Растението се казва Японска Фалопия.Действително е медоносно и страшно агресивно на разпространение.
Преглед за печат
Растението се казва Японска Фалопия.Действително е медоносно и страшно агресивно на разпространение.
Напълно си прав.Завладяло е всички дерета,където има постоянна влага.
Вече с името, намерих информация за това растение-японска фалопия. Много благодаря на отговорилите, до тази година не бях го виждала в цъфтеж. Мисля, че отделянето на нектар е много добро, ще имам по-точна информация, след като прецъфти, но засега приноса е доста добър.
http://lektrava.ru/upload/resize_cac...6d7462db94.jpg
Това на теория трябва да е Манука ( според Гугъл ). Четох, че не издържа на нашия климат, но съм виждал досущ такова в Лукойл Бургас. Пчелите по него бяха повече от цветовете. Какво растение може да е било ? Беше на храсти около метър високи, засадени в градинка за украса. Взех върхарчета за вкореняване, но не стана.
Прикачен файл 9866 Прикачен файл 9867
Ето ти досущ еднакви.
https://share.icloud.com/photos/0hG2..._Vastanecheski
Здравейте,някой да знае какво е това дърво.Цветовете имат силен сладникъв аромат наподобяващ рози,няма пчелички,но от 10-тина дена е пълно със стършели.
Благодаря,точно това е!
Друмев, не разбрах ти, що благодариш отдолу?;)
Да попитам!Що е то?
Див фий,или някъде го наричат лупина.Много е медоносен и се посещава масово от пчелите.
Дядка,тури пенджорите и пак опитай.Това няма нищо общо със глушината.Е,само цвета,който те е подвел.
Аз си мислех,че е вид мащерка,но не я откривам в гуглето.Прилича ми и на калуна,ноооооо.
А това някой знае ли, какво може да е?
Прикачен файл 10061
Това е германски ранилист.
Здравейте.
Може ли някой да каже какво е това дърво. Селото ни е пълно с такива дървета, доста са големи, в момента цъфтят много и са пълни с пчели.
Една съседка ми каза, че е кестен, но какъв вид кестен е, много хубаво цъфти и явно е много медоносен.
Прикачен файл 10080
Каталпа!!!!
Здравейте, знаете ли какво е това растение? От 4 дни съм в Ирландия, и едва днес успях да видя пчели. Виждал съм го и в България, но там поради друга паша май не го посещават.
Прикачен файл 10138
Ами мяза ми на магарешки бодил.:bigsmile:
Разбрах го какво е, от него се прави горчицата :)
Здравейте,Не знам какво е това растение,но много пчели имаше по него днеска.Мирищеше не много приятно.Порадаи тази причина имаше и много мухи.Видях прашец по крачетата на пчелите.Някой беше казал,че от товва правели мановия мед.Вярно ли е?
Прикачен файл 10180
Да попитам това фий ли е?
Прикачен файл 10181
Първото е брашлян. Мановия мед се прави от много растения, но при определени условия. Става и чрез листните въшки, но аз съм малко скептичен.
За второто си познал.
Да попитам и за това рстение .
Прикачен файл 10202
Прикачен файл 10203 Това е тъй наречената червена хвойна. По снимките както виждаш си приличат с тиса и за да няма кофти резултати се търси специалист на място.
http://kulinar.bg/Хвойна_l.a_i.11994.html
Израснал съм сред хвойните ама такава не съм виждал. Ама то държавата голяма, може и такава да има. " Нашата" червена, не е чак толкова червена а и плодчетата имат съвсем друга форма. Почти кръгли но не и гладки, за разлика от синята. Листенцата и на двете са си....бодли, двустранно сплеснати но завърщващи с остро като игла връхче. Такива съм виждал, нямам претенции, че няма и други.
От листата на хвойната се прави брашно и се пудрят пчелните семейства против акарите.Листата се сушат на сянка и се смилат да станат на брашно.Много е ефективно пробвал съм.
Прикачен файл 10208Прикачен файл 10209
Да питам и за тези двете.
