И аз от преди все на това акцентирах, но ....вярно ще помага тук там, но повечето ще са фалшиви тревоги. Нещо като с алармите на колите. ;)
Преглед за печат
Ми,лансирай я,като пакет със оповестяването.
Ето ти и идея.
Освен,че ще затвори,предпази пчелите от отравяне,ще им очисти акара.Да! От повишаване на температурата в кошера,една част от акара ще падне,а друга,мъжкия акар,ще стане стерилен...
И да не забравиш да почерпиш!
40лв само за едно отваряне и затваряне на прелката, пък било то и дистанционно(и то като приставка на друго скъпо устройство), наистина не е малко, но ако разработиш и опция "автоматично затваряне на прелката и пращане на СМС на пчеларя при нападение", ти гарантирам, че кандидат-купувачите ще са доста повече!
Па от тия ми ти електроники, и от туй постоянно отваряне и затваряне, вземе та го тресне токът некой пчеларин? Или вземе та даде на късо от някой дъжд тоя ми ти умен сандък? И да вземе някой колега да стане мърцина? А едно време ги отваряха с козия крак......
Тя като казва, че има нужда да се погледне, не означава да се юрне на бегом човек. Събират се данни и като се отиде на пчелина - право при съответните индикации за по-обстоен преглед, а не отваряне наред за бърз преглед. Спестява се труд, а база данни се натрупва и чака някой да направи изводи от нея, сравнявайки я с пчеларските дневници. Примерно - при такава и такава комбинация от данни и стойности кошера с 90% вероятност ще се рои до седмица. Или - при определени показатели кошера с 90% вероятност е осиротял. И така нататък. Аз за себе си съм измислил така наречения показател "активност на пчелите в кошера". Засега се чудя как да се определи най-прецизно. Затова ми направи впечатление разработката, която съм посочил по-горе. Акъл приемам всякакъв, пари знам, че няма кой да даде. Не е като да не пробвах.
Заради СР при всяка ротация трябва да отварям и да я местя. Производството на майки също изисква труд и поддръжка на инвентар. Най-лесно се подновяват рамките - при ротация сменям най-долния корпус, който поддържам незаселен, все едно е дълбоко дъно, но участва при ротациите и е буфер, ако не ги погледна навреме. Но като се появят най-отгоре магазините - манипулациите стават много трудни чак до махането им /кръста ми не го бива/.
Дали да има или да няма електроника на пчелина звиси от целите на пчеларя и обема на работата. Едно е да имаш десетина кошера, с които да се занимаваш събота и неделя на въздух или да си уплътняваш излишъка от време като пенсионер и съвсем друго - да имаш 300-400 кошера, пръснати в няколко пчелина, с които си прехранваш семейството. Тогава си цениш и труда и времето и транспортните разходи. Обобщено - гониш ефективност и печалба, а не кеф!
Браво на m_pchelari , много добра работа! Но защо няма развитие - какво се случва след 1 или 2 години, при повече кошери...?
Mateev, докъде стигна с разработката? Въодушевен съм от идеята ти, но май нещо е позамряла?
Ето един, който стигна "до кривата круша", завлече едни пари с едни електронни устройства за балами пчелари, но не му стига. Сега ще става търговец на мед:https://www.bloombergtv.bg/a/16-bizn...ite-tehnologii
Ето ви го през 2018: https://www.capital.bg/next/2018/09/...t_na_pchelite/
Чудя се кой пи една студена вода за стотиците хиляди евра, които въпросният "усвои".
Гледах го тоя мъж тия дни и направо ми стана неудобно и заради него. Дано да разбере, че мястото на електрониката в кошера е извън кошера. Започнем ли да гледаме акара как влиза в килийките и колко топчета прашец са влезли в последните 20 минути, ето тогава вече ще ги затрием тия животинки. Да ми даде сигнал докато съм някъде другаде, че кошера имал проблем (facepalm).
Прикачен файл 10876
Убеден съм в едно - няма да е в твоята!
