Нозематоза е силно казано даже пресилено,това за което си мислиш че намеква го има във всеки пчелин под една или друга форма,въпроса там е кой с колко и как го контролира и намаля.
Преглед за печат
А поради что се купуват такива предпазители? Ама извинете, каква е тая глупост - "пластмасов мишепредпазител? Пълен нонсенс, на български се превежда като "зелен хайвер".
П.п. Абе, млади човече, ти да не ни бъзикаш нещо? Аз от търтовки не разбирам, ама тука у форума съм чел едно семейство за колко време става търтовка. Значи при тебе кога станаха на кълбо, кога свариха мишоците да се наврат вътре, че и до майките да стигнат, че после и на търтовки да станат?? А ти? Поне по едно око не хвърляш ли на сандъците през това време?
Много мишка, тази година много нещо. А пластмасата и дървото си го хапват за закуска. Акара от влажната есен и късното пило също беше много. Облитане скоро не е имало а май няма и да има скоро, влагата продължава и това хич не е на добре.
Вчера теглих кошерите и съм на санитарния минимум от 7-9 кила мед в кошер. Ако скове януари и февруари пак опасност. И не вярвам само при мен да е изолиран случай, имаше пило до късно и намаля медеца.
Мислех, че е нещо ,кото не се знае.Познавам хора, които наистина не знаят за какво става впрос.
А за какво става въпрос.
Табу!Да не се шуми.
И при мен някои семейства гледаха до късно пило и останаха без запаси, но бях подготвен с инвертиран сироп и допълних запасите. Миналата неделя ги проверих и сега съм спокоен. От 2-3 години практикувам следното - правя последен преглед на запасите в началото на октомври и там където има нужда подавам инвертиран сироп.
А защо си мислиш че се дължи на един единствен точно определен патоген? И от там да се надяваш някакъв препарат ("сребърен куршум") да ти реши проблема вместо теб?
Къде са тези пръскания с инсектициди над горски масиви???? Да припомня ли тазгодишната епидемия на син език по овцете в цялата страна???? И то точно защото им се досвидяха някакви си средства за да се напръска в 50км радиус около първото огнище.Цитат:
Надявам се да няма отношение към темата, но авиохимически работи, и то със силни инсектициди, се извършват и над горски масиви. И това е стара практика.
Хайде, повечето хора тук сте пчелари и ходите по гората ( дали по пчели, дали за гъби) и би трябвало да ви прави впечатление че е пълно с гадни комари, мушици и други насекоми и кърлежи? Да попитам аз, ако е било пръскано с инсектициди, защо тогава всички инсекти (насекоми) не дават признак да са били засегнати???
В чужбина се пръска против насекоми и там където се пръска, дори домашни мухи, комари и други досадни гадинки отсъстват изцяло (въпреки че все още се срещат други насекоми и предимно диви пчели). Липсата им е толкова голяма, че на такива като мен свикнали да ги има, отсъствието им веднага прави впечатление. Тишината и спокойствието е толкова голямо че ти прогушава ушите.