-
Месец Юли ходих на учение в Германия и минахме през Сърбия, Унгария и Австрия. В тези страни и в Германия в житата, другите житни култури и рапицата се виждаха следи от гуми в посевите. Най-вероятно са от машини, които са пръскали или торили. Чвно този въпрос са си го решили много добре. Но при нас крупния арендатор не му излиза сметката, защото с трактора е по-скъпо. Особенно в Германия.
В Унгария пътувахме може би 40 м. през акациеви гори. Жалко, че бяха прецъфтели. Не видях кошери в дворовете, а няколкото пчелина, които видях, бяха на ремаркета и на полето. Само в Сърбия видях в няколко двора по няколко кошера. Това, което ми направи голямо впечатление и което, ако стане в България ще е много добре е това, че всичко им е на полето и не се притесняват от кражбите.
-
Не само пчелини, но и цели слънчеви електроцентрали за милиони евро си стоят покрай пътя без ограда и без охрана. Това в Германия. Спираш и започваш да се разхождаш между модулите и да ги гледаш или снимаш. Никой не се разкрещява, никой не те псува, никой не стреля по тебе. Дали някога това ще се случи и в България?
-
Както казала Айшето на Асан: "Дано ама надали"
-
дайте мнение какво трябва да правим при масово натравяния на пчелни семейства?например 3-4000 семейства.в добричко е в ужас масово се натравят пчели без никаква отговорност и без никаква защита за пчеларите.какво да правим организация за защита на пчеларите нява държавна защита също няма.отношенията между пчелари и зърнопроизводители са обтегнати.кой да ни защити ?къде са многото пчеларски съюзи?те с отрови -ние с кибрита ли?излизат пробите -натровени с инсектициди -предупреждение няма и това се случва с пшеница като това не е момента да се пръска с това .как да се докаже ?има в района 15-20 зърнопроизводители . за всяка проба трябва да се плаща по 500-600лева. къде е растителна защита? в прокуратурата ме питат кой е -аз ако го знам няма да ги занимавам.как да организираме еден масов протест за да разберат тия управляваще -а и всички до сега че и ние съществуваме -не само тютюнопроизводители ззърнопроизводители овчари кравари козари свинари зеленчуко производители овощари. та те повечето не могат без нас.Матеев виждам че си надъхано момче-както и бонев застанете начело ние ще ви подкрепим от добрич шабла оброчище тошево росица свобода овчарово добрево горичане горун балчик средина тервелско и още много много пострадали.мисля че само масов протест може да ни помогне .не само да си казваме дано да не се случи на нас .моят район е шабла -натровени 1300 кошера 11 15 дни неспират да мрат.мъка .да не можеш да помогнешкомисии ала бала виновен няма .какво да правя отсега нататък?имам 150 кошера с които прехранвам семейството си . а сега накъде?
-
Слагаш фрезата на трактора и поемаш по нивите. Ако ти се струва трудоемко или нямаш трактор и фреза, изчакваш да складират зърното взимаш 2 туби бензин, заливаш и палиш. Друг начин да ги накарате следващия път да мислят НЯМА!
-
А в панделата дали ще ти разрешат да си вземеш и кошерите с тебе?
Разбира се ако до тогава не си умирисал некоя канавка...
Не с лошо колеги, не с лошо.
-
Нито с трактора нито с тубата ще се преборим с арендаторите.Те са едни от най-бързо забогателите хора в държава в която навсякъде има корупция.Лошото е,че и по законен път няма да успее който и да се захване.И да има някой наказан то е с някакаква символична за него глоба с която няма да го спрат да използва пак същите пестициди и занапред.Повечето от пчеларите работят и нещо друго,а я ми кажете кой арендатор ходи и на друга работа,така че в държава в която закона е на страната на този с по-дебела пачка мисля,че нямаме шанс!
-
http://btvnews.bg/video/videos/news/...at-pcheli.html
Положението е трагично и ще става по зле. Започнаха пръскането на есениците , което съвпада с цъфтежа на акацията и в комбинация със ползване на авиация не ми се мисли. А доста площи с есеници граничат с масиви с акация.
-
Трябва ограмотяване по въпроса за отровите които се използват от ЧОРБАДЖИИТЕ. Тук работа ще свършат пчеларските организации те да го измислят как ако въобще могат да мислят . Само грамотни хора биха пожалили пчелните семейства. Правете си регистри и прочие все тая ще е само ще бъдете по информирани кой колко пчели има къде ги е разположил и къде вие се вписвате в картинката и къде да се локирате по добре нали така. Иначе нищо не се е променило пчеларите си лаят чорбаджиите тяхната си знаят.
-
Незнам но това което се случва постоянно е направо немислимо. Тази държава никога няма дасе оправи - но това е друга тема. Преди няколко години стадо овце излиза на пътя и мой приятел с камиона мина през тях имаше доста загуби. Осъдиха го и плаща овце на собственника въпреки , че не те а той плаща винетка - /всичко стана извън населено място/. Ами за тези избити пчели няма ли кой дасе загрижи бе каква е тази оправа. Няма ли поне някоя организация за опазване на природата и животните да се вдигне , да стане някоя стачка , бунт или каквото и дае. Докога ще продължават тия???????