Находчив е човека: https://bnr.bg/horizont/post/101455458 :laughing:
Човека наподобява принципа на Остап Бендер - "идеите наши - парите ваши". После парите ги няма, насреща също нищо налично няма. Но, както казва един познат - баламите нямат свършване. И аз стигнах до един етап на работещ прототип, но потроших само мои пари, без да лъжа никого. Видях, че тази работа иска много пари без гаранция за успех и иска да и се посветиш изцяло. Ех, да имаше кой и на мен да ми даде 400 000 евра, ама пусто не съм учил в САЩ.
https://bnr.bg/horizont/post/101455458
То и това е крадена идея. Човека, който я реализира преди десетина години ми е приятел от много години. Всичките кошери ги наеха чужденци. Да не говорим за 1500 кошера! Това е смешно!
Честита новата 2024 година!
С пожелания за много здраве и хубави мигове на пчелина и с пчелите!
От няколко години с мои приятели разработваме терморегулатор за кошер, който има за цел да предпази , пчелните семейства по време на възвратните пролетни застудявания, а също и да осигури оптимална температура за зимуването им.
Бяха изработени няколко прототипа, които бяха изпробвани на два пчелина и семействата се развиваха нормално, без значителни предимства в сравнение с другите силни семейства, които се развиваха по обичайния начин. Една от причините за липсата на ярко изразени предимства на семействата с терморегулатор, според нас е неголямата заинтересованост на пчеларите, с които работим, към това нововъведение.
За съжаление, нашите професионални задължения не ни позволяват да отделим време и да проследим и самите ние да участваме в работата на пчеларя през пролетта.
Имаме изработени 10 устройства, които искаме да предложим на Вашето внимание за експериментиране.
Нашето предложение е следното: можем да Ви предоставим за ползване устройство срещу депозит от 90 лева, което Вие бихте могли да ползвате в рамките на един или на два сезона, след което, ако не сте удовлетворени и не желаете да продължите, можете да ни го върнете, а ние ще Ви възстановим депозита. Целта на този депозит е да бъде гаранция, че към момента на връщането му, устройството ще бъде в запазено и в годно за работа състояние, така че да може да бъде предоставено на друг желаещ. Целта ни е с Ваша помощ да намерим удачен и полезен начин на употреба на терморегулаторите. За съжаление, крайната цена на едно такова устройство ще надвишава значително горната сума, но при заявен интерес, чрез програми на Министерство на земеделието, цената би могла да падне и под тези 90 лева.
Устройството е лесно за използване и се нуждае само от постоянен или променлив токов източник, който да осигурява от 30 до 50 волта (по-високото напрежение е за предпочитане). Източникът на напрежение трябва да е с мощност по-голяма от 200 вата. Един трансформаторен електрожен е идеалния източник на напрежение за конкретното приложение.
Ако ви интересува горното предложение, може да ми пишете чрез електронната ми поща заявена във форума.
Електрониката на регулатора:
Прикачен файл 12312
Нагревателя
Прикачен файл 12313
Може би да обясниш защо е "пълна глупост"?
Понеже Ангел Йосифов задава въпрос за възвратните пролетни застудявания, цитирайки моя пост, мисля да дам обяснение на това понятие: това е застудяване, което се случва главно през месец март, след относително дълъг период на затопляне. През този период на затопляне пчелното семейство започва интензивно да отглежда пило, съразмерно на възможностите си. За да се развива пилото, зимните пчели поддържат температура от порядъка на 35-36 С и същите тези пчели изхранват това пило, като ползват както наличен прашец и мед, така и резерви от своето мастно тяло, при което пчелите се износват/стареят интензивно. При настъпването на възвратно пролетно застудяване, пчелите могат да напуснат част от вече отгледаното до известна степен пило, при което то загива и да се съсредоточат върху площта от пилото, върху което те все още могат да поддържат необходимите 35-36 С. За отглеждането на вече мъртвото пило зимните пчели са изразходвали вече част от своя ресурс и те неизбежно започват да умират и тяхната замяна ще дойде от оцелялото при възвратното застудяване пило. Ясно е, че след възвратното застудяване, количеството новородени пчели ще бъда по-малко, отколкото ако не беше настъпило това възвратно застудяване.
Терморегулаторът, който предлагаме и който споменах по-горе може да премахне негативния ефект от потенциално възвратно пролетно застудяване, при което семейството би трябвало да се развие по най-благоприятен начин с максимален брой новоизлюпени пролетни пчели. Ефектът от тези застудявания може да е толкова силен, че семейството да загине напълно и доколкото ми е известно именно през време на пролетното развитие, загиват най-голяма част от пчелните семейства в естествения годишния цикъл на развитие на семействата.
