да взимат сиропа.Прегледах го-всички признаци на липса на майка,няма и пр.пило.Направи ми впечатление че в хранилката/мюлерова/има трийсетина удавени пчели,вгледах се внимателно и...майката там/убита,удавена или.../и що ще там...Нямам никакво обяснение.
Да правим трампа!Да ти пратя по ЕКОНТ-а целия кошер? Хем ще се порадваш на 30 годишен Д.Б. , а може и на отводки да го разделиш с по няколко маточника.:laughing: А ти прати един от твоите Фарари.Ама с повечко корпуси , че да има на къде да ги развивам.С моите 4 корпуса ми стигат , но с твоя тип може и да са ми малко.;)Да не се вържа нещо , де.blush;
П.П. Извън майтапа. Ако всичко върви по план и маточниците ми станат излишни, мога да ти ги пратя.hi;
В момента съм в същото състояние! Три стари майки: Единия търтовка, другия с излюпени маточници, майката не я видях, третия с нова самосменена майка две пити с яйца! Има още търтей по кошерите!
Това , че има търтеи при тебе, вдъхва оптимизъм.При мене търтеите ги "отвя вятъра".А след застудяването, направо никакви надежди. Опитът до сега показва , че без търтеи не става. crying;
Болшинството надделява.Върху силно семейство,сложих корпус със слабо семество за 1нощ да уеднаквят миризмите и когато на другия ден махнах мрежата м/у мкорпусите,забелязах пропуснати маточници.Унищожих ги и веднага обединих.Основното семейство ,запази младата,снасяща от 2 дена майка. Поста е малко в страни от вашия диалог,за което се извинявам.
Когато се придава майка,НЕ всички пчели са съгласни с избора.И когато любопитството надделее отваряме и....създаваме стресова ситуация,която усилва конфронтацията м/у приелите и не съгласните с новата майка.А светлината,шума....кара младата майка да "тича" от пита на пита,като по тоз начин,без да иска,напуска групата на приелите я и попада в....между шамарите.Всъщност,една от причините да казваме,че майката достига връха си през втората година е именно наличието на тез две групи-на приели майката и не съгласните с тоз избор......
При мен картината продължава да е притеснителна. Пълзенето го имаше до преди седмица и малко. Семействата не ми харесват много, даже по-скоро влизат слабички в зимата. На тези с повечето пчели и магазини отгоре съм сложил хербастрип, а за слабичките варостоп.
Най-важният извод за годината е, че повече няма какво да отричам и да се чудя, явно ситуацията с пчеларстването в моя район се е променила и ще трябва да се променям и аз. Да видим природата какво ще отсее след зимата и от там ще се създавам или ще се освободи повече място за чушки и домати. Добре че имам някакъв приличен пазар на дребно иначе тази година щеше да е директен КО.
Колега,това което пишеш е доста претеснително.Не изкам да те плаша но аз това занятие го играх 2016 год.Пълзяща пчела и безкрили пчели.Силна инвазия и опаразитяване от акара.Третирах ги ама много късно.Преди това се подведох и използвах Пробиотик,но той не сваля акара.От 40 бр.МК.кошери останах с 1 бр.Не се сетих да събирам и обединявам семействата и ги оставих с надеждата за по мека зима,да ама не зимата беше студена и ветровита.Всичките ми семейства бяха слаби,а и в последствие много пчела е отпаднала,и не са могли да стигнат и затоплят храната и до там.За това събирай семейства или стеснявай силно и питки или пакети с храна над тях,през цялата зима и ги наблюдавай всеки месец през зимата.Успех и дано да не те настигне моята участ.Въстановявам се бавно но една грешка и се връщаш 3 год назад.Поздрави.
То май доста колеги сме имали в пчелина си безкрили и пълзящи пчели включая и себе си. Само че при мен от 2014 почти нямам загубено семейство(изключва 1-2 отводки които си бяха заминали още преди зимата)Колега Митков вземи та им направи един тест за опаразитеност на твойте пчелички та да си изкараш една спокойна зима.
