Здрасти Георги ,с една дума по удачния вариант е с оплодена майка в клетка при отводките , а някой който продава качествени майки да ми препоръчате?
Преглед за печат
Здрасти Георги ,с една дума по удачния вариант е с оплодена майка в клетка при отводките , а някой който продава качествени майки да ми препоръчате?
Според мен да слаба отводка с млади пчели много много по лесно приема майката като разбира се следваш правилата за придаване на майка.
За майките не мога да ти помогна мисля че в форума има хора с добри отзиви за тях от други закупили майки от тях.
В такъв случай, това което си направил е глупост на квадрат. С такъв подход, създаване и презимуване на 100 семейства няма да ти се получи. Но дано не съм прав. Успех.
Е, стореното - сторено. А как би трябвало да постъпя, за да поправя, колкото е възможно, грешката?
[QUOTE=agro;93664]Нищо не е глупост, до доказване на противното. Нахвърлил си се на много бройки наведнъж и може да не успееш да се справиш в гледането, намери някой опитен пчелар да те наглежда в работата. Тези 40 бр ако ги развиеш за сънчогледа ще изкараш мед и ще избиеш част от инвестицията. След сънчогледа може да направиш по една отводка/виж темата за авгуските майки/ и така да зазимиш 80 бр. Също така може да нарочиш 5 броя в момента и да експериментираш с тях /след като се развият да направиш по различни начини отводки-сборни,гол рой и др./ Научи се как се правят майки и недей да закупуваш от други. Какъв пчелар ще си ако една майка не можеш да си произведеш?
И аз искам да иззимувам 100 семейства. И затова ще зазимя 120, 130. И аз съм наченал отводките, но не съм осигурил още 1,2 тона захар. Надявам се да си произведа собствени майки. Затова съм си приготвил търтеи цепеняци.
Може 1 рамка пило +1маломедна с прашец(да има място и за осеменяване)..Трябва да се изтръскат поне 2рамки пчели,за да има кой да топли пилото на рамката и да обслужва майката.До зимата,спокойно ще напълнят плодника.А подхранването,в началото не бива да е повече от 100млл-150млл.
Мерси ,щте пробвам
[QUOTE=tarty;93702]За майките засега ще разчитам на самите пчели, че не може наведнъж на всичко да се науча. Някъде прочетох, че най-добре е самите пчели да накарат майката да снесе в готовия маточник и да отгледат личинката от самото начало като майчина. А пчелите правят много маточници, като решат да се роят и аз ги накарах да направят точно това. Така имах възможност да ги разцепя на повече от три отводки, имаха маточници достатъчно, но като начинаещ не посмях. Не ми е готов още реактора за производство на инвертиран сироп с обем 300 л, нямам изградени рамки, кошерите сега ги правя и т.н. Двама пчелари с по 15 кошера ДБ ми помагат, надявам се да се науча на ход, без да си затрия семействата. Като се подготва след два месеца, може и следваща глупост да направя, нека видя резултата от настоящата.