Заложат ли веднъж маточници за роене,не ги спасява никаква система.В този случай спасението наистина е стръскване на всички пчели пред кошера и довеждането им до състояние на гол рой,или разформироване.[/quote]
Според мен това е най добрият вариант.
Преглед за печат
Заложат ли веднъж маточници за роене,не ги спасява никаква система.В този случай спасението наистина е стръскване на всички пчели пред кошера и довеждането им до състояние на гол рой,или разформироване.[/quote]
Според мен това е най добрият вариант.
Целта е да имитираме естественото роене, като летящите пчели с плодната майка бъдат отделени от пилото и младите пчели в нов кошер, който остава на старото място. Този принудително отделен рой със старата майка трябва да доведем до пълноценно семейство на един път за да може да се включи в построяването на восъчните основи и в оползотворяването на на пашата.Ако е необходимо го подсилваме с пчели от други семейства и една или две восъчни основи.Целта е всички междурамия да бъдат покрити с пчели и пчелите да покриват питите. Ако това се случи в навечерието на акациевата паша, добавяме и медови корпус. Това семейство ще бъде медовик.Младите пчели и маточниците в стария кошер, преместен на ново място ще се въстанови и след около 40 дни ще бъде в състояние да оползотвори следващата паша той ще се превърне в пълноценно семейство с млада майка получена чрез естествен подбор след излюпването на маточниците. Другия вариант са няколко отводки. Така бих постъпил аз.Успех на всички.
Този метод е наистина много интересен. Брат Адам е имал изключетелно богат практически опит в тази насока. Специално този метод, включва подмяната на майката с млада след 14 дни.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Тук, обаче, трябваше да споменеш, че по негово мнение нито един механичен противороеви метод(често визирайки Демари) няма място в съвременното пчеларство, тъй като след такава операция семейството никога не е в състояние да събере максимални добиви, а отделно и допълнителния вложен труд.
Той се усланял повече на развъждането на неройлива пчела в комбинация с отрязване на едното крилце на майката (най-много 1/2 от крилцето) и седмични прегледи(тук трябва да се вземе в предвид климата- най-дъждовния в Англия - не по-малко от 25000мм годишно, което означава дълги периоди без летеж и предпоставка за роене) по време на роевия сезон и единствено разрушаване на маточниците, ако има (оставен без надзор, само част от семействата изпадали в роево настроение, а още по-малка част предприемали опит за роене).
Нещо не съм съгласен. Ползвам метода на Димари от няколко години за да осуетя роене преди акацията и смея да твърдя, че тези кошери са давали най-голяма продукция и от акацията и след това. Нещо не се вързва.
С една дума - не отслабваш семейството за пашата. Качваш горе запечатаното пило и така ....
Интересни сте ми!Роенето има признаци и предпоставки.И условия ,също така.Мнението ми по въпроса е ,че има по-силни причини и по-слаби за да се спре роенето.По-слабите трябва да са в комплект за да имат ефект.Интересно ми е ,как се постъпва при система Фарар.С този метод на Брат Адамс от където и да е.Да поставиш семейство на Гол рой при Фарар ще е безумие.
Бонев,много си прав.Но дали ДЕМАРИ или ПЕЛЕТОВА С-МА,но те се прилагат преди с-та да се изпаднали в роево настроение.После е късно.Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
Желев,за Фарар не казвам и дума,защото не съм работил с тях,но за ЛР твърдя,че довеждането на с-то до състояние на гол рой,когато е изпаднало в роево настроение има огромен ефект.Почти за 2 дни с-то изгражда цял к-с с ВО.Тук не става въпрос за масово стръскване на 100 сем,което наистина е безумие,а само на тези,които са вече готови.А за да са "готови" ще сме виновни ние,и това съвсем не трябва да ни радва.Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Така си казвам и аз.То бива да им се взема, ама чак толкова.За експеримент може и да става ,защото без да подозирам за брат Адамс поставих така едно семейство някога.На мига забрави за какво е идвало реч.Да, то беше в Рутов корпус.Но Аз само му взех всичкото пило.Другите рамки си останаха вътре.Същия ефект.Пилото е този Фактор.Въпроса е дали да се прилага този драстичен метод винаги.Мисля ,че само за Рапица.Там важи с всички сили.А колкото до Фарарите имаме колежка, която е на такива кошери.Нека и тя да даде мнение.Но смятам също ,че Фарара е достатъчно раздробен,за да се стигне до тази практика.Той е единствиния тип кошер,който е предназначен за тези периоди с успех.
Според мен няма никакво значение на един гол рой каква" къща" ще предложиш! Той просто започва да работи като....рой! Мощно, лудо - гради всичко - и Фарар и ЛР и ДБ....