Хубаво е да ги местиш по-далечко от основния пчелин,защото летящите пчели се връщат в старите кошери и в последствие изнасят всичкия мед на новосъздадената отводка. Аз също ги правя с малко пчела и след оплождането винаги мога да ги подсиля.
Преглед за печат
Хубаво е да ги местиш по-далечко от основния пчелин,защото летящите пчели се връщат в старите кошери и в последствие изнасят всичкия мед на новосъздадената отводка. Аз също ги правя с малко пчела и след оплождането винаги мога да ги подсиля.
В Пловдив ги видях,питах за тях и ми обясниха,че е стериопор и цената която ми казаха,по спомен е 45 лв.При въпрос дали могат да презимуват в него,продавача предположи/но не беше сигурен/че може защото задържа температурата.Ама аз съм си Аз,и затова искам да разбера кой ги произвежда.
Предполагам, говорите за Апидея, швейцарски са. В България ги прелагат пчеларски център южен, само че при тях не видях да имаха горната(голямата - 700мл) хранилка. Хубавото, е че те са многокомпонентни, като извадиш вътрешната хранилка има пространство за пет рамчици, дъното също се маха, и така могат да се наредят няколко корпусчета едно върху друго и в тях предполаг би било възможно да зимуват.
Никола Беров("Един българин търси родината си" - това е неговата книга), който живее в Швейцария, и пише за "Пчеларски вестник" много ги хвали тези оплодни сандъчета.
Прикачен файл 4353
Прикачен файл 4354
Прикачен файл 4355
Прикачен файл 4356
Прикачен файл 4357
Добре че го има форума, за да науча и аз нещо ново. До сега съм се заблуждавал, че ориентирите в пчелина, спомагат за успешното завръщане от "брачния полет" на младите майки. А то се оказва че всъщност влияели на самото осеменяване на майката. Благодарско за инфото.
Не издържах от любопитство и прескочих до село тази вечер да видя дали съм направил успешен опит.Оказа се ,че имам две млади майки и много малко пчели около тях ,защото бяха така или иначе една пита с пчели.Сега искам да попитам дали търтеите от съседните кошери ще осеменят майките тъй като в новото семейство са единични бройки?Ако ще разчитам на тези търтеи само,дали не трябва да сложа по две пити с пило пред излюпване с пчели за да си стане отводка и да има пчели,които да развиват бъдещото пило?Моля за съвети,тъй като процедирам за първи път по този начин.Предварително благодаря за съветите ,колеги!
Изчакай да се оплодят и тогава ще подсилиш а може да се наложи и да ги обедидниш ако не се върне едната.