Споко до 20 дена всичко ще е ок.
Преглед за печат
Споко до 20 дена всичко ще е ок.
Някой пробвал ли е пелетова система при фарарови кошери.Кога, как и какви са резултатите.Идеята ми е след акацията когато са най-развити семействата да я приложа до цъфтежа на липата като ги преведа в двусемейни със Снелгрова дъска директно с оплодена майка и преди липата да ги преведа в състояние с 1 майка както са си биле след акацията. Има ли разлика в медодобива при липата и слънчогледа.
Здравейте, да попитам и аз нещо.
Имам съмнения, че когато изведа старата майка /от първи корпус/ с три рамки открито пило и веднага прехвърля младата /от трети корпус/ в първи, няма ли риск за младата майка и няма ли да настане борба между пчелите - въпреки общата миризма? Все пак, пчелите на отнетата майка не са оставени да почустват липсата и.
Ако може някой, който я е правил тази операция, да я опише по - подробно, да не стане беля.
Здравейте, освен горния въпрос, в главата ми изникна още един.
Тази система приложима ли е в период, когато няма паша? Питам понеже, след разговор с други пчелари, се оказа че когато няма паша - едната майка може да изчезне. И варианта бил да ги правиш двусемейни в период на липса на паша чрез мрежа, и двумайчини /отстраняваш мрежата/, когато пашата тръгне. Моля, по-опитните колеги да дадат мнение!
Техниката на работа на Фарар е почти същата като на Палет разликата е че при Фарар използваш 10-12 магазина за да формираш конфигурацията докато при ЛР кошери се ползват от 3 до 4 корпуса
няма да стане
Да, приложима е проблема е ако през този период трябва да подхранваш иначе не ми се е случвало майка да изчезне без значение долна или горна
Е ,този Фарар явно е бил доста висок човек ,да измисли такава система.
Доколкото си спомням Фарар е използвам магазинната надставка на Дадан което като височина с дъното и капака е към 1,60-1,70 - не ми се търси в момента но съм виждал снимка на Фарар застанал до кошер с 12 или 16 магазина не помня точно като кошера му стигаше до рамото....
Аз не споря.Само не можах да сметна 12или 16 ДБ магазина ,колко височина става.
Риск има винаги да убият майката защото пчелите може да не я харесат но за да си спокоен и понеже нямаш резервни майки може да използваш клетка кръглата с мрежа,която се забива в рамката в нея няма как да я убият и когато се успокоят пчелите те ще я пуснат.Семейството не се безпокой поне 4-5 дена не се изкушавай защото така дразниш пчелите и има много по голяма вероятност да убият майката.
Благодаря, колега. Сетих се за кои клетки става въпрос.