Не не съм пробвал,напоследък не ми остава много време и затова се старая да минимализирам труда си. Дори съм спрял с двумайчиното отглеждане и сега пчеларствам само с едномайчини кошери.
Преглед за печат
Не не съм пробвал,напоследък не ми остава много време и затова се старая да минимализирам труда си. Дори съм спрял с двумайчиното отглеждане и сега пчеларствам само с едномайчини кошери.
Много може дасе спори , коя е "добрата" система и човек лесно може да направи погрешни изводи , особено при липса на опит и заменяйки мисленето с чужди анализи и заключения , влияейки се от "модните" и "проспериращи" системи ! Ако човек има поне малко интелект , със сигурност ще може дасе ориентира според даденостите на своя район , местоположението на пчелина спрямо дома и най-вече "КОЯ СИСТЕМА ПРИЛЯГА НА СЪРЦЕТО" , като това трябва да е определящо при избора ! Започнах подвеждайки се по "модата" с "Фарар" , но натрупвайки малко опит в реални условия , осъзнах че това нее моята система и понеже сам си изработвам ивентара си направих и РД , и ДБ и лежак , като последният още несъм заселил ! Е на моето сърце легна ДБ ! wink; МК изобщо не предизвика интереса ми ! Половината му субективни предимства изчезнаха от факта ,че съм дърводелец ! :D Абе съвет за избор на система небива дасе дава ! Това трябва да е изцяло личен избор ! Тази анкета също е подвеждаща - просто ползващите МК са били по-активни ! Като цяло ДБ е най-разпространената и предпочитана система ! :D
Да,колега,прав си,тук няма дилема а това трябва да е изцяло личен избор!За да се прецени,коя с-ма е по-добра,е необходимо сравнението да става с доста на брой кошери,за да се елиминра фактора-случайност.И е нужно време,много време.Много от нас работят със своята система и са свикнали с нея,създали са база,инвентар,което,като средства е доста.За да сменим с-та,трябва или да разпродаваме тотално и до край,или да преправяме.Абсурдно.Затова ,кой както е свикнал,така да работи и решава проблемите си,ние затова сме тук,и да си помагаме,важното е времето прекарано покрай пчелите да ни носи радост и удоволствие.
за да е представителнаа извадката мога ли да попитам, с колко кошера прави експеримента и с какво те разочарова ЛР системата. Аз имам много наблюдения и виждам, че хора, които до сега са приемали ДБ като най-добрата система нещо започнаха да поръчват ЛР кошери.Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Аз започнах с ДБ (както вероятно и почти всички пчелари в БГ), минах през лежак (заради по-големия обем), когато започнах да работя с ЛР вече бях готов да ползвам ДБ за рамки, подпалки, кучешка колиба, кокошкарник... всичко друго, но не и за пчели.
Колега Донбонети , ако трябва да отговоря точно и изчерпателно , ще навляза в познатите на всички доводи за предимствата и недостатъците ! Затова ще споделя мислите си в по-друг аспект ! Вижда се , че отявлените привърженици на ЛР системата са предимно хора пчеларстващи в райони с богата , разнообразна и наи-вече паша , за която се знае кога започва и горедоло кога ще свърши , коя и кога е следващата - все макар и относително предвидими ситуаций ! При мен забелязах , че нее точно така ! Аз си задавам елементарен въпрос - как се управлява кошер ? И съответно си отговарям - ами със захар ! При корпусната технология се развиват силни семейства , които виждайки началото на пашата доразвиваш (доусвояват корпуса ) с големи количества захар , иначе може дасе окаже , че вместо мед - произвеждаш пчели ! При ДБ докъдето и дае стигнало развитието - просто прехвърляш 1,2 крайни пити зад дъската , слагаш магазин и (грубо казано)пчелите вече работят за теб ! Т.е. системата позволява "сиромашко" управление ! :D Като добавиш фактори , като тегло на корпуса и труден индивидуален подход към отделното семейство (невъзможно плавно разширение и свиване), корпусната конструкция лапа повече материал , рамки......в крайна сметка всеки сам решава ! sweating; :D
Бай Пчеличко, не искам да те обидя, но това , че ти лично не си успял да работиш правилно с ЛР, не означава че си прав. Аз захар не съм ползвал от 2007 г. и пак си управлявам семействата перфектно. Не те укорявам, че предпочиташ ДБ, но е малко не реално да отричаш нещо, само защото не го познаваш.
Няма по-добър!Цитат:
Първоначално публикувано от vankata
Все едно да сравняваш две картини.
Тук се иска мнението на потребителя "кой от двата вида е по-добър спореднего"! И въобще не става въпрос за сравнение! Ако две картини не могат да се сравняват, това означава ли че и двете трябва да ми харесват еднакво? Въпрос на вкус, разбиране, предпочитание, дори...предназначение! Ако ти харесваш в твоята кухня да бъде окачена ....икона или "Бурлаците на Волга", аз предпочитам ненатрапчив натюрморт, или "Слънчогледи" на Павел Митков!Цитат:
Първоначално публикувано от toko652003
Юри не се обиждам , и мисля че "в спора се ражда истината" ! Ти явно си добър пчелар и несе съмнявам , че добре си управляваш кошерите и вероятно при теб е удачно използването на тази система ! Аз изхождам от опита си със "Фарар" , като (според мен) недостатъците при ЛР са в уголемен размер ! Все пак само споделям моите виждания , като неискам да налагам система , а да разчупя стереотипа и предизвикам размисли ! Нее страшно когато се пчеларства професионално - страшно е промишленото пчеларство !!!!!! crying; wink; :D