Миналата година ротирах с 2 рамки, защото така съм чел. Но една е много по удобно и мисля тази година да пробвам.
Преглед за печат
И да не качиш рамки , пчелите пак ще се качат, просто горе е по-топло.
Да но след 5-6 дена, изпробвал съм го а аз искам веднага да се качат.
Искам да правя отводки с метода на Демари и нещо не мога да го схвана точно.
1 На 16 април правя ротация и искам майката веднага да се качи в 2ри корпус да почва да работи.
2 На 06 май (приблизително 10 дена преди акацията) правя 2ра ротация като ограничавам майката с ханеманова решетка със запечатаното пило и празни пити в 1ви корпус. На 2ри корпус празен магазин и на 3ти корпус прясното пило. Така майката за 10 дена трябва да осемени 1вия корпус и по време на акацията да е предимно запечатано пило и пчелите да се концентрират върху медосбора.
3 По средата на медосбора ако пчелите заложат маточници майката ще се оплоди и и ще ще е готова за отводка.
4 След като приключи пашата махам 3тия корпус и правя от него отводка.
Гена, знам че ти практикуваш нещо подобно, дали ще стане работата?
Чудя се обаче дали магазина да е на 2ра позиция или на 3та, понеже пчелите влизат само през 2рия корпус и ще са много далеко от майката.
Аз го практикувам както е по книгите, долу майката с 2 рамки открито пило, 4 празни - х 2 отстрани, две основи х 1 отсрани и две крайни с мед и прашец. Отгоре ХР, над нея останалото пило и трети корпус отгоре с останалите рамки и празни. Ако има открито пило над ХР, а то има тук там, пчелите залагат маточници и още на следващата седмица вадя 3 рамки с маточник и си правя отводка. Така хем облекчавам семейството, хем си правя отводка. Останалите маточници унищожавам. И така на един корпус за плодник до края на пашата. После ги пускам да работят на 2 корпуса. Оставял съм майка да се излюпи, но долната ми е изчезвала. Няколко години демарирах всичките силни семейства, миналата година демарирах само тези, които залагаха чашки. Мисля и тази година да демарирам само тези, които се налага. Някои си работят перфектно на два корпуса и отгоре магазини. Правил съм си опит с празен корпус или магазин над ХР и над него останалото пило, но все си мисля, че е по-добре да не се оголва плодника, над ХР да има пълни пити, с мед или пило, както се получи, а магазина или корпуса празния да е най-отгоре. Оставям всички прелки на корпусите отворени. Винаги са залагали маточник над ХР.
Колкото до качването на рамки при ротацията, аз практикувам както ме е учил моя учител, един или два пъти смъквам по 2 рамки със запечатано пило в долния корпус, който е празен и след това ротирам и то винаги си има пчели и майката си се качва бързо. Това го правя така, защото в моя район, който е над 800 м надморска височина, нощите са доста хладни почти до края на април, че и май. Така майката си работи в горния по-топъл корпус.
Здравейте колеги,
Моля за съвет относно слагането на дб магазин при ЛР кошер. ЛР кошера е миналогодишна добре развита отводка .До сега съм направил една ротация на 15.04 и майката вече е осеменила втория корпус за две седмици като по кн ига! Тъй като рапицата от една седмица започ а да цъфти мисля ще е добре да сложа магазин.Може ли да го сложа направо отгоре или между двата корпуса-плодници?Моля ако има колега ,който практикува двукорпосен лр кошер с дб магазини да даде съвет как се процедира при паша -пък и сле нея.
Поздрави!
Слагай два магазина с минус 1-2рамки отгоре.
2 броя отводки ЛР 10 рамки вече почти изпълниха един корпус. Нямам изградени рамки за втория корпус, който ще слагам. Планувам да вдигна крайните 2 медови рамки(или 1 със запечатано пило и 1 с мед) в горния нов корпус и питането ми е да го допълня с восъчни основи целия или примерно да му сложа в единия край 2-3 или 4 рамки с восъчни основи, преградна дъска и останалата част от корпуса празна?
п.п.В долния корпус ще добавя 2 рамки с восъчни основи.