Ето тук е заровено кучето друже,демек простудяването се получава,когато пилото е НЕсъразмрно,а захлаждането е продължително(3-4дена и повече).Освен това,медът и восъкът,около пилото е подгрят и върши работата на нагревателя,т.е. омекотява-отлага екстремното охлаждане......
Да не "тровим"излишно живота на пчелите.
Те се справят с резките пролетни промени в температурите.
Виж, ако някой "измисли" регулатор(може и да не е термо), който да се закача на
пръскачките, е друга работа.;)
Размера на пилото зависи от силата на семейството и външната температура. Когато температурата намалее автоматично размера на пилото става несъразмерен.
А ако елиминираме влиянието на промените на външната температура и осигурим оптимална вътрешна температура, това няма ли да осигури максимално добри условия за нарастване на семейството заедно с наличието на храна, вода и достатъчно пространство за засев на майката?
Иначе съм съгласен че восъка и меда (доколкото е останал март месец) играят ролята на топлинен акумулатор, но те не генерират топлина.
Полистиролните кошери обезмислят този начин за топлене. Дървените кошери наистина са едни хладилници и имат нужда от отопление. Те само биологичните са с дървени , така че се насочи към някоя група биопчелари, вземат и субсидия.
Силните семейства се справят, и то не без загуби. Обаче средните и слабите може и да не оцелеят. Поне това съм срещал в пчеларската литература.
Защо да „тровим“ пчелите когато ги топлим? В учебниците по пчеларство ме съветват, след пролетния преглед на семействата те да бъдат стеснени и затоплени (допълнително топлоизолирани ) с цел запазване на топлината за по-бързо развитие на семействата, за известно време. След което, когато и времето е по-топло, семействата да бъдат разширени за да се даде простор на майката и семейството да нарасне още повече за първата главна паша.
Терморегулатора дава възможност да пропуснете стесняването на гнездото рано на пролет, мисля аз.
Що се отнася до регулатора на пръскачките, мисля почтеността и добронамереността в отношенията между хората може много да помогне.
По мое наблюдение, средните и слабите семейства се справят до някъде по-добре в такива случаи.
Силните семейства са по-склонни да залагат повече пило, от колкото биха могли да покрият, преи
такова едно застудяване.
Мисля че, много по-голям проблем в такива случаи е, липсата на досег с храната.
Бих казал че, не само при пчелите, но и при всички одомашнени животни, колкото по-благоприятни условия им се създават, толкова
способноста им да оцеляват и преживяват, при нормални условия, намалява...
Това е интересно наблюдение за средните и слабите семейства!
Защо да не дадем едно рамо на силните семейства по време на възвратните пролетни застудявания с един терморегулатор и да ги направим още по-силни, щом залагат изобилно пило?
Какво препятства достъпа до храна?
.
Мисля че, способността за оцеляване е изключително функция на генетиката. За голяма част от пчеларите не е ли най-важен добива на мед? Иначе африканските породи пчели оцеляват много добре. Справят се и с вароата сами, но рядко пчелари работят с тях заради лошия им нрав.
Всъщност,подгряването се коментираше още в Динковия форум.
А и Годзила е правил опити с подгряване и.......в коша:laughing:
И как ще постигнеш "оптимална вътрешна температура"?(Между другото на какви температури е настроен този терморегулатор за цялата зима? По месеци ли е, как е?) Колко датчика имаш? Как са разположени? Как разбираш дали наистина това е желаната температура в действителност?
Мислиш ли, че си първия на когото е хрумнала тази идея? Едва ли... Просто уравнението е с прекалено много неизвестни...
Руснаците имат много люти зими и често внасят пчелите си в зимовник. Понякога използват отопление с терморегулатор за да не паднат температурите до някакви екстремни стойности.
Но отоплението е само на зимовника, а не на отделните кошери...
Да, можем да "помогнем" на пчелите със затоплящи материали и по-термоизолирани кошери, но за самата вътрешна температура те трябва да имат "последната дума", а не терморегулатора.
