Не личи дали е с метална или пластмасова обшивка отвътре.
Преглед за печат
Не личи дали е с метална или пластмасова обшивка отвътре.
В Плевен видях едни торби за разпечатки. Не знам как се казват. Идеята е да се сложат разпечатките в тях и после в центрофугата.
Нека ако някой ги е ползвал да каже ефекта какъв е. Нещо ме съмнява да са ефективни. Мисля ако са добри да си направя от неръждаемо сито (метални). Идеята е за се избегне пластмасата и като се зацапат да ги пусна на пара да се изчистят.
Разбира се че си струва занимавката, според някой колеги от 750 кг добит мед в разпечатките колкото и да се „цедени“ остава по 25 кг мед който няма как да се усвои освен за подхранване или за ракия. Аз първоначално се бях запътил към разните шнекови преси, но след като прочетох доста негативни изказвания за тях се спрях на така наречения в Америка wax spinner Прикачен файл 9943Прикачен файл 9944
В Америка я продават за 1500 долара най малкия вариант, като се има в предвид че едни щипки за рамки са 10 долара според техните стандарти при нас би струвало около 1500 лева. В Европа тази машина е слабо позната и може би заради това струва около 4000 евра.
Тази година добих 88 кг восък като разпечатките ги държах по 2-3 дни на цедка и след това ги пресовах през ръчна преса за восък и след като стопих восъка събрах около 120 литра „медена вода“ от която добих 110 литра отлична 55 градусова ракия. Пак е добре, но ракията взе да ми идва в повече и за това почнах да се замислям за подобни машинки...
Вчера поръчах подобна машинка при един майстор като си купих стара 6 рамкова центрофуга „алпака“ и барабан от пералня, очаквам да ми излезе около 600 -700 лева всичко с преправянето и електромотора. Иначе от Америка би ми излязла над 3000 лева колкото струват и украинските шнекови преси които също както и тази машинка не знам до колко се ефективни?
Медът от пресоването няма ли да е с променени характеристики заради съдържанието на частици восък? Аз, ако имам много от т.нар. "медена вода", бих се замислил за вакуум помпа и концентриране до сироп. Какво да се замислям, аз нужното го имам отдавна, само че с малките ми количества не си заслужава занимавката.
А мисли ли сте, ако восъка/разпечатките/ се разбиват с вода? След това пресоване. Топене. Количеството вода също е малко.
Не, прекупвачите прекарват всичкия мед през филтри под високо налягане така че не ги бъркат восъчните частици. Въпроса е дали си заслужава инвестицията за 15 -20 кг восък наистина е по добре да го промиеш и кеф ти да го дадеш не пчелите, кеф ти да го свариш на ракия, но за по големи количества си трябва някакво по рационално решение.
Ами чудех се как да смятам.sweating; На 30 тенекии ( от разпечтките ) 1 тенекия +(бонус ). 25кг. = около 100лв. 3000лв.( машина ) :на 100лв. = 30 бонусни тенекии. За 30 бонусни тенекии ще ми трябват 900 от редовните. 900 х 25 =22 500кг. мед.:( Губя меда за ракията.crying; Печеля.....абе 1000 кучета-2000 м...:bigsmile:
И за по-големи количества промиването ми се вижда по-удачния вариант. После, за да не ферментира "медената вода", бих я концентрирал чрез вакуум изпарение до сироп с голяма трайност. Не е трудно за реализация. Обаче, притеснява ме, че американците са избрали друг вариант. През годините съм се убедил, че това е много съществено съображение.
Колеги за мен меда е все още доста ценен продукт за да си позволя да го губя под формата на промивки, претопявания и др. подобни манипулации без значение дали след това аз или пчелите ми ще го консумират, за това се опитвам максимално да го извлека от където мога. Споделих идеята за машинката, за да знаят колегите че такова „животно“ съществува, иначе кой както намери за добре така да процедира с восъчните си разпечатки. Приятна вечер от мен!
Аз съм мислил като я прекарам разпечатката през парната и восъка изстине отдолу остава медена вода. Като работя с прегрята пара с висока температура конденза е малък и остава медена вода колкото восък (на тегло). Е тази сладката вода каква стойност има? Като е загрявана не е ли "скапана"? Струва ли си примерно да се дава такъв "загряван" мед на пчелите?
Точно днес гледах една лекция на Светослав Софрониев в Благоевград в която обясняваше кой са предпоставките за развитието на нозематозата при пчелите и високото ХМФ в храната една от тях. Един от сравнително лесните начини за извличане на меда от разпечатките е загряването им по някакъв начин, но така получения мед е със силно ограничено приложение ....
Трети пост на страницата - ттитто дава една таблица, според която ако меда се загрее за час, два, няма да има никаккъв проблем.
https://beehoneyportal.com/forum/vie...php?f=5&t=1009
Не знам. Възможно е да не е вярна. Но това е единствената таблица във форумите.
Навсякъде се повтаря ХМФ, ХМФ, без да се пише нещо конкретно.
Все пак за протичането на химична реакция е необходимо време.
Дори и да не е вярна, не мисля, че процеса на загряване за кратко време е по-страшен от дявола.
Ако разглеждаме меда просто като гъст разтвор на захари, изобщо не е страшен. Но нали уж се надяваме, че, освен като енергийна храна, има и други полезни свойства. Те следва да се дължат на биологично активни съставки. Такива съставки над температура 40 - 45 градуса следва бързо да се инактивират, поне повечето от тях. Времето на задържане при високата температура следва да е решаващо. На яйцата им стигат няколко минути, за да се превърнат от зародиш на живот в прост фураж за всеядни хищници като хората. За меда не знам, но имам подозрение, че дори минута при над 50 градуса ще го превърне в домашно сладко със слаб аромат на нещо си.
Аха, не вдянах - целта е отговор на въпроса прегрят мед дали е вреден за пчелите? Матеев писа, че пчелите били многократно по-чувствителни към ХМФ, отколкото хората и че дори безопасните за хора нива на ХМФ са токсични за пчели. Дали е прав или не - трябва да се прочетат източниците, които е посочил, но не ми се търси къде беше из темите. Такива проучвания се правят с продължителна експериментална работа, струваща много пари.
Такива са, защото се опитва да обобщи прочетеното в прости и разбираеми за всички изречения. Аз съм го признал за по-умен от мен и повечето хора и по тази причина съм склонен да му вярвам. И аз много неща знам от прочетеното, но само за себе си и нямам самочувствието да ги напиша като истина, защото ще ги четат други хора.
Прикачен файл 10255
Прикачен файл 10256
Някои има ли наблюдение за този такер, дали върши работа за сковаване на рамки и с какви скоби. Благодаря
Прикачен файл 10257
Аз специално не ща да видя такъв. Но, ако си късметлия и го смазваш бива.
Имам го, но по мое мнение не става. В гаранция ходи на ремонт, но гаранцията не поема смяна на буталото - 16 лева. Като изтече гаранцията спря да забива. По пронцип си пропускаше ... Купих Лидълския, но каръшка работа - още от нов не тръгна. Върнах го за ремонт, но ми върнаха парите. Купих си от ОЛХ-а марка "DURO'' и разбрах какво е да имаш работещ пневматичен такер !
Щом ти е подарък да ти е на късмет !