На това видяхпчели.
Прикачен файл 10210
А това след като узрее плодчето пожълтява.Вътре е бяло като пух и има две семки обвити с червено,наподобяващо това по горе.
Прикачен файл 10211Прикачен файл 10212
На последните две снимки е ПАСИФЛОРА с цвят и плод.
Прикачен файл 10254
Какво е това: - гъба, плод, зеленчук, лишей и др.;)
Пасифлора.
Сенсей, това чудо да не е с extraterrestrial (извънземен) произход:icon_eek:
Погледна ли дървото над него какво е, това явно му е плодчето
Земна звезда
Това е Тис - бавно растящ, иглолистен храст с много твърда, негниеща и ценена дървесина - не ми се вярва да е медоносно, обаче е силно отровно растение. Самите плодчета не са отровни, но ако схрускаш семката им става страшно - 5-6 семки могат да те изпратят директно в отвъдното в рамките на 72 часа. Затова с Тиса (името му идва от латинското "токсик") шега не бива - дървесината, кората, семките и игличките са силно отровни.
Господина от страната на чудесата са го подвели от кулинарния сайт - това на снимката от техния линк си е чист тис, хвойната е съвсем друго мезе - листенцата на хвойната са остри и твърди и боцкат здраво, на тиса са меки и еластични и изобщо не бодат - прилагам снимка на червена хвойна с плодчета - зрелите плодчета (шишарки се водят) на хвойната са твърди и миришат на джин, като ги размачкаш, на вкус са леко стипчиви, узрелите плодчета на тиса са мекички на пипане и приятно сладки на вкус.
Прикачен файл 10355
Тази снимка е на червена хвойна, а на най-горната от цитата са плодчетата на тиса - разликата е очевадна.
PS: Надявам се че няма да отнеса БАНана, щото влязох в пререкание със Суператора на форума. :ae:
Сега следва моя въпрос:
Прикачен файл 10354
Това чудо го насадиха миналата година - този дето го засади не му запомнил името, като го купил от разсадника, ама струвало една торба пари...
Прези зимата листата му НЕ окапаха - останаха си свежи и зелени дори на -15градуса, а сега се готви да цъфти. Листата му са по-твърди и дебели от обикновено листо. Някой ако може да ме светне що е то?
Чудото според мен е фотиния.
Доколкото знам джин се прави от обикновена (синя) хвойна, нейните семена са сини като узреят; на червена като узреят леко избрледняват, а като се изсушат стават дори бледокафяви. То това вирее почти навсякъде, тъй че холандците могат да си го отглеждат вместо да внасят.
Брал съм два пъти за училището - първия път чушки, на втората година ябълки - това което си спомням е, че унищожихме повече реколта отколкото набрахме, и все пак брахме, ама това беше друго време, добре че руснаците бяха по луди от нас та да ни дават нефт за набитите ябълки и скапалите лютеници, които им пращахме... Това е било `90 и `91. На следващата година вече средношколската бригада влезе в небитието. Нямах идея, че е имало ученически бригади за хвойна, това явно е било още по-преди. Ае, оспамихме разпознаването на растенията...
Днесла минах покрай един храст.Явно е хибрид.Имаше доста пчели по него дори и такива големи черни.Набърсо го нацъках с телефона.Направи ми впечатление че много борбено обикаляха пчелите по цветчетата.Всякаш с мед е намазани.Стана ми интересно .Какво толкова събират от тези малки цветчета?Големината им беше малко по голяма от главата на кибритена клечка.
Прикачен файл 10398Прикачен файл 10399
Забелязах че след като прекарам снимките през WhatsApp-а форумът ги приема без проблем.Снимките са с лошо качество защото още съм с Айфон 4s. Който има 5 мега.Не съм фен на умните телефони но вече здраво запъна и се налага да го сменям с нов.
Откъде толкова нектар в това малко цветче?Или има предпочитани цветове за нектар?
Lonicera nitide
Ухае приятно и е като магнит за пчелите !
