А ако вече имам изроил се кошерЛР,какво мога да направя.Мога ли да използвам тогава ХР.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Като се появи пашата,махате ли ХР или остава до края на сезона?
Преглед за печат
А ако вече имам изроил се кошерЛР,какво мога да направя.Мога ли да използвам тогава ХР.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Като се появи пашата,махате ли ХР или остава до края на сезона?
Към Ники.
Нали знаеш поговорката, "с питане до Цариград се стига", Така, че не се притеснявай да питаш, докато ти се изяснят нещата, дори и по нягога въпросите да изглеждат глупаво. hi;
Пчелите залагат маточници, водени от различни подбуди (ти си ги споменал), но и при определени условия. А щом условията се променят, се променят нуждите на пчелите (това Гената го е описал) Единствено при самосмяна нещата стоят по-различно.
В твоя случай, грешката ти е била, че не си разделил двата корпуса с трети, в който да няма пило. И най-горния трябва да има отворен вход, за да има от къде да излезе за осеменяване младата майка. Такава има в 99% от случаите. Ако не искаш нова майка, то 1 седмица след ротирането, трябва да унищожиш всички маточници. Пти този метод, майката по никакъв начин не се ограничава, защото в най-долния корпус, където е тя, освен питата на която е била се слагат само основи. Така ситуацията става идентична с тази на новозаселил се в хралупата рой. Пчелите трябва да си изградят жилище и майката да работи на пълни обороти. Но разликата от роенето е, че всички пчели остават под един покрив и щом започне главната паша, има огромен потенциал за оползотворяването и.
Стана малко дълго, ама нали и аз съм един дървен философ. drinks;
Благодаря за разясненията на Евгени и Юри drinks;
Добре де, аз пак ще питам, защото нещо не ми е ясно. Нали този метод се прилага за да се спре евентуално роене, което предполага, че се прави на кошер с поне два корпуса (пълни)? След като в долния се слага 1 пита с пило и майката и останалото е само ВО, в средния също се слагат само восъчни основи, то къде отиват питите от почти цял корпус? Ясно е, че в горния са питите с пило.
Ако правилно съм разбрал подредбата, то или се вадят доста пити или методът се прилага на кошер с един корпус, като се прави разширение на веднъж с още два, което не е логично.
Зададох този въпрос малко по- горе, но явно не съм го описал ясно.
отдолу се слага нов, трети корпус с празни пити и основи.
Объркахме го колегата. В последния вестник ПЧЕЛИ е описан начин за справяне с роевото настроение. Това си е чист метод на ДЕМАРИ.
Прави се разделянето, само на силни семейства, които са изпълнили 2 корпуса - ЛР. Намира се майката , обикновено е на рамка с открито пило ОП - слага се в сандъче. Слагате нов корпус на дъното - вътре слагате майката с тази рамка с ОП и допълвате с ВО и празни рамки, може и маломедни пити, който мед пчелите ще качат нагоре. Това се прави, за да се имитара влизане на рой в празен кошер. Обикновено летящиет пчели излизат с майката , когато се роят. Сега при това положение все едно че са излезли и като се върнат, намират съвсем нова обстановка. Майка, ОП, което да ги задържи и празеен корпус.
Отгоре слагате ХР, над нея слагате другите рамки с мед и над този корпус слагате остатъка с рамките с пило. Не отваряте входове отгоре, след седмица преглеждате за маточници и или правите отводки с тях или ги унищожавате.
Корпусите над ХР стават медови. ХР се маха след като извадите меда и тогава оставяте семейството на 2 корпуса , като следите да има място за осеменяване на майката. Този метод се прави, когато пчелите аха да влезат в роево настроение или ако са влезли - трябва да се унищожат всичките започнати маточници и всички чашки.
Това същото може да се направи като превантивна мярка и по метода на колегата, на който съм пуснал мнението по горе. Той слага всичкото ОП долу с майката, отгоре ХР и над нея втори корпус с празни рамки и ВО и над него трети корпус с запечатаното пило - ЗП. И така си вади по 40-50 кг мед от семейство.
Когато това се прави, пилото не е на 20 рамки. Обикновено те са 12-14-16, а може и да са по-малко ако пчелите вече частично са блокирали майката. В най горния се слагат 10 пити само със запечатано пило. Ако остават още 2-3 с пило те се слагат в най-долния, където е и майката и се допълва с основи. Но ако са повече, то може да се сложи и 1-2 в втория корпус, където се слагат останалите пити (до 20, който са били първоначално в кошера) и се допълва с изградени пити или основи.Цитат:
Първоначално публикувано от Alex77
Според вас,този метод за колко семейства е приложим максимум?Ако сложеш основи в първия корпус както описвате,трябва или да се прави по време на паша или да се налива през ден.
Според мен, максимум за целия пчелин. И не е нужно да се "налива". Като се има предвид, кога и защо се прилага метода, както и кога и какви са главните паши в Б-я, сам ще си навържеш нещата.
[quote="Farar"]Според вас,този метод за колко семейства е приложим максимум?Ако сложеш основи в първия корпус както описвате,трябва или да се прави по време на паша или да се налива през ден.[/quote
Това се прави преди пашата - около седмица преди нея.]