Късно е либе за китка,от тук нататъка и контрола да прави спасение няма,пчелата е овредена от акара нова няма шанс да произведе,маиките спират.Наличните пчели ще почнат да се топят по малко,половината няма да дочакат нова година другите ще загинат февруари-март.Дано да греша ,но натам отива работата,
Контролата и евентуално последно чистене касае не само зимната пчела! Първото пило ще събере акара и от там ще пукне една пролет та знае ли се. Кои ще оцелеят до тогава е въпрос с доста условности.
Зарът е хвърлен и то ще си покаже напролет. По-скоро на няколко кошера ще сложа Чекмейт за да видя какво и дали ще падне нещо след хербастрипа. Притесненията ми бяха август и септември, чудех се какво да правя и реших просто да си направя това, което правя всяка година. Облягам се на на дългогодишната селекция на габрешки мелез и да видим дали ще се окаже достатъчно корава линия. Панически третирания, финтове и прийоми, това го намирам за несериозно и преливане от пусто в празно. Да бяха 5-10 кошера, да направя някакъв експеримент ама сега ме хващат в крачка. За догодина обаче ще съм подготвен. Към момента съм отписал 3 бройки от по-слабичките.
Ще опитам да разкостя и няколко пчелички да видя дали ще видя тоя трахеен акар.
Всеки си гледа пчелите както си знае,но като патил от акара бих ти препоръчал едно хубаво къпане с оксалова и обединение на семеиства.Трудно намаляваме броиката но ако изкараш на пролет средни семеиства бързо можеш да ги направиш силни,слабаците и пролетта не тръгват и са мъка за пчеларя.
Влиза,как да не влиза.Акара се активира при първото постъпване на 50-100млл нектар от вън.При мен,това се случва с зацъфтяването на минзухара.При мен цъфти около месец,заради релефа.....Естествено,че търтиевото пило се предпочита пред работническото,но,както знаеш,има чалъм и за ранни търтеи...
Ачо не искам да споря с теб, защото нямам такива наблюдения просто. Не съм си поставял за цел да следа и акара кога мъти... ;)
Написах това което съм чел за акара. Толкоз неща съм изчел последните 2-3 години и толкова противоречия има между тях че... ;)
Акара както се знае е без очи, и това е неоспорим факт. Ориентирането му към отворената килийка става на базата на феромоните изпускани от ларвата. Как обаче намира и подбира търтиевата килийка с ларва и се мушка там? Единственото обяснение е, че феромоните испускани от търтиевите ларви са различни. Търтиевата килийка предлага повече място, по-голяма и налята ларва за храна и не на последно място 3 дена повече за развитие, оплождане и съзряване на самия акар. Та зарди това това дето изписъх в предното изречение, това което съм прочел ми е останало в главата и съм го приел като някаква "истина", иначе баси кашата в кратуната ми е да ти кажа ли... ;)
Ник,и аз не споря.Само допълних информацията.И аз съм чел за активиране при тръгване на нектар в природата и именно заради това......знаеш какво правя...
Днес третирах отводкаджйския пчелин за последно с оксалова.Положението ми хареса,няма кошер под седем междурамия/10 грсдуса/,запасите са добри,само една от късните отводки е на четири рамки,дълго гледах вестника,на края реших-така и така едната майка ще даде фира,по добре да дам шанс на слабата ако оцелее за резервна,ще ми дойде добре пролетта.
Отивам аз в аптеката да взема Checkmite и човека ми каза 72 франка speechless; Тея хора не си играят ама грам. Експеримента с хербастрипа определено няма да го бъде.
Вчера третирах с оксалова, не ги бях отварял от 20 септември, когато им сложих магазините под плодниците. Видимо са намалели пчелите на повечето кошери. Два са дали фира, и на двата майките умрели с шепа пчели на дъното....и двата бяха с пълни плодници с пчели миналия месец. Мед има доволно навсякъде. Август на три пъти ги пулверизирах с оксалова, въпреки това състоянието е гореизложеното...