В крайна сметка в кошера можем само пасивно да "улесняваме" пчелите да създадат нужният им микроклимат, а не активно да създаваме такъв, какъвто предполагаме, че им е нужен.
Защото просто няма как да стане...
Не знам, колко е интересно. Само споменах, че съм наблюдавал такива случаи. Но, това е твърде относително.
Разбира се, че е хубаво да им се даде едно рамо. Лично за мен, не е това начина.
Когато застудяването е продължително, изядат храната покрай пилото, остават да го топлят и ....фиуууууу.
А за добива на мед, все още има пчелари, които повече се интересуват как е добит меда и....
Без да се засягаш, като ти гледам пчеларския район, би ли казал, какви са ти подбудите да разработваш едно такова изделие?
Подгряването е практика установена през 70-те години на миналия век първо в Швейцария доколкото знам. И сега подгряването се практикува в Русия.
Электро обогрев пчёл/Подогрев ульев/Обогрев пчел весной (youtube.com)
Электро обогрев ульев ,теория и практика # 316 (youtube.com)
Важното е да се подбере точно мощността на нагревателя с оглед не провокиране на семействата за твърде ранно стартиране на пилото. Това може да се случи когато ако в няколко последователни дни температурата в кошера нараства над 14гр заради нагряването от слънцето и нагревателя. За да се избегне подобна опасност нагряването се пуска само нощем по време на зимуването.
По-доброто решение е терморегулатор. Той изключва когато слънцето затопли кошера над зададената целева температура.
Както може да видите от видеата, има пчелари, който са намерили начин да се ползват от подгряването на кошерите успешно.
Прикачен файл 12315„Оптимална вътрешна температура“ (за времето на пролетното развитие на семейството) се постига с „копиране“ на температурата която развива силно семейство по обяд в хубав пролетен ден (14 – 18 гр. по обяд) над центъра на гнездото. По наши измервания тя е 33гр.
За зимния период целевата температура е 7.5гр. Има статия по въпроса цитирана в пост 60 от тази тема от където става ясно че оптималната външна (за кошера) температура е между 5-10 гр. Понеже оптимума е „плавен“ и 0-10гр. обхвата може да се счита допустим. Терморегулатора се пуска след формиране на зимното кълбо.
Датчика е един и е разположен в средата на централната рамка на гнездото отгоре. Има приложена скица по-долу.
Не претендирам да съм първия на който му е хрумнало. Ето един пчелар който я е реализирал с елементи от времето на соца.
система обогрева пчёл своими руками (youtube.com)
Мисля, че цитираната статия е практическото решение на уравнението.
Правилно, когато кошерите са в зимовника, един терморегулатор за помещението е напълно достатъчен. Зимуването в зимовник ми се струва най-добро, стига да го имаш и да си готов да се потрудиш да прибереш кошерите в него.
Аз пък мисля че има всички предпоставки да стане много добре. Трябва само да има желание. Терморегулацията стана финансово достъпна и е естествено продължение на вече установена технология на подгряване на кошерите. Всички виждаме, че климата се променя и може да очакваме значително по-големи колебания от обичайните. Защо да не вземем превантивни мерки?
До сега не ме имали загуби на семейства. Просто не се развиват толкова добре колкото ми се иска. За това и предлагам на много по-опитни от мен (ако се заинтересоват) и те да опитат.
Това за меда не го разбирам. Ако има пчелари дето мамят, те подриват доверието и в добросъвестните….
Аз самия не пчеларствам. Ползвам услугите на други пчелари. От нас кошерите и отвотките от пчеларите грижата за тях. За нас резултатите от експериментите с терморегулаторите за пчеларите меда.
А целта ми с това предложение към общността е да видим дали би имало пазар за такива устройства.
За сега резултатите са доста обезкуражителни.crying;
Със сигурност няма да стигнем до консенсус с теб по този въпрос. Но нищо, явно (за мое учудване) има колеги на които им допада идеята, така че... дерзай!
Независимо от несъвместимостта на мненията ни, ми направи добро впечатление, това че наистина се опитваш да вникнеш в материята, четеш, допитваш се, търсиш логиката. Хареса ми, че наистина търсиш съмишленици за идеята си, а не просто някой, който да "омаеш" и да му вземеш парите (както сметнах първоначално)...
