Стара технология. Затова плодниците им заприличват на гробници. Няма къде и лентите да пъхнеш. И затова вадят по 10 кг мед от кошер.
Относно прегледите, естествено че при вятър не е желателно да се отварят, въпреки летежа.
Преглед за печат
Стара технология. Затова плодниците им заприличват на гробници. Няма къде и лентите да пъхнеш. И затова вадят по 10 кг мед от кошер.
Относно прегледите, естествено че при вятър не е желателно да се отварят, въпреки летежа.
Сърбеха ме пръстите да напиша същото ама нали съм новобранец викам чакай да не ръсим мозък много . Миналата седмица питам един дядо пчелар над 80-те е . Колко магазина имаш за за всеки един кошер ? Еми по един вика . Ахаа значи чакаш да го запечатат вадиш и връщаш така ли ? Еми да . Няма да коментирам отговорите му и не омаловажавам с нищо труда му ,но мисля че има доста начини за по ефективно използване възможностите на пчелните семейства.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Момчета, не им се връзвайте на дядките. Повечето ни гледат сеира и ни подмятат, чат пат кажат и нещо вярно wink;
Иво, нормално е старчока да си кара с един магазин, особено ако отдолу е и с дванайсетак, нищо чудно и до 100 години да изтика без да гони ефективност, дай боже всекиму drinks;
Днес беше много хубаво време и отворих и стесних кошерите от 9 на 7 пити.
И направих бърз преглед, но никъде не видях майка това е нормално все пак съм новобранец, но и пило няма и прашец не носят.
Другото което ме притесни че медът от крайните пити се е разтекъл по дъното, имат по 4 пити пълни с мед и пчели 3-4 пити изцяло с пчели.
Дали понеже са на ветровито място и майката закъснява с снасянето или нямат майка.
Някакви съвети.
Това че е изтекъл меда според мен е влага в кошера. Просто се е разредил. Аз бих сложил преградна дъска като номер 5 т.е. да стенисш глездото и две пити зад преградната и две пити бих извадил, не бих оставил всички пити вътре.Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Всичките ли семейства нямат пило ? Ако е така,аз бих стеснил максимално...т.е стеснявам докато питите изцяло не се покрият с пчели...Ако наблизо нямаш леска,и не си подхранвал,направи го с прашец и помисли над вентилацията,особенно ако си покрил с найлон...
То са 2 семейства и двете нямат пило.
Взех ги без пари началото на Ноември вътре положението е много лошо едни пити са малки и пропадат други са голями и не могат да се извадят, мръсно изцапано.
Няма никаква влага или плесен.
За наличността на майка се съди по пилото. Ако на някои от по-средните пити има пило, особено още незапечатано, или яйца, това показва, че семейството има майка. Няма нужда тогава да се търси да се види майката, защото това удължава прегледа и пилото може да се простуди. Когато няма яйца, а има заложени свищеви маточници, това показва, че майката е загинала. Ако няма яйца, нито заложени маточници и пчелите са спокойни, значи, че има майка, която или временно е преустановила яйцеснасянето, или е загубила способността да снася оплодени яйца.
Когато в гнездото няма яйца и пчелите са разтревожени, като стоят на питите с повдигнати коремчета и трептят с крилата си, издавайки характерен „тъжен” звук, това е сигурен признак, че пчелното семейство няма майка, т. е. че е осиротяло. На осиротелите семейства, както и на семействата с майки- търтовки или пък със стари, изтощени майки с парализирани крака или оръфани крила трябва веднага да се дадат оплодени запасни майки, отгледани предната година и зазимени в нуклеуси.
Това го знам, чел съм го.
За втори път през живота ми отварям кошер и няма как да определя състоянието на пчелите защото не знам нито какво са спокойни пчели нито разтревожени.
Исках да знам дали е възможно март да няма пило, но като прочетох е възможно майката да закъснее с снасянето.
Днес беше 19 градуса и има цъфнали цветя и пчелите се облитат и почистват кошера, но нито една не събира прашец.
Дано имат майки, ако не така или иначе сега няма какво да направя. Няма да ги закачам до като не цъфнат дърветата и тогава ще направя основния преглед.
Привет на всички hi;. Много съм развълнуван днес се сдобих с първите си 5 семейства. При настаняването им новите им домове 12 ДБ им извършихме и преглед и ги стеснихме за затопляне. Дотук всичко е ОК обаче при прегледа на едното семейство не можахме да открием майката . Семейството има както запечатано така и прясно пило и затова предполагам, че може би при местенето на питите от кошер в кошер може майката да се е загубила. Въпросът ми е 1. Ако майката се е загубила дали пчелите ще заложат маточник, аз задължително ще го прегледам отново след 2-3 дни и 2. Ако се излюпи майка ще може ли да се осемени тъй като при прегледа на семействата никъде все още не видяхме да има Търтеи.
Предварително Ви благодаря за съветите.
Поздрави!!!