Първоначално публикувано от
old_greyish
В България има около 35 милиона декара обработваема земя ( +/- някой милион според източника на информация ) .
Дозата за третиране е от 600 то 1000 мл за 100кг семена , в зависимост от вида препарат и количеството активно вещество в него .
Средното тегло на една торба семена за царевица ( 50 000 бр семена ) е 25кг (+/- 5кг в зависимост от едрината на зърното ) - сеитбените норми за царевица са 6500 бр/дка (+/- 500бр/дка) при неполивни условия .
Средното тегло на една торба семена за слънчоглед ( 150 000 бр семена ) е 15кг (+/- 5кг в зависимост от едрината на зърното ) - сеитбените норми за слънчоглед са 6500 бр/дка (+/- 1000 бр/дка) при неполивни условия .
Давам ви усреднени за цялата страна норми , и да греша не е с много .
И не го пиша това да се правя на интересен , а за да имате по-ясна представа по въпроса . Някъде по-назад в темата бях ви посъветвал да потърсите агроном да ви консултира (по възможност специалност Растителна защита и да е над 50 годишен ( завършилите през комунизма наистина са учили химия )) .
За нелегалния внос - Румъния ( доколкото аз знам ) отказа да се съобрази със забраната наложена от ЕС , та през целият двугодишен период си ги ползваха тия отрови .
БАБХ в общия случай не извършва контрол а констатира ( просто нямат ресурс за друго ) - проверки се извършват на стопани които участват по програми ( защото е задължително ) и много рядко масови проверки в даден регион ( обикновено ако стане издънка с пчели или животни ( най-често нарушителите са големи фирми и случая се покрива )) .
Поговорете с пострадали и най-вероятно ще изплуват имената на няколко много големи фирми . И ако го направите , вижте колко случая има на отровени пчели от вегетативно пръскане и колко заради третирани семена - защото да повторя , ако не се третират семената , се пръска с инсектицид ( разрешен такъв ) при поникване на културите . Най-добре да се работи за алтернатива , пълна забрана само ще влоши нещата .
Scutellator което го е написал за алармистките организации ( а бих добавил и войната м/у американските и европейските химически компании за пазари ) също е вярно .