А иначе, твоя терморегулатор може да се ползва успешно примерно за стопляне водата в поилките през студените месеци...
Да разбирам.
Аз обаче мисля да продължа да търся начин за удачен начин на работа с термо регулатора за по-ефективно зимуване (с по-малко подмор) и по-ефективно развитие на семействата през пролетта. Ако го намеря и формулирам, ще може да бъде от полза за всички, които пожелаят да се ползват от него.
Благодаря, но моя нагревател не може да бъде потапян във вода, на него има монтирана 2-степенна зашита от прегряване на 135гр и 150гр. Опроводяването на защитите а и самия нагревател не са трайно не водопроницаеми.
За топлене на водата във външните поилки може да се ползват нагреватели за аквариум. Те са изцяло потопяеми и с регулация на температура. Има модели с мощност от 600W за 20лв. На 220V са и трябва да е внимателно обезопасено захранването на нагревателите за вода.
ᐉ Нагреватели на ТОП цени | AquariumBG
Това първото което излиза в Google като се търси за „нагреватели за аквариум“. Може да има и по-изгодни магазини.
Къде пчелите се чувстват по-добре през тези студове (температурата през нощта пада до -10гр.)?
А) В обикновен неотопляем кошер
Б) В отопляем кошер с целева температура 0т 7.5гр.
Въпроса е с повишена трудност!
Дори при тия температури, все още спя на отворен прозорец. Идеята, като цяло, че е интересна, но не особено приложима.
Защо да не е "особено приложима"? Какви са ти съображенията morning?
В България студовете не са чак толкова екстремни и продължителни, и едно такова устройство по- скоро би имало противоположния ефект на очаквания що се отнася до зимния период. Погледнах и линковете, които си дал и ми направи впечатление, че дори руснаците не го разглеждат толкова за зимата, колкото за пролетта. Пролетеска считам, че наитина би имал положителен резултат най- вече за слабите семейства, но деликатния момент е този, че почти винаги слабите семейства не случайно са слаби. С други думи, аз не съм привърженик на спасяването на всяко едно семейство. Друг аспект в начинанието е финансовия. Дори да е в пъти по- евтино това устройство, при изкупна цена на меда от 3.50лв. кога ще се избие една такава инвестиция. На практика вече занаята едвам оцелява, а при такива отчайващи положения много, много трудно може да се намери мегдан за подобни експериментални инвестиции. Имаше времена от залъка съм си отделял, за да тествам разни идеи, но към днешна дата всички разходи са ми минимализирани, защото просто няма перспектива. Тъкмо по новогодишните празници се запознах с един колега, работи около 700 кошера и в прав текст си каза човека "да разчитам на цената на меда, означава да фалирам още тази година", наврял се е в редица програми, но като цяло така е прокопсал, че образно казано целия му бизнес зависи от два подписа на калинките в институциите. Разбирам поне парите от Европа да се разпределяха по- справедливо, контролирано и смислено, а то цялата работа потъна пак в далавери.
Здравей! Да споделя и моето мнение. Икономиката да оставим в страни. Пчелите имат биологичен часовник, адаптиран към климат, сезон, фенологичен календар. В месеците на същинска зима те са в летаргия/почивка. За целта им трябват зимни температури. Топлото, макар и изкуствено внесено само ги провокира към излишни за сезона дейности. Пчелите са ни показали, колко време трябва на семейството, да стигне до популация с възможности за стоков медосбор. Ако се съобразим с това, допълнително отопление би свършило работа в рамките на някакви два месеца и то, само ако имаме оправдана цел(ранен медосбор, увеличаване на бройки, пчели за отводки,....). В момента, в който семейството се развие до степен да изпълни рамките в корпус, то съумява достатъчно добре да регулира необходимите му условия в кошера. Така, че в някои райони тези два месеца може да се окажат един. Избързване в развитие с цел само ранен медосбор в много райони може да доведе до още допълнителен труд, защото сме зависими от природата! Нали знаеш, "Сподели си плановете с оня горе, за да ти се посмее...!". И идва въпроса, ще ги топлинен ли или да ги селектираме и подготвим сами да се оправят на пролет? Сега, икономическата част е друг момент и тук не мога да коментирам. Проекта е твой. Има една граница, дали парите си заслужават инвестирания допълнителен труд, време и усложнена конструкция(ако е необходима)?