Миналата година един американец в американския форум писа, че е опушвал пчелите 20 и няколко пъти с оксалова киселина докато спрели да падат кърлежи. Спрял е да ги опушва някъде през Декември (не помня точно кога) и през Януари всичките му пчели вече били мъртви. Дозата...?
Ако това с дозата е адресирано към мен, моята доза е като на всички, които третират с 900/100/35 ... с една доза пръскам 16-18 кошера ... колкото и имам.
Друго се замислям сега, до колко е ефикасно пулверизирането само отгоре на рамките, особено август с пълни плодници?
На есен (по това време някъде) накапвам с йоден разтвор. Не знам колко е ефективно, по-скоро се надявам това заболяване да не е активно в моя пчеларски район .... някъде бях чел, че е по-срещано във влажните региони (море, големи реки...)
Сега се сетих, че пролетно време капвах по няколко капки йод в захарния сироп ... май тази пролет забравих?!
"До момента пчеларите се бореха с болестта нозематоза (Нозема Апис) чрез биологични средства. Това заболяване бе по-скоро сезонно и отшумяваше през пролетта. За разлика от него обаче, Нозема Церана е много по-агресивна и протича през цялата година. Болестта отслабва пчелите като понижава техния имунитет към други заболявания.
Симптомите
При едно от изследванията на синдрома на празния кошер, 100% от пробите показват наличие на Нозема Церана, пише още изданието.
И двете болести се смятат за проблем при недохранване и липса на нужните на пчелите хранителни вещества. Докато Нозема Апис се наблюдава по-често при пчели с бедна диета, Нозема Церана отслабва дори силни семейства до смърт. Биопрепаратите, които действат донякъде при старата болест, нямат почти никакъв ефект при Церана.
Това, което най-често се наблюдава, е пчелни семейства, които се топят дори по време на обилна паша. Картината е характерна за райони с еднообразна растителност, където липсват нужните за имунната система на пчелите вещества."
Смени тактиката.
По въпросът за третирането с ОК, проф.Гургулова каза, че с ОК трябва да се третира един път едно поколение пчели, т.е. зимните пчели трябва да се третират само един път...а за цераната/церането, доц.Първанов каза, че едно от условията за здрави семейства, неболедуващи от церана, е наличието на голямо разнообразие от прашец през годината.
Това с разнообразния прашец не знам как може някой да е сигурен дали при него е достатъчно пълноценен. Вероятно спокойствието се подсилва с витамини в сиропа август. Аз и това пропуснах тази година, други години им давах Форстапил, колко е помагало не знам. Но тази година като търсих да поръчам, сайта им беше спрян, сега гледам пак е онлайн, но късно...Абе тази година май съм попретупал нещата.
Отделно сега ми изплува в съзнанието едно заключение на някой от опитните потребители, че силните семейства са по-уязвими. Вероятно по същата причина като тезата за прашеца, натискат яко на работа и това им коства сили и имунитет - и ако не им се помогне...
Тези двата бяха от малкото, от които и мед извадих и отводки.
Има ли желащи да купим заедно едно пале Апифонда пакети по 2.5кг. Намерил съм го на цена 1.86лв. за килограм + 35лв. за доставка до Монтана. 800кг. е едно пале до момента сме 400кг.
Ник, писах ти лично съобщение.
Днес поставяйки мишепредпазителите забелязах няколко кошера да мъкнат прашец,отворих най упоритоносещия.З.пило на две рамки,храна зле,преди двайсетина дни това сем. беше сложено над друго с цел да се обединят,ама не,долното си е долу,с много храна и пчела,а горното на четири рамки,че и с пило.Сложих му две пълномедни от ляво и дясно,2 кг храна върху рамките и да се оправят както щат.Долното не съм го ровил,по спомен когато ги обединявах беше в първи корпус на 8-9 р. с не лоши венци а втория фул мед.