Искаш да кажеш ,че 16-17 дб плодникови рамки са малко за развитие на силно семеиство,ти изчакваш да ти изпълнят 2та плодника( 10или 12 рамкови) и едва тогава слагаш магазини отгоре.За семейства с 1 майка ли става въпрос.
Преглед за печат
За дб 10 рамки една майка. Преди 3-4 години ги гледах само с магазини и максимално даваха по 4 маг. по 2 на кориандьра и 2 на сльнчогледа. На 2 плодника сьм стигал до 65 килограма. Кошерите сьс силни майки са имали по 2 плодника и 2 магазина пьлни с пчели. Затова казвам че засега ми изостават, вече е почти юни, кориандьра започна а не са запьлнили втория плодник.
Но всичко е според пашата, аз рапица виждам на 3 години ведньж а акация нямам, затова гледам до кориандьра и сльнчогледа да се развият на макс.
А 4 маг. колко килограма са ?
10 рамкови идват 40 кила при мен. колкото и да ги надграждат повече от 12-13 кила от магазин е трудно. Освен това крайните рамки винаги са по-рехави.
Някъде беще писал че имаш 100 кошера. Нима от тях няма поне 5-6 които да са здрави, щом мислиш че са ти ниско качествени майки. Аз не го мисля. За да не изпадне семейството в роево настроение, са не обходими 2 манипулации но навреме. И не е нужно да му се отнема нито пило, нито летящи пчели.
П.п. Не допускаш ли, че в твоя случай причината може да е в зимното отопление? Оставили контролна група за да сравняваш резултати?
Силата на ДБ10 е при ранна паша напролет. За средна и късна паша желателно е да са повече рамки в плодника, дали в хоризонтал или вертикал, всеки сам си преценява.
Сега тькмо сравнявах майките, и открих следното. Отворих около 10 кошера сьс свищеви майки от миналата година всички на 15 дб рамки, тоест плодник и половина и около 5 кошера с добри купешки майки всички на 19 дб рамки. 20тата рамка ми е хранилка. Или купешките майки са с 25% по-добри. Интересното е че преди месец свищевите майки бяха наравно с купешките а сега изостават. Проблема с купешките майки обаче е липсата на гаранция. Половината от тях не стават а кошерите стоят на 6-7 рамки. И най-малката беда е 20те лева, а загубата на време и пропусната полза от сезона.
Отоплението не е фактор. Отопляваните стартираха малко по-бьрзо, но при появата на прашеца другите ги застигнаха за отрицателно време. И в другата тема си споделих опита че кошер зазимен на 6-7 рамки кьлбо отопление не му трябва категорично. Виж за други цели като презимуване на отводки или запасни майки има много потенциал.
. За да не изпадне семейството в роево настроение, са не обходи ми 2 манипулации но навреме. И не е нужно да му се отнема нито пило, нито летящи пчели.
Би ли споделил какви са необходимите 2 манипулации които трябва да се направят навреме.Питам защото всичките ми семейства влезнаха в роево състояние само 1бр направи само смяна .Обясних си го със (Не)подходящото време и рапицата като главен виновник
Аз съм на етап на пчеларстване в който дойде време да се занимавам и обучавам с процеса на подмяна на майките. Свищевите майки имат много потенциал според мен и си струва да се инвестира време и наблюдения да се правят възможно най-добрите свищеви майки.
Говоря за пчелин от около 150 кошера и 50-60 майки за смяна на година. Досега съм разчитал само на купешки майки, но това не е решението. Качеството не е регулярно, доставките все по-трудни.