Прикачен файл 12332Базирано е на изследване биологията на зимуване на пчелите. Най-добре пчелите зимуват на 5гр. околна на кошера температура. В приложената статия се коментира оптималната температура на зимуване на семействата и как зимуват пчелите в Канада на базата на упоменатите в статията научни резултати. За съжаление статията е на английски. Файла е копие на файла от пост № 60 на тази тема. Извадил съм от статията също и графиката на скоростта на метаболизма (от статията) при пчелите като функция на температурата. Минимума е между 5-10 гр.
Базирано е също на наблюдаваната загуба на семейства поради възвратни застудявания, главно през март по време на пролетното развитие на семействата. Терморегулатора позволява да бъде елиминирано влиянието на възвратното застудяване и семейството да продължи да се развива нормално (ако има ток разбира се).
Интерфеса не ми дава да кача статията по някаква причина. може да се свали от мнение №60 в тази тема.
Ако температурата в кошера не спада под 7.5гр. консумацията на мед ще бъде минимална което ще отложи максимално късно необходимостта от облитане на пчелите, което и ще намали опасността от „зацапване“ на кошера и риска от разпространение на нозематоза. Аз виждам само ползи.
Да, основното предназначение на терморегулатора е да запази семействата през пролетното им развитие от възвратните застудявания. Тук обаче целевата температура е около 33гр.
Да слабите семейства могат да бъдат спасени. Кое е по-изгодно, спасено слабо семейство (на което може да му смениш майката напролет), или купешка отводка която я даде я не даде стоков мед? Силните семейства обаче, няма да са без ущърб при възвратните застудявания.
Добре, колко е приемливото време за избиване на една инвестиция?
За да не се охарчвате, предлагам Ви да ползвате регулатора срещу депозит от 90лв. който ще си го получите обратно ако решите да ми върнете регулатора защото не Ви харесва. Тези пари са ми гаранция че ще пазите устройството, и ще ми го върнете работещо. Е трябва да си купите кабел да го захраните и евентуално да намерите (от приятели например) стар трансформаторен електрожен или просто трансформатор за 50 волта (200 вата поне). Може източник на постоянно напрежение ако имате или си купите, за същото напрежение.
Преди време гледах репортаж за пчелар, който сам си развива търговската мрежа и не продава на прекупвачи на едро. Сигурно не е лесно, но и сигурно взема по-добри пари за меда си. Да ви извиват ръцете с 3.5лв за килограм изглежда непочтено, при положение че на дребно, меда е над 10лв за килограм. Аман от тарикати!
Това е целта – силно семейство за началото на първата главна паша. Вярвам че тук терморегулатора може да помогне много. Не всяко семейство може само да запълни плодника изобилно с пчели, нали. Ако целите са някакви други то и без терморегулатор сигурно може.
Селекцията със сигурност е хубав, но не прост и лесен път. Що се отнася до усложненията, много ли е да закрепиш една кутия нагревател и сензор към кошера и да подведеш захранване? Много ли е в сравнение със спокойствието и гарантираното развитие на семейството през най-рисковия период от годината?
А цялата "логистика" по това да се прекарват токове и кабели, да се завира това чудо в кошерите. Плюс това тези кабели откъде да минават че да няма проблеми. Минеш там, спънеш се в някой кабел и отиде работата.
П.С - това което го пише в тази статия, го има и в календарните справочници. Там просто се описват процесите които протичат в пчелното семейство с увеличение и намаляване на температурата и съответно консумацията на мед. Аз си направих труда да погледам из инернет, това което видях е че нито един пчелар не ги ползва тези нагреватели. Статии в научни списания не съществуват почти.. Има една която е ползвала соларно захранени подобни джаджи, но там изследването е толкова малко, че даже не са си правили труда да пишат изводи и някакви постигнати резултати, освен че уж било по-добро ..