Прикачен файл 10439
Имаше няколко диви пчели . Снимката е правена на свечеряване.
Навярно и това хибрид?На съседа в градината.
Не знам какво е това растение, предполагам и билка. Ще съм благодарна, ако някой знае.
Днеска се разхождан и гледам някакъв бодил посяли като цвете.Та се сетих че някъде се обсъждаха бодилите.
Прикачен файл 10515
И до него цъфнало туй което прилича на онуй ама май не ще да е онуй?
Прикачен файл 10516
Седфче Ruta graveolens
Имаше няколко диви пчели . Снимката е правена на свечеряване.
Навярно и това хибрид?На съседа в градината.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichn...oliani.1620194
Ето каква полезна билка се оказа, малката клопачка
Също и медонос.
Как се казва това иглолистно дърво. Ако го намеря, като фиданка, бих искал да си го купя и да си го засадя някъде. Много е красиво и достолепно изглеждащо.Прикачен файл 10721
Прикачен файл 10722
Още една снимка
Много е далечна снимката - следващия път снимай игличките и шишарката - на пръв поглед прилича на лиственица или секвоя. Лиственицата е борово и е с остри иглички, докато секвоята е кипарисово и игличките са разклонени.
1. Прикачен файл 10723 2. Прикачен файл 10724
Първото е лиственица, а второто секвоя. Не съм сигурен - може да се окаже, че е нещо друго...
Тази мисля, че е добре.
https://prikachi.net/image/Ujf06
... И тази...
https://prikachi.net/image/Ujm5W
Прикачен файл 10745
Хайде колегите около Приморско да казват какво е това, че от там съм го взел преди години.;)
Ами това ?
Прикачен файл 10808Прикачен файл 10809
Здравейте.Отдавна си мисля да кача снимки на това дърво с име Саподилла.Пише че издържало на нисли температури но колко ниски? събрал съм няколко семки.Плодовете на вкус наподобяват мушмула и са сладки след като омекнат. Събраната течност я подслаждали и оцветявали .Децата е дъвчели като дъвка.
Прикачен файл 10870
Прикачен файл 10871
Прикачен файл 10872
Прикачен файл 10873
Прикачен файл 10874
Това цяла зима цъфтя.Че дори скреж имаше по цветовете .Кога летя тази муха?
Прикачен файл 11156
А това е като тросъка.Няма исушаване.Незна дали дава нещо.Днеска видях че и кестена ще цъфти .
Прикачен файл 11157
Прикачен файл 11302
Що за растение е това ?
Здравейте.Някой знае ли повече за това растение и плодовете му ?
Прикачен файл 11323
Прикачен файл 11349
Някой знае ли какво е това?
Това е растението "непентес". Месоядно е. Лови насекоми и ги изяжда.
Прикачен файл 11355
П.П. Не съм сигурен дали само ги изяжда...:P
Пчелата е вътре в цветчето. Летяха още няколко около храста. Виждал съм го червено със лилаво в средата.
Прикачен файл 11368 Прикачен файл 11369
Едната от пчелите имаше бял прашец по крачетата.
Прикачен файл 11383
Прикачен файл 11416..........
Това растение минава ли като медоносно ?
Прикачен файл 11553
Да!Минава,даже и подминава!
Днес 12 септември .Добре го уважаваха пчелите. Как му е името ? Добре ухае.
Прикачен файл 11635
Тази вечер забелязах че е цъфнал този брашлян или там каквото да е .По крачетата на пчелите имаше прашец. За какво ли го събират по това време на годината ?
Прикачен файл 11653
Прикачен файл 11654
Тази сутрин в 7 беше.
Прикачен файл 11656
Вероятно и от него има ранен и късен брашлян .Цитат:
Първоначално публикувано от Кразз
Предната снимка е правена преди 2 седмици .
Днес беше цъфнал до дома .
Имаше всякакъв вид пчели и оси .
Прикачен файл 11731
От 4 години цъфти от декември...таааа,какво е товаsleepy;