четеики последните 2-3 коментара, трябва да се оставят маточници които са на нови килиики ли?
А тези които са върху стари да се премахнат.
И на мен не ми е ясно, кое как защо, но поне да е правилно като се прави.
Преглед за печат
четеики последните 2-3 коментара, трябва да се оставят маточници които са на нови килиики ли?
А тези които са върху стари да се премахнат.
И на мен не ми е ясно, кое как защо, но поне да е правилно като се прави.
Всички описани методи за отглеждане на майки се основават на залагане на маточници на новоизградени пити.
Сандокан е описал идеалните условия, които пчеларят трябва да се стреми да осигури на семейството, за да бъдат отгледани чудесни майки.
Плюс това количество и качество на храната, храната, най-вече прашецът, трябва да е на правилното място, за да са максимално качествено хранени майките.Цитат:
Първоначално публикувано от Sandokan
Към estabien6- принципа да се предпочитат бели пити, както се изрази iris, се основава на факта, че за пчелите е възможно и по-лесно лесно да преформират основата на пчелната килийка в основа на маточник, което от своя страна рефлектира върху храненето на ларвата в нея и на нейните качества.
Това, че маточникът е оформен от килийка в която е люпено пило и преди не означава че майката няма да бъде добра.
Когато се предостави на пчелите пита с яйца и млади ларви за произвеждане на маточници е добре да се подреже питата така, че под килийки с яйца да се получи празно пространство където пчелите изграждат маточник с правилна форма.
Избора на маточниците, които да използваш спокойно можеш да направиш и по-късно, в рамките на една седмица след запечатване на първия маточник.
Ама,найстина много ви БЛАГОДАРЯ drinks;,питите са изградени миналата годиина ,леки с бледожълт цвят ,не ги подрязах,но ги разделечих леко от саседните им пити които са със запечатано пило,а след тях са пити с мед и прашец ,бихте ли ме посъветвали нещо за евентуална преподредба на гнездата ,до сега им дадох и по литър и половина сироп със Стартовит.За първи път виждам Майка ,както и маточници blush; добре ,че е форума и ценните хора в него drinks;
Всичко си направил по учебник ,сега недей да ръчкаш отводката до 25 ден от направата и , за да видиш дали майката се е оплодила и е пронесла.
Estabien6, през 10, 11 и 12 ден от снасянето на яйцата не се правят никакви прегледи в семейството. В 11 ти ден майката е в стадий предкакавида.
Някога някъде ще го прочетеш, може и да си го прочел, но ако не си го срещал, имай го предвид, ако решиш да правиш нещо.
Единствено трябва да се увериш, че в близост до маточниците има прашец. По принцип, не сега, тъй като те са, предполагам, може би запечатани вече.Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
Здравейте вчера и аз направих 1 отводка с 5 пити запечатано и незап.пило.Напръсках ги с дездорант, сложих им затоплящите материали и ги оставих.Трябва ли да подхранвам с меден сироп и след колко време ще заложат маточници?Защо се унищожават запеч.маточници?
Как така си решил да правиш отводка без да знаеш какво следва?Веднага им сложи поне вода.Ако нямат прашец и мед също иначе няма с какво да подхранват личинките за да изкарат добра майка.По въпроса за унищожаване на ПЪРВИТЕ запечатани маточници има доста информация-прочетия.
Благодаря за съвета Aleksey.Днес им сложих вода,а още като я правих отвотката сложих от двете и страни пити с мед и прашец.Мога ли да и давам и меден сироп?
Вода освен в питите мога ли да слагам и в хранилката
Може да им дадеш меден или захарен по малко-200гр,но само първите десетина дни.Небива да им даваш след това защото птлнят питите и ограничават пространството за осеменяване.Сипвай в хранилката.След като майката запчне да осеменява ако няма паша подхранваш + СТАРТОВИТ.