Аве пишете без постоянно да си дописвате. По-добре нов постинг.
Ти изкривявяш нещата , пишеш за рамки- при тях има едросерийно производство. Приказката тръгна дали е изгодно човек, докато е свободен да си прави кошери.
Пак ще кажа--ДА.
Преглед за печат
Аве пишете без постоянно да си дописвате. По-добре нов постинг.
Ти изкривявяш нещата , пишеш за рамки- при тях има едросерийно производство. Приказката тръгна дали е изгодно човек, докато е свободен да си прави кошери.
Пак ще кажа--ДА.
Аз ще кажа НЕ.
ЗАЩОТО:
Никой пчелар не може да си позволи достатъчно модерни машини, които да са достатъчно БЕЗОПАСНИ.
Почти никой пчелар няма да си купи и изгради правилно достатъчно добра обезпрашаваща инсталация в работилницата.
Защото огромна част от пчеларите тръгват да дърводелстват без елементарни познания по дървообработване.
Същевременно съм на мнение, че всеки пчелар с над 100 кошера (съвсем условно) трябва да има циркуляр и абрихт за да си извършва сам някои ремонти и да си прави някои елементарни детайли.
Най-изгодно е да се купуват кошери втора употреба - много запазени, миналата седмица цял бус със запазени кошери купих от един познат, 12р ДБл от соц-а, 33-34мм дебелина, нуклеуси почти нови с две отделения с по 3р за 13лв, метални стойки - и това общо за 450лв, ако трябва да ги купувам нови смятах близо 2 бона.
Миналия месец купих дюшеме 4 пачки(9см широко) по 45 лв, и направих точно 20 корпуса и 4 магазина.
Ако правя и капаците и дъната от него, пак един кошер(2корпуса) би излязъл около 40лв.
И това е скъпия вариант. Намира се дюшеме и по 35 лв от производител.
Аз лично си правя кошерите сам,машините които имам са циркуляр,абрихт,зеге,винто ерт и оберфреза.Ползвам куфражен матерял който е на 2 пъти по ниска цена,максимално съм опростил конструкцията на кошерите и в крайна сметка ми излизат на 3 пъти по ниска цена от тези които продават по магазините.
В един момент щях да повярвам, че съм тъп, дето не ходя да си купувам кошери, макар, че мога сам да си ги правя.:bigsmile:
Една дъска сух калиброван материал -4м.х 0.19м на 25мм , струва 13лв.От нея стават 2 магазина 10р.ДБ с цена 36лв. Хайде някой да добави другите пера-разход.
В такъв случай ще се опитам да обесня още малко понеже и ти сякаш не разтълкува правилно моя пост. Производството на кошери е скъпо и МНОГО опасно начинание. Не става дума за един два кошера десетина магазина и т.н. Говоря за редовно (всяка зима) производство за задоволяване на необходимост за разширяване на стопанството.
Защо е скъпо. Защото трябват доста повече неща от циркуляр, абрихт, и шлайф. Всеки може да се върне назад в темата и да види че "ваданлъците" които са необходими са много, много повече. Освен това говорим за инструменти и машини за профи ползване. Ако можем за дреболии да работим с някакво "Райдърче" то да работим с капацитет 30-50 кошера на сезон с този китаец е такава мъка че въобще по никакъв начин не си заслужава и по никакъв начин не можеш да постигнеш нормално качество. Има много какво да се каже по темата, но нямам време да продължавам за сега. Само да вметна, че да направиш ЦЯЛ кошер без намесата щрайхмус е граничещо със невъзможно. И ако направиш такъв то ако трябва да си го купиш в този вид в който си го направил никога няма да го купиш и ще коментираш некадърноста на майстора.
Защо е опасно. Защото се работи със много опасни машини от една страна. Има много писано по темата във форума и това никога на трябва да се подценява. Винаги се подценява обаче един друг аспект. Обезпрашаването на помещението. Това си е много сериозно и никак не е за подценяване. Аз също нищо не съм направил по този въпрос защото работя по машините само дреболии. Вчера прекарах цял ден в работилницата и добре, че ми се случва рядко. Носа ми беше пълен с ........ снощи в защитна реакция за да се изчисти текна и сега продължава. Сутринта храчки, чудо. Организма се мъчи да се изчисти и ще успее защото защото това е инцидентно, ами е ако е 5 дни в седмицата 8 седмици?
Пак говориш за детайл (магазин). Предполагам и без первази. Това е мега дреболия която без щтрайх пак трудно се изработва ама не е невъзможно. Темата тръгна от цял кошер. В един магазин има 4 детайла еднакви дава по два. Дай да видим едно дъно с мрежа колко има?
Онзи ден взимах дъски които са и по евтини. Атмосферно сушени калибрирани на 21 см. на 2,5 см. дебели, 4 метра 8,90 лв. - 425 лева кубика.
П.П. Как става магазин с дебелина 25 мм от дъска 25 мм.?
Да добавя по темата относно безопасността,трябва да се внимава много при работа с дърводелски машини,лятото едва не останах без един пръст,за тези които не са работили с дърводелски машини моя съвет е да вземат поне един урок от някои дърводелец.