idiopathic brood disease syndrome
Преглед за печат
idiopathic brood disease syndrome
Доколкото разбирам от описанието на IBDS, това трябва да е нова и недостатъчно проучена болест по ларвите на различна възраст, наподобяваща в някаква степен американски или европейски гнилец, а личинките трябва да изглеждат като втечнени на дъното на килийките. Слава на боговете, досега не съм виждал такова нещо.
IBDS включва в себе си ( много от симптомите се припокриват) "parasitic mite syndrome", болест наблюдавана най-рано преди 20-ина години.
Съвсем не се ограничава само до пилото, казват че рано или късно болестта в семейството стига и до майката. Друг е въпроса имунитета й как ще реагира.
Линии които за пръв път се сблъскват с тази болест губят майките си между 50 и 90% от случаите в период от 6 месеца. Майката може да се самосменя и всеки месец докато не се "улучи" такава дето ще оцелее или докато семейството не загине. Възможно е болестта да окаже видим ефект поотделно като само на майката ( пило изглеждащо напълно здраво, но необяснима загуба на майката) така и само на пилото ( проблем с пилото, но на майката нищо и няма)
Предполага се че болестта се причинява от комбинация от вируси (включително тези на мехурчестия гнилец и паралича) и бактерии, поради което всяко отделно семейство реагира на болестта по свой си различен начин.
Симптомите на болестта по пилото са доста разнообразни: пожълтяване,покафеняване, посивяване,полилавяване или позеленяване на пилото. Смъртта може да настъпи както в ранен стадий (личинка) така и малко преди излюпване ( изхвърлено пред прелката пило) както и да засегне продължителността на живот на възрастните пчели.
Симптомите може да се изразяват както единствено в леко прошареното пило така до състояние наподобяващо клинично американски или европейски гнилец ( при взети проби с ДНК тест се потвъждава неналичие на нито едно от двете, въпреки че под микроскоп бактериите лесно могат да бъдат объркани с тези на американския)
Друг симптом е (безпричинно) "буксуване" на семейството. Може да се изразява както в нежелание да се развива нормално, така и липса на активност по време на главна паша.
Общо взето американците са събрали всичките възможни (и необясними) проблеми които могат да бъдат изброени и са ги обобщили под наименованието на една единствена болест.
Благодаря за съветите,слава Богу ми приеха и вторта майка и сега се надявам да намерия и пило.Май всички проблеми идват от Америка. sweating;
Не идват от там. Специално нашите. Американците поне ги изучават, търсят причините, а тука само ги разпостраняват, като прикриват причините.
Всичко лошо идва от запад,даже и лошото време drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от slavi_ny
И на мен ми изчезна едната майка.
На 1ви Април сложих пита с мед и имаш майка и малко запечатано пило, вчера ги отворих да и сложа пита за градеж и гледам няма пило, не можах да видя и майка и са останали една пита пчели.
При хубаво време ще ги прехвърля при другото семейство, там поне има пило.
времето не ги е сбъркало толко, колкото твоето ежедневно ровичкане wink;
еееее, Ники, мислех, че носиш на майтап, а ти си истръка сичко....немаше нужда, сички сме правили грешки в началото.....и не е срамно да се пита!!!!
Аз не питам тук, щото имам добър приятел с 30 годишна практика, който не ме е подвел ....ма тва и не значи, че не му звъня поне 1 път месечно за консултация wink; drinks;
Не съм се разсърдил ама стана ненужен спам в темата за това изтрих постовете.
Иначе си знам, че правя грешки и пиша глупости но това е то желание.
А тоя кошер при едно отваряне си ми го върна, само на топките не ме ужилиха, за това сега съм оборудван добре :)
Ще ги оставя 20 дни на мира да си поемат въздух.