В случая става въпрос за кристална захар, но тя трябва да се дава само чрез "топла хранилка".
Преглед за печат
В случая става въпрос за кристална захар, но тя трябва да се дава само чрез "топла хранилка".
В нектара захарозата(дизахарид) е 2/3, а фруктоза, глюкоза, малтоза и други монозахариди общо е останалата 1/3. Кристалната захар е захароза. С какво е "по-вредна" за пчелите от нектара?Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Не е по-вредна, по-трудна е за усвояване, защото не е течна.
Точно с тази цел е разработена хранилката( от опит и на базата проба-грешка),или по- точно е усъвършенствана класическата Милерова хранилка - да спомогне за разтопяване на захарта чрез естествената топлина и влага, излъчвани от пчелното гнездо.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Май малко по-малко се разплита нишката на тази технология. Нямам опит,с нея, но това което виждам по пчелините на някои колеги ме впечатлява. И все пак, имам един въпрос. Защо ще трябва да развиваме семействата толкова от рано - декември, та дори и януари? Според мен февруари като оптимално решение е най-добре. Е разбира се за тези които добиват прашец, ранното развитие е важно и все пак....?
Бих подкрепил и факта, че без топла хранилка е невъзможно да се постигне гелания резултат. Знам го от личен опит. И друго - пудрата захар не става.
колега nikoko защо пудрата захар не става ,според мен тя по бързо поема влагата
именно за това.
Целта е да се взема бавно, пчелите гризат кристалите , преработват захарозата и хранят пилото с нея. Както казва Юрката - захарозата в меда е много малко, а в нектара и захарта е достатъчна. Колкото повече захароза, толкова по обилно е храненето на майката и на ларвите. Самата захар се овлажнява от конденза в хранилката и не става на камък. Когато постъпва нектар в кошера - захарта не се взима и обратно, когато намалее притока на нектар - хранилката се пълни с пчели. Целта е да не се спира развитието на семейството нито за ден, защото при едно разваляне на времето за 2-3 дни, пчелите бездействат и намалява и яйцеснасянето на майката - а с това и развитието на семейството. Поддържането на постоянно силни семейства, дори и през зимата е ключа към по-голямо производство на отводки и на прашец. Повече пило - повече прашец. Поне аз такава логика намирам за себе си.
Освен това при пчелини ориентиране към производството на прашец е необходимо постоянно подържане на открито пило. Захарта не е толкова апетитна за пчелите. Те прибягват до нея, само когато няма принос в природата. Освен това за да могат пчелите да я взимат то трябва да има влага в хранилката. Понеже нямам опит ще споделя информация, която ми е предадена от Костадин Якофов за употребата на суха захар в пчелина. Когато няма паша и има достатъчно пило в хранилката има валга, тя кондензира на стъклото(затова се препоръчва капака на хранилката да е задължително от стъкло а не пластмасов) и навлажнява "сухата захар" и това позволява пчелите по-лесно да я вземат. При наличие на усилен принос на нектар пчелите изпаряват голямо количество вода от нектара, но въпреки това нивото на влажност в кошера е доста по-ниско(това е експериментално установено). Тогава захарта в хранилката става на камък и пчелите не я посещават. Много често се случва пчелите да почнат да изнасят част от по-едрите кристали от кошера. Особено, ако влажността не е достатъчна за да навлажни захарта. Но едно трябва да се знае. Употребата на суха захар върви в комплект с използването на т.н. "топла хранилка" с обикновена не става Пробвал съм.
Нямам опит с даването на суха захар но пробвах с пудра захар и забелязах че я вземат бързо само на единия кошер беше останало малко и от вагата отгоре беше втвърдена нали и топлата хранилка се ползва с тая цел