До колкото разбирам от мои познати има пчелари с 50% загуба на пчелни семейства.Аз за момента съм на 20%.
Преглед за печат
До колкото разбирам от мои познати има пчелари с 50% загуба на пчелни семейства.Аз за момента съм на 20%.
От осите ли са загубите
Тя зимата още не е започнала а вече говорим за загуби и то в голям размер, едва ли ще е от осите или акар или нападения между самите пчели. На мен 2 слабички отводки така ми заминаха
Мисля ,че колегата Лалов изнесе информация за загуби още сега на есен.От другите райони не съобщават.Дали е само в Странджа?
Колеги искам и аз да споделя за загуби, но заради мишки. Купих си пластмасови мишепредпазители и познайте какво се бе случило. мишките са изгризали предпазителите и са взлезли доста мишки като са оставили 9 от тях без майки и са се превърнали в търтовки. Съвет от мен не си купувайте пластмасови мишепредпазители.
За загуби по това време си е виновен пчеларя
Колега ,става въпрос за сериозни загуби и аз не допускам ,че колегите не знаят какво правят.
Пчеларството не е същото като преди 50 години, тъй че -да, със сигурност колегите ти идея си нямат. Могат да обвиняват неоникотидите, миналогодишните пръскания със пецтициди, ланския сняг или ГМО рапицата, но това няма да промени нещата.
Като няма ветеринарен контрол ( главно поради това) над търговията на пчели, от време на време се случват такива инциденти. СПОКО!
Няма как да съм спокоен,при положение ,че съм наблизо и не знам за какво става въпрос.Там се явява нозематоза ,но ти явно намекваш за нещо друго?
Така е не е като от преди 50 год.,относно пръсканията няма обвинени поради причината че ,в радиос от 10-ки км.няма никакви култури.А за търговията на пчели или това което визираш не е така ,защото там такава търговия няма,а можеби трябва да я има (мое мнение).