Големичък си и ще разбереш,топло или студено...:ae: А какой ты пчеловод: чайник или авторитет? Проверь себя — интерактивный тест от Видеопасеки. (youtube.com)
Има ли вече тестови кошери? Виждам, че отдавна си убеден в резултата. Предполагам, според календара, вече си подготвил някаква бройка за тестове. При пчелите практическите тестове често дават различен от очаквания резултат. Твърде много условности има. Аз лично очаквам с интерес резултатите. Налагало ми се е да спасявам силно отслабени семейства, затова. Изтровиха ги една година на 28 септември. Да се чудиш от къде и как да се оправяш по това време. Та, няма смисъл от спор. Само нарочни тестове ще дават резултат. Надявам се устройството е съобразено със сезонната работа на пчеларя и няма да пречи. Аз не се върнах назад в темата и ако съм изпуснал подробности, моля да ме извиниш!
Резултати има от миналата година.
Тази година пчеларя беше болен есента и в бързината пропусна да сложи нагревателите. Сега не желае да пипаме семействата, докато не се постопли времето. Надявам се началото на февруари да ги пуснем отново.
Ето и резултатите за 11-15 март 2023 :
Не ми дава да кача файла нито в .png нито в .jpg формати. Мога да пратя резултатите по е-мейл, ако искаш?
Резултатите са снети с WiFi сензор на батерии, за това и времето на снемане е ограничено – батериите се изтощават.
Главния извод е, че дори и при -2гр. външна температура, в кошера (10 рамков Дадан-Блат на 3 години 2.5см дебелина на дървото) може да се подържат 33гр.
Терморегулатора стабилизира температурата на своя сензор, WiFi сензора обаче има друго положение (изтеглено към предната стена ) за да пробива радиовълната. Та близостта на WiFi сензора до външната стена влияе на температурното измерване.
Семействата се развиха нормално. Аз обаче търся мераклия който с терморегулатора да направи от слаби семейства силни към началото на първата паша.
Гледам пчеларстваш около Драгоман. Ако искаш да пробваш терморегулатора мога да дойда да помогна с инсталацията. Имаш ли трансформаторен електрожен на разположение или друг източник на 40-60 Волта може АС или DC?
Ако искаш пиши ми на е-мейла чрез форума, за да се чуем по телефона, ако искаш да пробваш терморегулатора.
Конструкцията е съобразена с работата на пчеларя. Късно на пролет (когато няма нужда от подгряване) нагревателя се маха, температурния сензор се изважда и навива около кутията на терморегулатора евентуално се откача захранването ако се практикува подвижно пчеларство. След което, си пчеларстваш както обикновено.
Чудя се, как ли стоят нещата с влагата...;)
Района е доста студен. Няма ранна паша. Цъфтежа е около две седмици след района на София. Няма за къде да бързам. Постепенно минавам на изолирани кошери и това ми е достатъчно. Избързването води семейството до пик в неподходящ момент и следва допълнителен труд да го задържиш в кондиция. Слабите семейства - обикновено има причина да са такива и тя не е температура. Ако проблема е в пчеларя, да се оправя. Ако е в пчелите, по-добре без тях - винаги води до допълнителни операции, труд, време,... със съмнителен успех. Това са моите съображения. Някой може да не мисли така. И когато по-назад в чата споменах селекция, имах предвид съвсем елементарна. Достатъчно е да не допускаш да зимуват слабо представили се майки. По-добре техните пчели да зимуват при силни майки. Ще свършат по-полезна работа на пролет. Благодаря за предложението! Някой, който преследва ранно развитие е по-подходящ.
Като какво,как,кога си представяте възвратното застудяване и какво представлява кората на зимното кълбо?
Интресно ми е да разбера,как си ги представяте тез неща.
А,дано някой да разбере,кога се брои за проблем,възвратното застудяване и то,скоростно да се случи.
От нета всеки може да го прочете,но трябва и да го разбере.
От доста години(поне 60) се правят опити и ако имаше положителни резултати отдавна щеше да се използва...
Има нова версия на терморегулатора за кошер с дистанционно управление и следене на температурата в кошера от мобилен (смарт) телефон с Android операционна система.
Терморегулатора ползва WiFi мрежа с интернет достъп.
Предполагам че много домакинства имат такава WiFi мрежа вече.
Софтуера е безплатен, но на английски език.
Депозита за тази версия е 120лв. – компонентите са по-скъпи.
Само 2 терморегулатора са налични.
Ако някой иска да опита може да ми пише.