Ник,оплодиха или започнаха осеменяване на 42 ден.
Преглед за печат
Ник,оплодиха или започнаха осеменяване на 42 ден.
На 40тия ден ги гледах и майките бяха малки, според мен неоплодени. Днес вече наедряли и по няколко килийки с яйца.
Интересното е че първата която се оплоди е на 5 рамки с запечатано пило, не знам защо се получи такава голяма разлика в периода на оплождане.
Колеги имам следния проблем.
На 30 май 2015 при преглед на МК установих , че във втория корпус има роеви запечатани маточници на 4 рамки. Направих веднага три отвотки с по 4 рамки и оставит едната пита със маточник в основното семейството. Семейството от което правих отводки остана на един корпус и имаше разновъзрастово пило и веднага му сложих втори корпус със основи и изградени пити, тъй като летящите пчели ще се върнат. Майката със сигурност не съм я принесъл в отвотките, защото отнодките си излюпиха майки от маточниците и се оплодиха. На 17.06.2015 в отвотките имаше пило на 4-5 дена. Вчера на 27.06.2015г. забелязах, че всички кошери носят прашец а МК от който правих отводки неноси, отвори го и видях, че няма пило нито снесени яйца. Иначе кошера е много силен има пълни междурамия с пчели и магазин и носи усилено нектар и запълва корпусните рамки.
Въпросите ми са.
1. Да придам ли пита със прясно пило за контрола
2. Да изчакам ли още 5-6 дена да не би майката ( новоизлюпената) ако има такава да не се е оплодила
3. Да пробвам ли да придам оплодена майка
4. Какво може да е станало със старата майка
Слагай контрола. Тя ще даде отговор на всичките ти въпроси. Колкото до какво се е случило със старата...няма значение за теб. Твърде вероятно е да е убита от новата майка или да си я изтърсил при разпарчетосването...
Най-вероятно старата майка е отлетяла-руила,а новата майка не е оплодена.Със направата на отвдките,ти само си отложил роенето.
Изградени ли са основите?Може спокойно да изчакаш още седмица.И тогава ако няма яйца слагай контролна рамка(с яйца)..
Основите са изградени, кошера е спокоен и работи, запълва новите пити с мед. Утре го дават хубаво време и ще сложа контролна пита. Дано лошото време през последните две седмици да е причина майката да не се е оплодила. Единственото ми притеснение да не би да стане търтовка.
Здравейте..имам въпрос..многокорпусен кошер вмомента на един корпус..има майка но не снася..питите са пълни с незапечатан мед.. Има тук там празни килийки...но си мисля че няма каде да снася..как да постъпя?
Ако горната 1/3 от някоя пита е запечатана, можеш да я вземеш.
Ако дадено семейство е толкова силно, щото да напълни целия корпус с нектар и мед, аз лично бих му сложил втори корпус. Това че не виждаш достатъчно пчели в семейството през деня не е голям проблем. Не забравяй, че по време на силна паша повече от половината пчели през деня са някъде по полето. Много зависи и от расата на пчелите - например Бъкфаст пчелите създават измамно впечатление, че в семейството има малко пчели, а в действителност всички са на полето и събират нектар.
Не неса но аз и да я взема нямам центеофуга още ;( незнам каква раса са да кача ли горе корпус с неизградени основи?
Прикачен файл 4575Както бях писал,този рой го установих на 23.06.15г.,настаних младото семейство в стар саниран домПрикачен файл 4576-до тук добре но......
Направих няколко прегледа/пчела богато на 9-10 рамки по обяд/ но не открих майка,кофти.Подхранвах няколко хранилки-нектар по килийките богато,но осеменяване нееее.Днес бях решил да прегледам и няма ли осеменяване да си купувам майчица.Отворих по обяд на 2-3 пити от запад-нищо/мъкаааа/но,като вдигам 2-ра пита от източната страна....................очите ми се напълниха,а душата ми полетя-всичките килийки прясно осеменени в центъра по едно коко.Пчеларствам/ако може да го нарека така/ от една година и за това време минавам през повечето перипетии възможни в това хоби.Утре чакам 2 отводки,с ланшната се справих-да видим с тези,как ще е.