Пчелите са спокойни и работят .
За другото не се притеснявай .
Преглед за печат
Благодаря ви за информацията.Майките на отводките са тазгодишни.Мисля ,че не са роили или правили самосмяна,защото ги преглеждам всяка седмица и до сега не съм видял маточник,но е много много вероятно да греша,тъй като съм доста неопитен и може да съм пропуснал.
Осъзнах вече че ще ми трябват повече корпуси да има.За догодина задължително ще осигуря по още един и няколко резервни да има.
jordanov,с удоволствие бих им сложил по няколко изградени пити,но не веднъж ме предупредиха,че готови пити не се взимат.
Градежа мисля ,че е нормален.В горния корпус обаче изграждат 2 пъти по-бързо от долния.
В неделя следобед ще отида да видя какво се случва вчера пак им сложих по 2 основи да градят.Ще потърся по обстойно за майките.
jordanov,ако имаш време и желание,може да дойдеш с мен да хвърлиш едно око.
И аз смятам, че 4 корпуса са задължителни в комплекта. Силните семейства, при бурна паша пълнят нектар и в четирите корпуса. Забиват майката в първи на 4 - 5 рамки да работи. Защо да губим възможен принос заради липса на място? Когато притока намалее, те си качват меда, запечатват и сами освобождават място на майките.
П.с. Миналата година имах семейства, които заслужаваха още обем, но бях неподготвен! Грешка.
Дерзайте момчета !
С вас съм !
По нашия край, при такова време и при такъв слънчоглед, нормален ЛР кошер е хубаво да е на 5 корпуса. Може и на 4, но трябва през 5-6 дена да се ръчка и да се вадят рамките които са запечатани поне на половина. Да не забравяме, че може да говорим и за температури около 35 до 40 и нагоре. Гледали сме ги такива филми.
П.п. Младши, в събота се глася да въртя, надявам се в неделя до обяд вече да съм си починал, хаха. Нагласи поне десет основи а може и дваесе, аз за всеки случай ще взема някоя рамка ако имам останала де и ще видим дали да сложим и трети корпус някъде.
Здравейте! Има ли някакъв начин да се определи водното съдържание на меда без рефрактометър?