Първоначално публикувано от
koragroup
Такааа. Да обясня идеята на цялата тема.
Понеже напоследък съм безработен и прекарвам доста време на село край кошерите, имах възможност да извадя някоя друга рамка от кошерите си и да я прегледам по-обстойно (температури около 12-15 градуса на сянка и 20+ на слънце).
При тези прегледи, забелязах в някои семейства по една две пчели с акари на всяка извадена рамка. Колко съм видял, а колко съм "невидял" не мога да предположа...
Затова, леко притеснен, реших че трябва да третирам тази пролет, за разлика от предната. Мислих доста и реших, че ми трябва препарат с дълго действие, тип цитираните по-горе лентички и плочки и контролно/профилактично с ОК, дори по време на медосбора.
Та затова реших да си сверя часовника. Нямам парите за Байвароли други "едноименни" медикаменти (повече от 2-3 лв за сезонното третиране), защото миналата година беше само "инвестиционна" за мен, а в момента парата не ме бие в г.за...
Та така че купя половин кило тимол, няколко етерични масла (или кармолис), имам рецепта за разтваряне във вода и като цъфнат джанките ги почвам. Преди акацията едно контролно с ОК и после пак ще го мисля.