Това имах предвид, но понякога дърводелецът ми хитрува и ми ги донесе прави, тогава ги слагам с танкера, металните
Преглед за печат
Е те тоя въпрос покрай рамките сме го коментирали десетократно тука че и много повече. Ако ще има транспорт, ротации, премятания, челни стойки и т.н. - хофманчето е почти задължително. Ако ще е хофман - нека да е дървен, а може и пластмаските на Матеев. Това със скосяването не и идея на Матеев, иначе е вярно че той натърти сериозно на този детайл. Ако ще е целенасочено за заздравяване на рамката, за мен по-добре е с плоски ламаринки /един колега някога тук предложи ламаринки от дезодорант и аз съм доволен от това. Лепилото също е сериозен фактор, макар че напоследък не ползвам. Начинът на обтелване също трябва да го разглеждаме като част от системата. Ламаринките-хофманов уширител преди ги слагах поголовно, сега са ми останали не повече от десетина в кошерите. Имам още в експлоатация рамки, които са ми от самото начало, /двайсе години/ някои купешки, някои сам със си правил и постоянно правя сравнения кое как. Тея с ламаринките хофман имат гадна мизерия под тях, не е кой знае какво, ама що пък да го има. И в края на краищата, с прави рамки в кошера се работи по-лесно.
Това, че липсва всякаква стандартизация на рамките прави много труден процеса на автоматизация - от сглобяването до залепването на основите.
Зависи кой как си е организирал нещата. Аз и ти като хора, занимаващи се и с други неща си ценим времето. Хората, препитаващи се с пчеларство имат много свободно време есента и зимата и си го запълват със спомагателните дейности покрай пчеларството. Тях имам в предвид. На хоби пчеларите с 20-30 кошера автоматизация не им трябва. Те мислят по друг начин. Ръчната и нестандартна изработка на всяко нещо за тях е удоволствие.
Тези ленти със зъби няма да помогнат много, защото рамката все пак виси само на този зъб, а отдолу между рамките има толкова голямо пронстранство, че при транспорт ще се люшкат яко. За транспорт са най - удачни дървените 2/3 20мм. и 1/3 36мм.. Тези рамки така прилепват, че може и да търкаляш кошерите.